• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Çin: ABD Orta Doğu’da sadece kendi çıkarlarını savunuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Reuters'e konuşan Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD'nin Ortadoğu'daki eylemlerinin istikrar ve güvenliği sağlamaya değil, sadece kendi çıkarlarını savunmaya yönelik olduğunu ifade etti.

‘ABD ORTA DOĞU'YU SONSUZ KARGAŞA VE SEFALETE SÜRÜKLÜYOR'
Çin Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yayınlanan açıklamada, “ABD onlarca yıldır Orta Doğu'da kaç savaş başlattı? Bu savaşlar ne kadar zarar verdi? Orda Doğu halkının başına ne dertler açtı? Ve tüm bunlar Orta Doğu'daki güvenliği sağlamak için mi? ABD'nin yaklaşımı sadece güvenlik ve istikrarın sağlanmasını desteklememekte kalmıyor, tam aksine bölgeyi sonsuz kargaşa ve sefalete sürüklüyor” ifadelerine yer verildi.

‘ÇİN BÖLGEDEKİ GÜVENLİK VE İSTİKRARA KATKIDA BULUNMAK İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERİYOR'
ABD'nin ‘Orta Doğu ülkelerine yarar sağlamayıp aslında sadece kendi çıkarlarını koruduklarını' söyleyen bakan, aynı zamanda Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve bu bölgedeki ülkelerin istekleri doğrultusunda Orta Doğu'da güvenlik ve istikrara katkıda bulunmak için her türlü çabayı gösterdiğini iddia etti.

‘ORTAK, KAPSAMLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE İŞBİRLİĞİNE DAYALI GÜVENLİK SİSTEMİ'
Vang, Pekin'in ayrıca Orta Doğu'daki güvenliğin ele alındığı bir forum düzenleyerek, orada soğuk savaş anlayışının geride bırakılmasını ve ortak, kapsamlı, sürdürülebilir ve işbirliğine dayalı güvenlik sisteminin kurulmasını önerdiğini kaydetti ve ekledi:

“Bence uzun vadeli ve sağlıklı güvenliğin garantisi, sadece ve sadece askeri güce dayalı olan caydırıcılık değil, ülkeler arasında karşılıklı güven tesis etmek ve ortak çıkarları temelinde karşılıklı yararları entegre etmektir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir