• DOLAR 32.598
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2497.777
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevkidaşı Macky Sall'in daveti üzerine yaptığı ziyarette, iki ülke arasında uzun süredir bekleyişte olan birçok konu mutabakatla sonuçlandı. Uzun süredir gündemde olan Faleme madeninde, bir Türkiye firmasının yapacağı 2 milyar dolarlık demir-çelik yatırımı, her iki ülke cumhurbaşkanı tarafından önemli bir proje olarak duyuruldu. Senegal'de 2022'de düzenlenecek Yaz Gençlik Olimpiyatları için 50 bin kişilik olimpik stadyumun yapımının yine bir Türkiyeli şirketce üstlenildiği ve şubatta başlayacak inşaatın 17 ayda bitirileceği açıklandı.

TİCARET HACMİ HEDEFİ, 1 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin 2018'de 400 milyon dolara ulaşan, 2019'da 300 milyon dolara gerileyen ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkması için mevkidaşıyla hedefi koyduklarını kaydetti. Erdoğan, bu hacimde, Senegal aleyhine bir dengesizlik bulunduğunu belirterek, bu durumun giderilmesi için Senegalli iş adamlarını Türkiye pazarına girmeye davet etti. İstanbul-Dakar arasında haftada 8 olan THY yolcu seferlerinin 21'e çıkarılmasının hedeflendiğini dile getiren Erdoğan, Dakar'ı tüm dünyayla buluşturmak istediklerini vurguladı.

HİDROKARBON VE ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Senegal Cumhurbaşkanı Sall, Atlantik Okyanusuna kıyı olan Senegal açıklarında, son yıllarda keşfedilen petrol ve doğal gaz rezervlerinin çıkarılması ve işlenmesi konusunda Türkiyeli iş adamlarını davet ederek, ilişkilerin daha da derinleşmesine kapı araladı. Bunun yanında, hidrokarbon ve enerjiyle maden ve mineral kaynakları alanlarında iş birliği niyet bildirisi, ziyaretin öne çıkan unsurlarından oldu. Erdoğan'ın ziyareti ekonomik ilişkilere ivme kazandırırken, iki ülke arasında savunma alanında iş birliğinin artırılması konusu da gündeme geldi. Sall, ülkenin önemli ihraç kalemlerinden olan yer fıstığı ve kaju fıstığıyla, Avrupa ve Asya'dan sonra Türkiye pazarına girmek istediklerine değindi. Kaynak, AA