• DOLAR 32.377
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2325.606
  • ...
`Mehmet Akif Kur`an Şairidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan "Bir insan olarak Mehmet Akif" programı okul konferans salonunda gerçekleştirildi.
 
Öğrenciler ve öğretmenlerin takip ettiği program Kur`an tilavetiyle başladı. Daha sonra Meslek dersleri hocalarından Hasan Kaya Mehmet Akif`i ele alan bir konuşma yaptı.
 
Mehmet Akif hakkında konuşmanın onu tanıtmanın zor görünmesinin sebebinin herkesin Akif`i bir yönü üzerine vurgu yaptığından kaynaklandığına dikkat çeken Kaya, "Bir şiirinin hoşuna giden bir tarafını ön plana çıkararak bu şekilde tanıtmaya çalışıyorlar bize. Mehmet Akif yalnızca İstiklal Marşı şairi değildir. Bunu iyi kavramamız gerekiyor. Mehmet Akif İslam şairidir. Mehmet Akif Kur`an`ın şairidir. Akif`in derdi davası amacı mücadelesi İslam için olmuştur ve hayatı boyunca bunun mücadelesini vermiş birçok sıkıntıya katlanmıştır. Ülkesini terk etmek zorunda kalmıştır Mehmet Akif" ifadelerini kullandı.
 
Akif Kur`an`ın Şairidir
Mehmet Akif`i İstiklal Marşı üzerinden tanımlamanın tanıyamamak olduğuna değinen Kaya, "Mehmet Akif`in Safahat isimli bir eseri vardır. Bu eser yedi bölümden oluşur. Ayrıca Mehmet Akif gazetenin başyazarlığını yapmış makaleler yazmıştır. Mehmet Akif yeri geldiğinde hutbeler vermiştir. Halkı şuurlu hale getirmeye gayret göstermiştir. Bu yüzden bu dinin nasıl anlaşılması gerektiği üzerinde durmuştur. Akif`in önemle üzerinde durduğu ilk konu İslam dininin halk tarafından yanlış anlaşılmasıdır. İkincisi aydın ve ulemalarımızın üzerinde din hakkında bir ön yargı vardır. Bunun da sebebi onların batıyı taklit etmeleridir. Akif`e göre halk dini asıl kaynaklardan öğrenmemekte Kur`an, hadis üzerinden öğrenmemektedir. Kendi atalarından gördükleri biçimde İslam`ı yaşamaktadırlar. Bu öğrenilen dinde de yanlışlıklar oluyor. Mehmet Akif dinimizi doğru kaynaklardan öğrenmemizi istiyor. Dinimizi Kur`an-ı Kerim`den öğrenmemizi istiyor" şeklinde konuştu.
 
Mehmet Akif`in dini bidat ve hurafelerden arındırmamız gerektiğini söylediğini dile getiren Kaya, "Cahil insanların bazı ibadetleri teşkil etmek üzere yalan hadisler uydurduğu üzerinde duruyor. Mehmet Akif hafızdır. Kur`an-ı Kerim`in anlaşılmadan okunmasına karşı çıkmıştır. Kur`an`ın anlamı üzerinde durularak tefekkür edilerek okunması gerektiğinden bahseder. Akif`in bir şiir kitabı Kur`an ayetlerinin açıklanması üzerinedir. Yani Akif Kur`an`ın şairidir. Akif`in gençlikten beklentisi vardır. Gençliğin ümitsizliğe kapılmamalı gençlik yalnız kendi istikbalini düşünmeyecek İslam ümmetinin birliği ve beraberliği için ve İslam ümmetinin mücadelesi için olacaktır. Özetle gençlikten beklediği Asım`ın nesli gibi davranmasıdır" dedi.
 
Programda daha sonra Akif`in hayatını anlatan ve Muhammed Menekşe tarafından hazırlanan kısa bir film gösterisi gerçekleştirildi ve Akif`in şiirlerine yer verildi.
 
Okul Müdürü Engin Bağdagül`ün okuduğu "Necit Çöllerinde" isimli şiirin ardından, Muhammed Emin İnan, Mahmut Yıldırım, Muhammed İkbal Oğur, Osman Bilgin, Fatih Dağ, Agit Eşen, Muhammed Şalumlu isimli öğrenciler, Mehmet Akif`in diğer şiirlerinden bazılarını seslendirmeleriyle program sona erdi. (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir