• DOLAR 32.379
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Kuralsız İHA uçuran ile uçuş kurallarını ihlal edene 18 ile 31 bin TL'ye kadar para cezası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, sivil havacılık alanında verilecek cezaları ve insansız hava araçlarını (İHA) kurallara aykırı uçuranlara uygulanacak para cezalarını belirledi.

Resmî gazetede, "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30987 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca yeniden değerleme oranı yüzde 22,58 olarak tespit ve ilan edilmiştir." denildi.

Buna göre; uçuş kurallarını ihlal eden yolculara bin 586 TL'den 31 bin 905 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacağı belirtilirken, kurallara aykırı İHA uçuran kişilere de bin 803 TL'den 18 bin 25 TL'ye kadar idari para cezası verilebilecek.

Uçuş kurallarını ihlal eden yolcular yandı: 31 bin TL kadar idari para cezası

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş kurallarını ihlal eden yolculara verilecek idari para cezalarını belirledi.

Buna göre; Uyarılmasına rağmen taşınabilir elektronik cihazları çalıştırmaya devam etmek, uyarılmasına rağmen yerine oturmamak, cep telefonunu kapatmamak, emniyet kemerini bağlamamak, baş üstü dolabını kapatmamak, başka yolcular ile veya kabin ekibi ile tartışmaya devam etmek, kabin ekibinin görevini yapmasına güç kullanarak engel olmak, kabin ekibine ve diğer yolculara hakaret etmek, sözle tacizde bulunmaya devam etmek, kabin ekibinin verdiği talimatları yerine getirmemek gibi uçuş kurallarının ihlal edilmesi gibi durumlarda yolcuya 2 bin 603 TL idari para cezası kesilecek.

Ayrıca, uçak içerisinde duman çıkartan cihaz ve mamulleri kullanması, izinsiz lazer veya havai fişek gösterisi gerçekleştirilmesi, sağlık muayenesinde, muayene kayıtlarında veya yanlış beyanda bulunulması durumlarında şahıslara 2 bin 603 TL idari para cezası uygulanacak.

Öte yandan, havaalanı giriş kartının uygunsuz kullanan şahıslara bin 736, hava tarafı ve güvenlik tahditli alanlarda yetkisi olmayan alanlara girilmesi veya yetkisiz kişilerin girişine yardımcı olunması, güvenlik kontrol noktalarında uyarılmasına rağmen taranmaya, elle aranmaya mukavemet gösterilmesi, güvenlik personelinin işini yapmasına engel olunması durumlarında şahıslara 3 bin 471 ve uçuş emniyetini riske edecek şekilde hava araçlarına lazer tutulması, uçak haberleşmesine müdahale edilmesi veya benzer ihlallerde bulunulması halinde şahıslara 17 bin 361 TL idari para cezası verilecek.

Kuralsız İHA uçuranlara 18 bin TL'ye kadar idari para cezası verilebilecek

Resmî Gazete'de yayımlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tebliği ile İHA'lara ilişkin aykırılıklarda uygulanacak para cezaları da belirlendi.

Bu araçlarını Genel Müdürlük tarafından oluşturulan kayıt sistemine kaydetmeyenlere 9 bin 13 TL, kayıt sırasında gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar veya veri girişi yapanlara da 18 bin 25 TL idari para cezası verilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca belirlenen kurallara aykırı olarak veya mülki idare amirlerince tespit edilen alanlar dışında İHA uçuran kişiler ile Genel Müdürlüğün İHA'larla ilgili koyduğu kurallara ve bu kapsamda sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere uymayanlar şahıslara da bin 803 TL'den 18 bin 25 TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Uçuş personeli/eğitmeni ile hava trafik kontrolörlerinin kurallara aykırı davranışlarına verilecek cezalar

Tebliğde, kurallara aykırı davrana uçuş personeli/eğitmenin cezaları da belirlendi.

Buna göre; uçak loğuna gerekli kayıtların girilmemesi, yetersiz yakıt ile uçuşa başlanması ve steril kokpit kurallarının ihlal edilmesi durumunda uçuş personeli/eğitmenine 4 bin 340 TL, ICAO Ek 2, ATM 501 (DOC 4444) ve Türkiye AIP'sinde belirtilen VFR kurallarına aykırı uçuş yapılması, hava/yer bantları kullanılarak yapılan telsiz konuşmalarında freyzyoloji dışında havacılık adabına uygun olmayan ifadeler kullanılması ve mevzuata uygun geçerli sağlık raporu olmadan hizmet verilmesi durumunda uçuş personeli/eğitmeni ile hava trafik kontrolörlerine 2 bin 603 TL idari para cezası verilecek.

Kurallara aykırı davranan AIM memurları ile üretim kuruluşları personeline verilecek ceza

Tebliğat uyarınca; hava/yer bantları kullanılarak yapılan telsiz konuşmalarında freyzyoloji dışında havacılık adabına uygun olmayan ifadeler kullanılması, üretim aşamalarına ait kayıtların kurallara uygun tutulması ve üretim aşamalarına ait kontrollerde tespit edilin eksikliklerin kayıtlara işlenmemesi durumlarında AIM memurları ile üretim kuruluşları personeline 2 bin 603 TL idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca Genel Müdürlükçe yapılan teorik bilgi sınavlarında kopya girişiminde bulunan şahıslara da 2 bin 603 TL idari para cezası verilecek. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir