• DOLAR 32.604
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2499.047
  • ...
ÇİN VİRÜSE TESLİM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABUZER ATASOY-DOĞRUHABER

Dünya 2020 yılına Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve hızla dünyaya yayılan yeni tür koronavirüs korkusuyla başladı. Ölümcül virüsten can kaybı her gün daha hızlı bir şekilde artarken, virüse karşı henüz bir ilaç geliştirilemedi. Çin’in bu süreçte yaşadığı ekonomik zararın ise daha şimdiden 1,5 trilyon doları geçtiği belirtiliyor.

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak 12 Aralık'ta Çin’in Vuhan kentindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarında görüldü. Pazar, 31 Aralık’ta kapatıldı. Ancak ilk olarak vahşi hayvanlardan yayılan virüsün daha sonra insandan insana da bulaştığı tespit edildi. Böylece virüs hızla yayılmaya başladı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kentlere sıçramasıyla 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere 17 kentte toplu ulaşım durduruldu.

Ülke genelinde etkili olan salgın nedeniyle can kaybı 170’ü aştı, virüs bulaşan kişi sayısı ise 8 bine doğru ilerliyor. Virüs taşıdığı şüpheli olan kişi sayısı 12 bin 167 olarak açıklanırken, koronavirüs teşhisi konulan kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanlar 81 bin 947 oldu.

SALGINLA MÜCADELEYE 3,94 MİLYAR DOLAR EK BÜTÇE

Çin Maliye Bakanlığı da yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için 27,3 milyar yüen (3,94 milyar dolar) ek bütçe ayrıldığını bildirdi.

Bakanlık geçen hafta, salgına karşı 8,74 milyar dolar tahsis edildiğini duyurmuştu.

DÜNYAYA YAYILIYOR

Yeni tip koronavirüs, Çin’le sınırlı kalmayıp son günlerde diğer ülkelerde de görülmeye başladı. Şu ana kadar Tayland’da 14, Japonya’da 11, Singapur’da 10, Malezya ve Avustralya’da 7’şer, Fransa ve ABD’de 5’er, Güney Kore ve Almanya’da 4’er, Kanada’da 3, Vietnam’da 2, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka ve Finlandiya’da 1’er kişide tespit edildi.

Virüs, Ortadoğu ülkelerine de giriş yaptı. Bölge ülkelerde ilk vaka Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüldü.

VİRÜSÜN ÇİN’E ZARARI 1,5 TRİLYON DOLARI BULDU

Yeni tip koronavirüs Çin’e, ekonomik yönden de ağır darbe vurdu. Bloomberg’in verilerine göre; 20 Ocak’tan bu yana geçen 10 günde, küresel borsalardan 1,5 trilyon dolar buhar oldu. Asya hisselerinin tamamına yakını, en kötü performansı gösteren varlık oldu. Virüse henüz bir ilaç bulunamaması göz önünde bulundurulduğunda, koronavirüsün Çin’e, ABD ile yaşanan ticaret savaşlarından daha ağır bir darbe vuracağı görünüyor.

TÜRKİYE'DEN 'KOCA YUSUF' OPERASYONU

Diğer ülkeler de yeni tip koronavirüsten korunmak için çalışmalara başlamış durumda. Bu bağlamda Türkiye, hastalığın yayılmaya başladığı Vuhan kentinde yaşayan 35 vatandaşını ve 10 Azerbaycan vatandaşını tahliye etmek için harekete geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ambulans uçağa çevrilen Koca Yusuf adlı askeri kargo uçağıyla Türkiye’ye gelecek yolcular ve mürettebatın özel kıyafetler giyeceğini ve bu kişilerin uçaktan inince de 14 gün karantinada kalacağını belirtti. Operasyonun adının da ‘Koca Yusuf’ olacağı kaydedildi.

AİR CANADA, PEKİN VE ŞANGHAY’A UÇUŞLARI İPTAL ETTİ

Koronavirüs salgını nedeniyle uçak seferlerini iptal eden havayolu şirketlerine Kanada Havayolları Air Canada da katıldı. Air Canada’dan yapılan açıklamada, 30 Ocak itibariyle uçuşlar durduruldu. Kanadalı firma Çin'e, haftada 33 uçuş gerçekleştiriyordu.

RUSYA ÇİN'E TREN SEFERLERİNİ SINIRLANDIRDI

Havayolu şirketlerinin yanı sıra kara ve demir yollarından da Çin’e seferlerde sınırlama getiriliyor. Bu sınırlamalara en son katılan ülke, Rusya oldu. Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, salgın nedeniyle Çin'e tren seferlerini sınırlandırma kararı aldıklarını açıkladı.

Golikova, düzenlediği basın toplantısında, "31 Ocak gece 12.00'den itibaren tren seferlerini sınırlandırıyoruz. Trenler, Moskova-Pekin ve Pekin-Moskova güzergahında hareket edecek." dedi.

Amur, Habarovsk, Primorsk, Transbaykal bölgelerindeki Çin ile sınır kapılarının kapatıldığını hatırlatan Golikova, bu kapıları kapalı tutma süresini uzattıklarını ifade etti.

Rus Ural Havayolları, daha önce yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Rusya'nın Ekaterinburg ve Tümen kentlerinden Çin'in turistik merkezlerinden biri olan Hainan adasına uçak seferlerini durdurma kararı almıştı.

VİRÜS SPOR DÜNYASINI DA ETKİLEDİ

Yeni tip koronavirüs, spor dünyasını da vurdu.

Çin Futbol Federasyonu, koronavirüs salgını nedeniyle 22 Şubat'ta başlaması gereken liglerin ertelendiğini duyurdu.

Dünya Atletizm Birliği ise 13-15 Mart'ta Çin'in Nanjing kentinde düzenlenmesi planlanan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın ülkedeki koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini açıkladı. Birliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, salgının endişe verici düzeyde olması gerekçesiyle Şampiyonanın Mart 2021'e ertelendiği duyuruldu.

2002-2003 yıllarında şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) Çin’de 5 bin 327 kişiye, dünya genelinde ise 8 bin kişiye bulaşmıştı. Yeni tip koronavirüsün, kısa sürede bu sayıyı geçebileceği tahmin ediliyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir