• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Dini Allah`a Has Kılmak ve Müslüman Şahsiyet`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Seminere konuşmacı olarak Ramazan Yazçiçek katıldı. Seminerde ilmin ehemmiyeti ve amacı üzerinde duran Yazçiçek, Kuran`ın inen ilk ayetin emir kipiyle hitap ettiğini belirtti. Yazçiçek, "Burada ikra, tilavetten ziyade bir kıraatle yani yaratılışın ve vazifelerin kapsamına vakıf olma çabası vardır. Kıraat ile okumada; ikra ifadesi içerisinde tefekkür, tedebbür ve tezekkürle yani meselenin aslına vakıf olma söz konusudur. Bunun gereğini, cehd ve gayretle hayata taşıma zorunluluğu vardır. İlmin ehemmiyetiyle birlikte ilim ahlakı da öğretilir Kuran`da. "Hadi bildiğiniz konuda konuştunuz ya bilmediğiniz konuda nasıl konuşursunuz!", "Size ne oluyor ki yapmayacağınız şeyi söylüyorsunuz…" anlamında birçok ayette ilim ahlakı ilmin ehemmiyetiyle birlikte vurgulanır." dedi.
 
"Dini Allaha Has Kılmak İçin Dinin Anlaşılması Gerekir"
Konuşmasında Dini Allaha has kılmak için öncelikle dinin doğru anlaşılması gerektiğini belirten Yazçiçek, Kuran`da din kavramı, cahiliye adetlerine karşı vahyi korunma konularını ayet ve hadislerle anlattı.
 
"En Çok Başvurulan Kitap Kur`an Olmasına Rağmen En Az Anlaşılan Kur`andır"
Yazçiçek konuşmasında devamla şunları söyledi: "İçinde bulunduğumuz toplumda en çok okunan en çok bahse konu olan en çok kendisine başvurulan kaynak Kuran olmasına rağmen maalesef en az anlaşılan, yine Kuran`dır. Aslında bu durum bizim Kuran`la olan bağımızın ne denli artması gerektiği, Kuran ile daha sahici bir ilişki kurmamızın ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. İbn-i Abbas`tan "her kim ki dinini kıyasla öğrenirse şüpheye düşer ancak her kim ki Rabbini, dinini Rabbinin kelamından öğrenirse sırat-ı müstakim üzeredir, kopmak bilmeyen, bir kulp üzere olur. Cahiliye ehli dininin kaynağı olarak atalarının yolunu görüyorlardı. Yani şimdiki modernistlerin, rasyonalistlerin, "bizim için akıl öncüdür bizim aklımız neyi gerektirirse aklımıza ittiba ederiz" diye söylediklerini o günkü Mekke müşrikleri biz atalarımızı bulduğumuz yol üzere gideriz diyorlardı."
 
Müslümanlık ile dindarlık arasındaki ilişkiyi aktaran Ramazan Yazçiçek, "Her Müslüman dindardır fakat her dindar Müslüman değildir. Allah Kelam`ında bildirilen Resulullah`ın Sünneti ertelenemez. Bunu yaparsak sorun yok fakat dinimizi öğrenirken farklı kaynakları ölçü alacak olursak bu durumda ise farklı dinlerin muhtemel dindarı oluruz fakat Allah`ın dini, ed-din olan İslam`ın dindarı olamayız." Şeklinde konuştu.
Konuşma İslam alemi için okunan dualarla son buldu. (Murat Dalgın-İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir