• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Gribe karşı alınabilecek 10 önlem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Erol Selimoğlu, grip hastalığı ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verdi.

"Belirtileri iyi takip edin"

Grip hastalığına influenza adı verilen bir virüsün yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Selimoğlu, belirtilerin iyi takip edilmesi gerektiğini belirterek "Erken dönemde grip ile soğuk algınlığını ayırt etmek zor olabilmektedir. Genellikle influenza virüsüne maruziyetten 2 gün sonra; yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, boğaz, kas ve baş ağrısı, gözlerde yanma, sulanma, kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda bu belirtilere kusma, ishal, karın ağrısı da eşlik edebilmektedir. Nefesin hızlanması, göğüs ağrısı, dengesizlik, şuur bulanıklığı, aşırı kusma, morarma, yüksek ateş ve döküntüler, sıvı alımında yetersizlik gibi durumlarda zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır." dedi.

Grip kapıyı çalmadan önce dikkat edilmesi gereken 10 önlem

Grip virüsü genellikle öksürük ve hapşırma ile ya da virüsün bulaşmış olduğu yüzeylere temas ile yayıldığına dikkat çeken Selimoğlu, "Tek bir hapşırmada yarım milyona yakın virüs partikülü yayılabilmektedir." diyerek grip salgınlarından korunabilmek için önerilerini şöyle sıraladı:

1-Grip aşısı 6 aylık bebeklerden yaşlılara kadar önerilmektedir.

2-Su-sabun ile veya özel el yıkama çözeltileri ile sık sık el yıkamak gripten korunmak için önemli tedbirlerin başında gelmektedir.

3-Riskli alanlarda cerrahi maske kullanılabilir.

4-Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.

5-Mecbur kalınmadıkça el sıkışmaktan kaçınılmalıdır.

6-Sigara kullanımı ciddi hastalıkları oluşturmasının yanı sıra influenza ile temas riskini de artırmaktadır.

7-Okullar, toplu taşıma araçları, sinema, tiyatro, cami gibi kalabalık ortamlarda daha da dikkatli davranılmalıdır.

8-Hastalığın yayılmasını önlemek için öksürürken ya da hapşırırken ağzın ve burnun kapatılması gibi basit kişisel alışkanlıkların arasından sağlanabilir.

9-Çevrenizdeki hasta kişilerin istirahat etmesi sağlanarak gribin yayılma oranı azaltılabilir.

10-Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı beslenmeye, antioksidan yönünden zengin gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir.

"Doktora danışmadan ilaç almayın"

Doktora danışılmadan ilaç alınmaması gerektiği hususunda uyaran Selimoğlu, "Grip tedavisinde yatak istirahati ve bol sıvı alımı birinci sırada gelmektedir." diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Gerekirse hastalığın yol açtığı şikayetleri azaltmak için kas ağrısı ve ateşi düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Çocuklar ve gelişim dönemindeki genç yaştaki grip hastalarında özellikle ateşli oldukları dönemde aspirin kullanılmamalıdır. Bu gruptaki hastalarda aspirin kullanılması farklı ve daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Grip hastalığı virüs tarafından oluşturulduğu için antibiyotiklerin etkisi yoktur. Ancak bakteriyel akciğer hastalıkları gibi ikincil bir enfeksiyon olduğu durumlarda antibiyotik kullanılabilir. Antiviral tedavi özellikle ilk 48 saat içinde verilirse etkili olabilmektedir. Gripli çoğu hasta 1-2 hafta içinde iyileşmektedir. Ancak bazen zatürre gibi hayati tehdit eden komplikasyonlar gelişebildiği için her ilaç uzman bir doktora başvurularak kullanılmalıdır. 65 yaş üstü kişiler, hamile kadınlar, çok küçük çocuklar ve kronik hastalığı olanlar; zatürre, bronşit, sinüzit ve kulak enfeksiyonları gibi grip komplikasyonlarını daha sık yaşarlar. Bu nedenle bahsedilen hasta gruplarında daha da dikkat edilmelidir." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir