• DOLAR 32.597
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2494.749
  • ...

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, artan sebze ve meyve fiyatlarından hallerin sorumlu olduğunu söyledi. Hasadın, ucuz olmasından dolayı üreticinin elinde kaldığına dikkat çeken Yetkin, "Üretici `fiyatlar düşük` diye, hasadı elinden çıkaramıyor, tüketici ise pahalı olduğu için sebze ve meyve yiyemiyor. Haksız kazanç almış başını gidiyor" dedi.

`FIRSATÇILIK VAR`

Tarla ile tezgahtaki fiyat farkına isyan eden Yetkin, son 1 haftada yüzde 154`e varan artışlar olduğunu kaydetti. Yetkin, şöyle konuştu: "Fiyatta bir anarşi var. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Fırsatçılık ahlaki gelmiyor. Bu haksızlık ve fırsatçılık. Bu ürünlerin fiyatlarını üretici yükseltmiyor. Gökyüzünde bulutlar oluşmadan yağmurlardan dolayı fiyatların arttığını söylüyorlar. Türkiye`de ne zaman üretici birlikleri şehirlere kadar yayılır, o zaman bu haksız kazançlar engellenir. Türkiye`de fiyatlar, bugünden yüzde 50 daha ucuz olur. Üretici birlikleri güçlü olduğu taktirde, vatandaş daha ucuza meyve ve sebze yer. Üretici de mağdur olmaz."

BU FARK KİMİN CEBİNE GİDİYOR!

İbrahim Yetkin, sebze ve meyvedeki fiyat farklarına şu örnekleri verdi: Domates üreticide 50 kuruş, marketlerde 3.5 lira. 75 kuruşluk biber tezgahta, markette 4.5 lira. Üreticinin 80 kuruşa sattığı patlıcan, tezgahta 2 lira. 60 kuruşluk kabak, pazarda 2.5 lira. Üretici patatesi satamıyor, pazarda 1.5 lira. 30 kuruşluk portakal, şehirde 2 lira. 50 kuruşluk mandalina, 2.5-3 lira.

Takvim