• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
Sahabe Mezarlarının Çevresi Ahır Olarak Kullanılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Diyarbakır`ın İslam ordusu tarafından fethi sırasında şehit düşen ve yan yana yatan 27 sahabenin bulunduğu Hz. Süleyman Camii`nin çevresindeki ahırlar hala kaldırılamadı. Caminin birkaç metre ötesindeki ahırlardan yükselen kokular, bu manevi mekâna yakışmıyor. İslam Peygamberi Hz. Muhammed`in (s.a.v) arkadaşlarının yattığı bu bölgede 4 yıl önce başlatılan kentsel dönüşüm bir türlü bitirilmedi.

Diyarbakır`ın Sur ilçesi İçkale bölgesinde bulunan Hz. Süleyman Camii`nin avlusunda yatan şehit sahabelere gerekli saygı gösterilmiyor. İslam`ın büyük komutanlarından Halid Bin Velid`in oğlu Hz. Süleyman`ın da aralarında bulunduğu 27 şehit sahabenin yanı sıra Diyarbakır`da yaşamış çok sayıda alim burada yatıyor. Caminin çevresindeki gecekondu ve ahırlardan temizlenmesi için TOKİ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Valiliği ve Sur Belediyesi tarafından 2008 yılında kentsel dönüşüm projesi başlatıldı. Ancak proje çok yavaş ilerliyor. Proje kapsamında bölgede gecekondusu bulunanlara TOKİ, Çölgüzeli mevkiinde yaptığı konutları indirimli olarak veriyor. Ev almak istemeyenlere ise meskenlerinin değeri peşin olarak ödeniyor. TOKİ, 2 yıl önce proje için yaklaşık 60 milyon TL`yi Diyarbakır`a gönderdi. Projenin başlamasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen şuana kadar bölgedeki gecekonduların büyük bölümü kaldırılamadı. Bölgede özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapanların evlerini hala boşaltmaması dikkat çekiyor. Bölgede tarihi surlara yakın gecekonduların altında hala besi hayvancığı yapılıyor.

Bölgedeki evlerini yıktırmayanlar, genelde ikinci katında ikamet ediyor, zemin katında ise hayvancılık yapıyor. Burada biriken pislikler her gün Fiskaya bölgesinde, sahabe kabirlerinin bulunduğu bölgeye yakın yere dökülüyor. Buna rağmen belediye `çevre kirliliğinden` bile olsa bu vatandaşlara herhangi bir yaptırımda bulunmuyor. Bu durum sahabe mezarlarını ziyaret eden vatandaşların tepkisine neden oluyor.

MANEVİ MEKANDA SIKINTILAR BİTMEK BİLMİYOR

İki yıl önce restorasyona alınan ve restorasyondan sonra açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın yaptığı Hz. Süleyman Camii`ni ziyaret edenler büyük sıkıntı yaşıyor. Bayanlar için abdest alma yerinin olmaması nedeniyle sabah namazında sahabe kabirlerini ziyaret eden gruplar, Dicle Üniversitesi Camisi`ne yönlendiriliyor. Cami çevresinde abdest alma yeri gibi tuvalet sıkıntısı da devam ediyor. Bayanlara ayrılan bir bayan tuvaletinin erkek tuvaletinin yanında olması nedeniyle kullanılmıyor. Vatandaşlar, sorunların çözümü konusunda yetkililerin gerekeni yapmasını istiyor. Caminin çevresinde kısmın yıktırılan gecekondu enkazları ise kaldırılmaması tinerce tabir edilen çocukların mekânı haline geldi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir