• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Van'daki çığ faciasıyla ilgili tüm detaylar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van- Bahçesaray karayolunun 3 bin rakımlı Karabet geçidi yakınlarında dün saat 17.00 sıralarında iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, karayolunda yol açma çalışmaları için küreme yaparken, çığ düştü. İş makinesi, kısmen yamaçtan kopan kar kütlesinin altında kaldı. Bu sırada yoldan geçen minibüs ise tonlarca kar kütlesinin altında kayboldu. İş makinesi operatörü Bahattin Karagülle kendi imkanlarıyla kurtulup, yetkililere haber verdi. Bunun üzerine bölgeye UMKE, AFAD, Karayolları ve Jandarma ekipleri sevk edildi. Saat 21.00 sıralarında ulaşılan minibüste 7 kişi kurtarıldı, 5 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Minibüste bulunduğu tahmin edilen 2 kişi ise bulunamadı. Aramalara dün gece yarısı sıralarında ara verildi.

ÇALIŞMALAR SABAH YENİDEN BAŞLADI

Bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kayıp olduğu düşünülen 2 kişi için bölgede arama kurtarma çalışması yeniden başlatıldı. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri çalışmalarını sürdürürken, bugün saat 12.00 sıralarında bölgede ikinci bir çığ olayı yaşandı. Yamaçtan kopan kar kütlesi, çalışmaları yürüten ekiplerin üzerine düştü. Çığ altında kalan yaklaşık 30 kişi, bölgedeki diğer ekipler tarafından kurtarıldı. Yaralılar, bölgedeki sivil araçlar ve ambulanslarla Van’daki hastanelere kaldırıldı.

KÖYLÜLER YARDIMA KOŞTU, TAKVİYE EKİPLER SEVK EDİLDİ

Çığ altında kalan kişileri kurtarmak için yoğun bir çalışma başlatıldı. Çevre köylerden de çok sayıda vatandaş arama çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye geldi. Bazı araçların da kar kütlesi altında kaldığı görüldü. Bölgeye, takviye kurtarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı'nca, Van- Bahçesaray karayolunda çığ altında kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sırasında tekrar çığ düştüğü belirtilerek, "Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Van- Bahçesaray karayolunun 33'üncü kilometresinde dün meydana gelen çığ düşmesi sonucu, 15 vatandaşın çığdan etkilendiği, vatandaşları kurtarmak için bölgeye ekiplerin sevk edildiği bildirildi. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin 8 kişiyi sağ, 5 kişiyi de ölü olarak çığ altından çıkardığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sılarında ara verilmiştir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir."

VAN AFAD İL MÜDÜRÜ ÇIĞ ALTINDA

Olayın ardından bölgeye Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekiplerinnin sevk edildiği bildirilerek, "Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD Müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup, arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir."

AFAD: 33 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 53 KİŞİ YARALANDI

Van'da meydana gelen ikinci çığ faciası ile ilgili AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısının 33'e yükseldiği belirtilerek "Van Bahçesaray ve Çatak arasındaki bölgeye düşen ikinci çığda, aralarında şehit olan güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu, toplam 33 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi ise yaralandı. Çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü ile Birlik Müdürü hastanede tedavi görüyor" denildi.

AFAD İL MÜDÜRÜ OSMAN UÇAR, YARALI OLARAK KURTULDU

Van'da dün meydana gelen 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin yaralı kurtulduğu çığ faciasında kayıp olduğu tahmin edilen 2 kişiyi kurtarmak için çalışma yaparken üzerlerine ikinci çığ düşen ekiptekilerden AFAD İl Müdürü Osman Uçar, yaralı halde kurtarıldı.

AFAD İl Müdürü Osman Uçar, o anları şöyle anlattı:

"Olay bölgesinde son 2 kalan vatandaşımıza ulaşmak için ekskavatörü aşağı indirmemiz gerekiyordu. Ekskavatör yol çalışması yapıyordu biz de bunlarla birlikte işi takip ediyorduk. Muhtemelen 2 kişinin minibüsün altında derenin dibinde olan minibüsün altında veya o civarlarda olduğunu tahmin ederek özellikle minibüsü çıkarmak istedik. Bu nedenle ekskavatörün aşağı inmesi gerekiyordu o çalışmalan sırasında büyük bir gürültüyle ekskavatör devrildi. Bizi de önüne alarak sürükledi, derenin dibine doğru götürdü. Biz derenin dibine vardığmızda ben yarıya kadar karla gömülüydüm, kendi imkanlarımla çıktım. Daha sonra kendi imkanlarıyla çıkan bir iki arkadaşımla birlikte yakınımızda olanları çıkarmaya çalıştık, onlara yardım etmeye çalıştık. Akabinde yürüyerek kendi imkanlarımızla yukarı doğru çıktık."

BAKAN SOYLU: 63 KİŞİ KURTARILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van- Bahçesaray yolundaki 2 kez çığ düşen bölgeye gidip, incelemelerde bulundu. Buradaki çalışmaları yakından takip eden Bakan Soylu, olayla ilgili açıklama yaptı. 63 kişinin kurtarıldığını ve 24 kişinin şehit olduğunu belirten Bakan Soylu, açıklamasında şunları söyledi:

"Dün sabah 17.45'te Van- Bahçesaray karayolunda yani burada bir minibüs çığ altında kaldı. Daha sonra arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bugün sabah saatlerinde de başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, çığ bölgesinin 100 metre yakınında arama kurtarma çalışması yapılıyordu. Orada ikinci bir çığ indi. Orada 63 kişi sağ olarak kurtarıldı ve hastanelere nakledildi. 24 de şehidimiz var. Bunlardan 11'i jandarma personeli, 7'si güvenlik koruyucusu, 3 itfaiye eri, 1 Turkcell çalışanı, 2 karayolu çalışanı ve 2 de sivil vatandaş olmak üzere burada hayatını kaybetti ve hastanelere götürüldü. Çığ altında 2 kişi olduğunu değerlendiriyoruz. Bir değerlendirme yaptık, buradan şu an itibarıyla ekipler çekildi. Hava şartları çok kötü. Yarın sabah tekrardan burada olacağız. Hava iyi olursa, çığ altında kalanları kurtarmaya çalışacağız."

BAKAN SOYLU: TESPİTLİ 29 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van-Bahçesaray karayolunda, bugün arama ekiplerinin üzerine düşen çığda, saat 19.00 itibariyle 29 kişinin yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini, görgü tanıklarının ifadesine göre de 3 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

SOYLU: 33 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 3 KAYIP VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çığ felaketinde yaralıların bulunduğu Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesini geldi. Hastaları ziyaret eden Bakan Soylu, yetkililerden sağlık durumları hakkında da bilgi aldı. Hastane çıkışında gazetecilere açıklama yapan Bakan Soylu, bugün yaşanan çığ felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirdiğini, AFAD'dan alınan bilgiye göre de 3 kişinin daha çığ altında kaldığının tahmin edildiğini söyledi. Bakan Soylu, "Adli Tıp'a nakledilen yaşamını yitirenlerin sayısı 33 oldu. Dün de 5 kaybımız vardı. Dün biri şoför, diğeri belediye görevlisi 2 kişi çığ altında kalmıştı. Sabah saatlerinde onları kurtarmak için çalışmalar yapılıyordu. İkinci bir çığ olayı oldu" ifadelerini kullandı.

ATEŞİN ÇEVRESİNDE ISINIRKEN ÇIĞ DÜŞTÜ

Bakan Soylu, bölgede çığ altında kalan 2 kişi için yürütülen çalışmalarda görev yapan kurtarma görevlilerinin yaktıkları ateşin çevresinde ısınmaya çalışırken, çığ felaketinin yaşandığını belirterek, "Çığ felaketinde hayatını kaybeden ve yaralananların çoğu yaktıkları ateşin çevresinde ısınmaya çalışan kişilerdi. Bu sırada çalışmayı yapanlarda kayıp ve yaralı söz konusu değil. Ülkemizin başı sağolsun, çok acı bir kayıp. Büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Şu an itibariyle 67 kişiyi kurtardık, bunlardan bazıları taburcu oldu." dedi.

HAVA SICAKLIĞI EKSİ 24 DERECE ULAŞTI

Afetin ardından bölgeye geldiğini belirten Bakan Soylu, hava sıcaklığının sıfırın altında 24 dereceye kadar düştüğünü söyledi. Soylu, "Çok soğuk bir hava var. Yol açık ama çığ ve kar fırtınası tehlikesi var. AFAD'dan alınan bilgiye göre 3 kişinin daha çığ altında kaldığı değerlendirdiliyor. Olay yerinde arkadaşlarımızla değerlendirme yaptım ve şu an için çalışmalara son verildi. Allah bir daha böyle bir oluyı göstermesin." diye konuştu.

Bakan Soylu, ziyaret ettiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 25 yaralı bulunduğunu söyledi. 2 yaralınan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunduğunu kaydeden Soylu, bu kişilerden 1'inin Ankara'ya sevk edileceğini bildirdi.

VALİ BEYDEN BİLGİ ALIYORUM

İçişleri Bakanı Süleyman soylu, bir gazetecinin İstanbul'daki uçak kazası ile ilgili soruduğu soru üzerine, "İstanbul'daki uçak kazası ile ilgili Vali beyden sürekli bilgi alıyorum. Takipteyim, konu ile ilgili Ulaştırma Bakanı gerekli açıklamaları yapıyor." dedi.

Kaynak: DHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir