• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2499.242
  • ...
Yemen'de yaşanan insanlık suçlarıyla ilgili 3 ülkede suç duyurusunda bulunuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İnsan Hakları Savunucusu Avukat Gülden Sönmez, Yemen'de yaşanan insanlık suçlarından sorumlu olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ABD'li paralı asker şirketleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Suç duyurusu, Londra'da bulunan Stoke White hukuk firması üzerinden evrensel hukuk çerçevesinde yapıldığı ifade edildi.

Başvuruların ana konusunun; Yemen'de işkence, cinsel saldırılar ve suikastlar gibi BAE ve Yemen'deki sorumluları ile ABD'li paralı asker şirketleri tarafından işlenen insanlığa karşı suçları içerdiği belirtildi.

Uluslararası hukuk firması Stoke White, BAE kontrolündeki paralı askerlerin Yemen'de savaş suçu işlediği iddiasıyla kendisine başvuran müvekkiller adına İngiltere'de Londra Polis Teşkilatı Savaş Suçları Birimine, ABD'de Adalet Bakanlığı Savaş Suçları Bölümüne, Türkiye'de ise İstanbul Başsavcılığına başvuru yaptı.

"ABD, İngiltere ve Türkiye'de soruşturmalar başlatıldı"

Londra'da yapılan basın toplantısıyla suç duyurusunun detaylarını paylaştıklarını söyleyen Sönmez, "Yemen'de işlenen işkence, suikastler, cinsel saldırılar, öldürme ve yaralamalar, aç bırakma vb. tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar için mağdur müvekkillerimiz adına yargı yollarına başvurduk. Bu dosyalar birçok yönden ilk olma özelliğini taşıyor. Başta Muhammed Dahlan olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'li paralı asker şirketlerinin Yemen'de işledikleri suçlara dair ABD, İngiltere ve Türkiye'de soruşturmalar başlatıldı. Londra'da bugün yapılan basın toplantısında avukatlar olarak detay paylaştık." dedi.

Başvuruların ana konusu Yemen'de işlenen işkence ve suikastler

Londra'daki Stoke White hukuk firması üzerinden evrensel yargı yetki ilkesini tanıyan İngiltere, Amerika ve Türkiye'de sorumlular hakkında soruşturma açılmasını talep ettiklerini belirten Sönmez, "Bu başvurular aylar süren çalışmalarla toplanan ve BM raporları ile teyit edilen deliller ile mağdurların detaylı ifadeleriyle, İngiliz, Amerikalı ve Türkiyeli avukatlar, uluslararası hukuk profesörler ve araştırmacılardan oluşan geniş bir hukuk ekibince hazırlanmıştır. Başvuruların ana konusu, Yemen'de işkence ve suikast gibi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve onların bizzat Yemen'de bu suçları işleyen sorumluları ve yine BAE tarafından kontrol edilen ve ücretleri ödenen paralı askerler tarafından işlenen insanlığa karşı suçları içermektedir." diye konuştu.

Türkiye'de evrensel yargı yetkisine dayanarak Yemen'de işlenen suçlarla alakalı olarak 11 Şubat 2020'de İstanbul Cumhuriyet Savcılığına iki başvuru yaptıklarını hatırlatan Sönmez, şöyle konuştu:

Başvurularda binlerce mağdura karşı işlenmiş suçlar da mevcuttur. Yemenli mağdurlardan iki müvekkilimizin her ikisi de Yemen'den canlarını zor kurtararak Türkiye'ye sığınmıştır. Her ikisinin de hayatı altüst olmuş, ailelerinden ve topraklarından uzakta sığınmacı olarak yaşamak zorunda kalmışlardır. Şikâyet başvurularımızdan birincisi gazeteci Daubalah adına yapmış olduğumuz başvurudur. Kendisini öldürmek için yapılan saldırıda Daubalah hayatta kalabilmiştir. Bu başvuruda Spear Operation Grop'un sahibi ve CEO'su ve bu operasyonda görev almış paralı askerler suçlanmaktadır. Ayrıca suçlananlar arasında Spear Operations Group şirketine bu işi para karşılığı veren, BAE adına anlaşmayı yapan ve bizzat vaziyet eden Mohammed Yousef Shaker Dahalan (bilinen adıyla Muhammed Dahlan) ve adamları da yer almaktadır. Spear Operations Group'un CEO'su Abraham Golan, bu saldırının, Yemen'de kendi şirketine ait paralı askerleri tarafından yapılan ve birçok kişinin öldürüldüğü çok sayıda saldırıdan sadece biri olduğunu açıklamıştır. Saldırı detayları, bu askerler tarafından açık edilmiştir. Diğer başvuru ise diğer mağdur adına ağırlıklı olarak Yemen'de 2015-2018 yılları arasında yapılan işkenceler, cezaevi gibi oluşturulmuş yerlerde gizli sorgu ve cezaevlerinde yapılan sorgulamalar, işkenceler, cinsel saldırılar ve öldürmelere dair bir başvurudur.

"BAE emir komutasındaki suçlular hakkında tutuklama talebinde bulunuldu"

Muhammed Dahlan'ın, müvekkiline yaptığı işkencenin izlerinin halen mevcut olduğunu vurgulayan Sönmez, son olarak şunları kaydetti:

"Bu başvuruda, ağırlıklı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin emir komuta zincirindeki siyasi ve askeri kişiler ile yine BAE adına hareket eden Yemenli kişiler olmak üzere 47 kişi suçlanmıştır. Bu kişiler, BM tarafından da suçlu ilan edilmiştir. Sanıkların derhal yakalanarak haklarında tutuklama tedbirine başvurulmadığı takdirde kasten adam öldürme, yaralama ve işkence suçları ile diğer sayılan suçları işlemeye devam edecekleri aşikardır. Sanıkların işledikleri ve işleyecekleri suçlar nedeniyle delilleri karartma ve kaçma şüpheleri de mevcuttur. Bu nedenle her iki dosyada da sanıklar hakkında yürütülecek tahkikat tamamlanıncaya kadar haklarında tutuklama talep edilmiştir. Yemen'de işlediği suçlar sebebiyle savcılığa yapılan başvuruda, Muhammed Dahlan, Abraham Golan ve adamları ile BAE emir komutasındaki suçlular hakkında tutuklama ve Interpol vasıtasıyla yakalama için talepte bulunulmuştur." (Nizamettin Aşkın-İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir