• DOLAR 32.371
  • EURO 35.039
  • ALTIN 2325.83
  • ...
`Türkiye`de Yeteri Kadar Balık Tüketilmiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - 2012 yılında 17 ülkede gerçekleştirilen 19 gıda fuarına katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2013 yılında ise 13 gıda fuarına katılmayı programladı. Konuyla ilgili konuşan Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Türkiye`de yeteri kadar balık tüketilmediğini belirtti.
 
2013 yılında düzenlenecek gıda fuarlarına katılım konusunda STG`nin yürüttüğü çalışmaların devam ettiğini belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, 2013 yılı içinde katılacakları fuar sayısının 2012 yılını geçmesini beklediklerini söyledi.
 
"147 Milyon Ton Balığın Yaklaşık Yüzde 40`ının Çiftliklerde Yetiştiriliyor"
BM Gıda ve Tarım Örgütü`ne (FAO) göre dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40`ının çiftliklerde yetiştirildiğini anlatan İşliel, "Artan nüfusla birlikte 2030 yılına kadar 40 milyon ton balığa daha ihtiyaç duyulacak. Denizlerdeki varlık giderek azalırken ihtiyacı karşılamanın tek yolu olarak çiftlik balıkçılığı gözüküyor. Avcılık ile yakalanan deniz ürünlerinin sürekli artan tüketim talebini karşılaması mümkün olmadığından yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirilen üretim, talebin önemli bir bölümünü karşılıyor. Ülkemizin sahip olduğu coğrafi avantajlar, Türkiye`nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, hedef pazarlara yakınlığı, tür çeşitliliği, AB normlarına uygun üretim ve işleme kapasitesiyle yüksek ihracat potansiyelini en iyi biçimde değerlendirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
 
"Türkiye`de Yeteri Kadar Balık Tüketilmiyor"
Ancak su ürünleri sektörünün ülke ekonomisi açısından büyük bir öneme sahip olmasına rağmen hak ettiği değere ulaşmadığını aktaran İşliel, "Türkiye`de yeterince balık tüketilmiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg, Japonya`da 80 kg olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 8,5 kg. Bu tüketimin büyük bölümü sahil kesimlerinde yapılıyor. İşte bu gerekçeyle ve balığın sayısız yararlarına dikkat çekmek, daha fazla tüketilmesini ve ihracatını arttırmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
 
"Avrupa`ya Giden Dört Balıktan Biri Türkiye`den"
İhracat rakamlarındaki yükselişin ana sebeplerinden birinin fuarlara katılmak ve Türk su ürünlerini dünyaya tanıtmak olduğunu kaydeden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise, "Uluslararası ticarette sözleşmelerin yüzde 40`ı fuarlarda imzalanıyor. Fuarlar ihracatımızı arttırmanın yanında, sektördeki gelişme ve yeniliklerin takibi anlamında büyük fırsatlar sunuyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlar sektörümüzü dünyaya tanıtmak ve ihracat hedeflerimize ulaşmak için her zaman bizi desteklemektedir" dedi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir