• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...

12 yıldır erkek kuaförlüğü yapan, küçük esnafın işlerinin kışın tamamen durduğunu, şartların zaten çok ağır olduğunu ve ekonomik kriz yaşandığını, yoğun kar yağışının da sıkıntıları ikiye katladığını söyleyen Erkan Gül:

"Esnaf kendini çeviremiyor. Millet üşüdüğü için tıraş olmuyor ya da erteliyor. Mecbur kalmadıkça tıraş olmuyor. Sadece berber değil, Van’da küçük esnaf gerçekten çok mağdur. Bu sene kar çok yağdı. Hemen hemen boyumuza kadar ulaştı. Yollar kapalı ve havalar da soğuk. Soğuk havadan dolayı dükkânı geç açıp erken kapatmak zorunda kalıyoruz. Gerçekten esnaf kışın çok mağdur oluyor. Esnafın geliri yok ama gideri çok. Elektrik, doğalgaz, su faturaları, vergi ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamıyor." dedi

"Esnaf vergilerden muaf tutulmalı"

Esnafa destek olunması için yetkililere seslenen Gül,  "Zor şartlarda memur kesim nasıl tatil yapıp parasını alabiliyorsa esnafın da vergilerden muaf tutulması gerekiyor. Çünkü esnaf zaten geçinemiyor, geliri giderini karşılamıyor. Zor geçen kış şartlarında esnafa destek olunması gerekiyor. Van’da kiralar yüksek, hayat şartları ve geçim zor. O yüzden bu 3-4 aylık kış döneminde esnafın vergilerden muaf tutulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Büyükşehir belediyesi elinden geleni yapıyor"

Van Büyükşehir Belediyesinin elinden geleni yaptığını vurgulayan Gül, "Bunlar yeterli değil ama çok fazla kar yağdığı için ekipler de yetiştiremiyorlar, onlara karşı da anlayışlı olunması gerek. Ara sokaklarda biriken karlardan dolayı vatandaşların kayıp düştüğünü ve çatılardan sarkan buz ve kar vatandaşlar için tehlike saçıyor." ifade etti

Gül son olarak şu hatırlatmada bulundu; "Sokak hayvanları da Allah’ın yarattığı canlılardır. Onlar da aç kalıyor. Bu konuda vatandaş, belediye ve yetkililerin sokak hayvanları için en azından evlerinin önüne bir kap yiyecek bırakmasını istiyorum. Kış ayları bitene kadar onlar da aç kalmasın. Devlet ve millet olarak birbirimize yardımcı olmamız lazım. Bunlar yapılırsa toplum huzur bulur." dedi.

 

"Herkes görevini layıkıyla yaparsa hiçbir sıkıntı kalmayacak"

Yerel bir alışveriş merkezinde personel şefi olan Cesim Gülsarı, 1994'ten bu yana bu kadar yoğun bir kar yağışının olmadığını ifade ederek; " Bu yoğunlukta kar yağması Van'ı felç etti. Belediyenin bu karları ciddi şekilde temizlemesi gerekiyor. Esnaf olarak elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Ama belediyenin eksik kaldığını görüyoruz. Bir hafta geçmesine rağmen yeni yeni çalışmalar başlıyor. Buz sarkıtlarının altından insanlar geçiyor, bu ciddi bir tehlike oluşturuyor. Biran önce buna çare bulunması lazım.

Belediyenin gece saatlerinde, esnaf dükkânını kapattıktan sonra kar yağışı varsa temizlemesi lazım. Sabahları iş yerimize gelene kadar canımız çıkıyor. Arabamızı zaten çıkaramıyoruz. Geldiğimizde yolların tek şerit şeklinde açıldığını görüyoruz. Bu bizim için ciddi bir sıkıntıdır. Herkes görevini layıkıyla yaparsa hiçbir sıkıntı kalmayacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)