• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Aşırı soğuklar tüm yurtta etkisini sürdürüyor. Soğuklardan en çok etkilenenler arasında pazarda ve açık alanlarda çalışmak zorunda kalan esnaf geliyor. Siirt'teki pazar esnafı, tezgâhlarının yanında ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.  

Satışların olmamasından yakınan pazarcılar, mallarının dondan zarar görmemesi için üzerlerini kalın bezlerle örterek korumaya çalıştıklarını ama gece eksi 12 santigrat dereceyi bulan soğuk havaya dayanamayan ürünlerinin büyük bir bölümünün ziyan olduğuna dikkat çekti.

Siirt'te soğuk hava nedeniyle olumsuz etkilenen pazar esnafından Cüneyt Koç, bu hafta işlerinin büyük oranda düştüğünü hem soğuk havadan hem de müşteri olmadığından dert yakınarak ellerinde kalan malların zayi olduğuna dikkat çekti.

 

"Soğuklardan dolayı ne çalışabiliyoruz ne de satış yapabiliyoruz"

Tezgâhta görünen bütün meyve ve sebze ürünlerinin yarısının don nedeniyle buzlandığını ve bu nedenle de çöpe gittiğini ifade eden pazarcı esnafı Cüneyt Koç, "Soğuklardan dolayı ne çalışabiliyoruz ne de satış yapabiliyoruz. Salatalıkların bir haline bakın, az önce bir müşteriye sattığım salatalıklar geri geldi. Yoğun kar yağışı ve don nedeniyle bir haftadır tezgâhlarımızı da açamıyoruz." dedi.

"Soğuktan dolayı pazarcı esnafının yüzde 50'si kapalı"

"Zarar ve ziyanımız oldukça büyük. Şu tezgâhta gördüğünüz malın tamamına don vurmuş vaziyette." diyen Koç, "Meyvelere baktığınızda görüntü olarak fark edemiyorsunuz ama tamamının içi buz tutmuş vaziyette. Soğuklar gece eksi 12 dereceleri buldu. İlk defa böylesi bir soğukla karşılaşıyoruz. Soğuktan dolayı pazarcı esnafının yüzde 50'si kapalı. Dün aldığım mal da dondu. Zararına satıyorum, yeter ki aldığım maldan kurtulayım ama verdiğim mal da geri geliyor, çünkü müşteri beğenmiyor." ifadelerini kullandı.

"Eksi 12 dereceye ulaşan soğuk hava nedeniyle sebze ve meyveler donuyor"

Müşterinin soğuk olduğu için haklı olarak dışarıya çıkıp alışveriş yapmadığına dikkat çeken pazarcı esnafından Adnan Yılmaz, "Mallarımızın geneli yeşillik olduğu ve gece de hava soğukluğu eksi 12 dereceye ulaştığı için doğal olarak mallarımız donuyor. Bu nedenle zarar ettik. Gündüzleri biraz idare ediyoruz ama geceleri eksi 12 dereceyi bulunca mallarımız buzlanıyor. Bu nedenle kimse pazara ürün getirmek istemiyor. Pazarcı esnafının elinde bulunan mal da dondu. Bu da ister istemez çoğu esnafın zarar görmesine neden oldu. Pazarcıların depo olarak kullanabilecekleri bir iki depo olmuş olsaydı ciddi manada zarar etmezlerdi." dedi.

"Ürünlerden en fazla zarar gören yeşillikler oldu"

Havaların soğuk olmasından dolayı çok az sayıda esnafın tezgâh açabildiğini dile getiren Kamuran Koç, tezgâhlarını açan pazarcıların mallarına don vurduğunu ve pazarcıların yüzde 50'sine yakınının zarar ettiğini belirterek durumdan en fazla etkilenen ürünün yeşillikler grubu olduğunu kaydetti. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız