• DOLAR 32.57
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2427.2
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Ocak ayı verileri açıkladı. MÜSİAD’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

50 REFERANS DEĞERİ ÜZERİNDEKİ OLUMLU SEYİR DEVAM EDİYOR

“2020 yılı Ocak ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 51,8 değerine gerilemiştir. Ocak ayında endekste gözlenen bu azalışta hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 1,3 puan azalarak 50,2 seviyesine gerilemesi etkili olurken, sanayi sektörü endeksi ise 2,3 puanlık artışla 57,1 seviyesine yükselmiştir. Sanayi sektöründe gözlenen artışta yeni siparişlerin ivme kazanması belirleyici olurken; hizmet sektöründeki ivme kaybında ise girdi alımlarının artış hızının düşmesi dikkat çekmektedir. Böylece 50 referans değeri üzerindeki seyri devam eden mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi; geçtiğimiz yılın son çeyreğindeki olumlu görünümünü 2020 yılı Ocak döneminde de sürdürmüştür.”

YORUM

Açıklamanın “yorum” bölümünde de şu ifadelere yer verildi: “2019 yılının son çeyreğini 51,3 puan ortalamasıyla kapatarak büyümenin seyrine dair güçlü işaretler veren SAMEKS, 2020 yılının ilk ayında da olumlu görünümünü sürdürmüştür. Bu dönemde 57,1 puanla son iki yılın en yüksek değerine yükselen SAMEKS Sanayi Endeksi, Bileşik Endekste gözlenen artışın öncüsü olmuştur. Önceki aya göre ivme kaybetmiş olmasına karşın, SAMEKS Hizmet Endeksi de 50 baz puanı üzerinde yer alarak sektördeki artışa işaret etmiştir. T.C. Merkez Bankası tarafından 2019 yılının Temmuz ayından itibaren alınan faiz indirimi kararlarıyla etkisini daha fazla hissettirmeye başlayan genişleyici para politikası, önümüzdeki dönemde de ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürmesinde başat rolü oynayacaktır.”