• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Batman’da esnaf, dondurucu soğuğa rağmen elektrik faturalarının yüksek gelmesi nedeniyle iş yerlerinde elektrik sobası veya klimanın önünde ısınamıyor.

Kimi esnaf sabahtan akşama kadar yüksek elektrik faturası ödememek için soğukta çalışmak zorunda kalırken kimisi ise ısınma masraflarını en aza indirmek için çareyi tüpten soba yaparak ısınmakta buldu.

Yaşanan duruma tepki gösteren esnaf, yüksek elektrik faturalarının kendilerini büyük oranda mağdur ettiğini belirterek, yetkililerin kendilerine yönelik elektrik desteğinin verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Esnafa destek verilmeli”

Yüksek elektrik faturası sebebiyle soğukta kalmak zorunda kaldıklarını söyleyen Ömer Salman, “Elektrik faturaları yüksek geldiğinden sobamızı açamıyoruz. Elektrik sobası açtığımızda elektrik faturası yüksek geliyor. Kış aylarında işlerimiz de yok. İnşaat sektörü durduğundan iş yapamaz durumdayız. Bu soğukta elektrik sobamızı açtığımızda faturalarımız çok yüksek geliyor. Açık havada çalıştığımızdan içerisi çok soğuk oluyor. Küçük sobamızın ancak bir gözünü ara ara açabiliyoruz. Bazen çok soğuk olduğunda biraz fazla ısıtıcıyı açmak zorunda kaldığımızda yaklaşık 350-400 TL civarında faturamız geliyor. Devlet yetkililerinden esnafa elektrik desteğinin verilmesini istiyoruz.” dedi.

“Kazancımızın yarısını elektrik faturalarına ödüyoruz”

Elektrik faturalarının yarısından fazlasının vergi ve katkı payı olduğunu belirten İhsan Toprak, “Sabah saat 06.00’da iş yerimizi açıyoruz. İş yerimizi açtığımız zaman da mecburen sobayı açıyoruz. Havalar soğuk olduğu için sobayı açtığımız için bize aylık 500-600 TL elektrik faturası geliyor. Kazancımızın yarısını elektrik faturalarına ödüyoruz. Zaten kazancımız da yok şu anda. Elektrik faturalarında bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Elektrik faturalarımızın yarısı vergi çıkıyor. Ülkede elektrik vergisi çok. Elektrik faturalarındaki vergilerinin düşürülmesi gerekir. Devlet yetkililerinden elektrik faturalarındaki vergilerden indirim ve esnafa elektrik yardımı yapılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

“Yetkililerden merhamet bekliyoruz”

Elektrik faturalarının olduğundan çok yüksek olduğuna işaret eden Murat Bağrıyanık ise şunları söyledi:

“Batman’da elektrik faturaları çok yüksektir. İş yerimizde soğuktan duramıyoruz. Bir göz soba yaktığımız zaman faturalarımız 400 ile 500 arasında geldiğini görüyoruz. Yetkililerden bu faturalarla ilgili biraz daha duyarlı, biraz daha merhamet göstermelerini rica ediyoruz. Bir de elektrik kesintileri ile ilgili çok sıkıntı yaşamaktayız. Doğru dürüst enerji alamıyoruz. Yetkililerden merhamet bekliyoruz.”

“Faturalar çok yüksek geliyor”

Yüksek fatura ödememek için çareyi tüpten soba yaparak ısınmakta bulan bir diğer esnaf Mehmet Karataş, “Elektrik faturası pahalı olduğundan tüp kullanıyoruz. Biz istiyoruz ki elektrik ucuzlasın, insanlarımız günahtır. Hava soğuk. Faturalar yüksek geldiğinden millet faturalarını ödeyemiyor. Faturalar çok yüksek geliyor. Sadece ampullerimizi açmamıza rağmen aylık 120 lira elektrik faturası geliyor. Elektrik fiyatları yüksek olduğundan tüple kendimizi ısıtıyoruz. Yetkililerden elektrik fiyatının düşürülmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Esnaf ayakta zor duruyor”

Yetkililerin esnafa sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Ahmet Erçin, “Sobamızı açamıyoruz. Kiradan çok şu an elektrik parası ödüyoruz. İşyerimize yeni makinalar almak istiyoruz ama faturalar yüksek olduğu için makinemizi alamıyoruz. Esnaf mağdurdur. Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. Tek halk, esnaf değil herkes mağdur. Onun için devletimizden destek bekliyoruz. Esnafa sahip çıkılsın, zaten esnaf gittikçe küçülüyor, büyüyemiyoruz yani. Ulusal marketler küçük esnafı bitirdi. Onun için devlette küçük esnafa bir teşvik veya faizsiz kredi vermelidir. Şu an esnaf ayakta zor duruyor.” şeklinde konuştu.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız