• DOLAR 32.592
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2498.181
  • ...
Malatya Pütürgeli depremzedeler yardımının adil dağıtılmadığından şikayetçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elâzığ Sivrice üssü 6,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde evleri zarar gören vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deprem bölgesine gelerek vatandaşları ziyaret ettiğini ama yanı başındaki idarecilerin kendilerini ziyaret etmedikleri iddiasında bulundu.

Deprem bölgelerinde incelemelerde bulunan HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Mehmet İlker Dönmezer, devletin gerekli yardımları gönderdiğini ama yardımların dağıtılması konusunda koordinasyon eksikliğinin olduğunu söyledi.

 

"Herkese eşit davranılmıyor!"

Devletin sundukları yardımların kendilerine ulaşmadığını ileri süren Çermik mahalle sakinlerinden Hıdır Aydın, "Tepenin (üst yetkililerin) söylediğinin buraya gelmeyişinden muzdaribiz. Biz de bu devletin birer vatandaşı isek, bu ülkede bir hak tanınmış ise Pütürge merkezdekine Malatya merkezdekine yardım nasıl veriliyorsa diğer mağdurlara da aynı şekilde ulaşması lazım. Bizim derdimiz, herkese eşit davranılmasıdır. Muhtarlar bir tarafa çekiyor, yerel yöneticiler bir tarafa çekiyor. Malatya'nın Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde, Elâzığ'ın Sivrice ilçesinde öyle bir felaket olmuş, devletin en yüksek mertebesi (Cumhurbaşkanı) buraya anında gelip gerekli bilgileri almış ve taahhüt ettiği şeyler Malatya merkeze kadar gelip orada tükeniyorsa burada da değişik şeylerin olduğu kanaatindeyiz, çünkü sıkıntı onu gösteriyor." dedi.

"Recep Tayyip Erdoğan Ankara'dan geliyorsa, muhtar ve belediye başkanı da gelmeliydi"

Aydın, şöyle devam etti:

Bizim 11 tane meclis üyemiz var, belediye Başkanımız var, ilçe başkanımız var, İl başkanımız var, Milletvekilimiz var, Muhtarımız var. Deprem oldu bir felaket yaşamışız, birisi bizi aramadı, evimize gelmedi, öldünüz mü, yıkıldınız mı, evin altında kaldınız mı, enkazda mısınız, dışarıda mısınız? diye soran yok. Biz karşımızda muhatap bulamıyoruz. Benim zoruma giden şey, Recep Tayyip Erdoğan Ankara'dan Doğanyol'a geliyorsa, benim muhtarım da iki blok öteden buraya gelmeliydi, gelebilmeliydi. Benim Belediye Başkanım da 50 kilometreden buraya gelebilmeliydi. Biz, bu tür şeylerden muzdaribiz.

"Gereken kurumlara ulaşıyoruz 'yardım geliyor' deniliyor ama nereye geliyor?"

Deprem'de Pötürge ilçesine bağlı Bakırlı Mahallesi Mucurlar sokakta bulunan 4 katlı binalarının kullanılamaz hale geldiğini belirten Mehmet Öztürk, " Ben, İstanbul'da ikamet ediyorum. Deprem dolayısıyla kardeşlerimin yanına geldim. Bu dört katlı bina da 8 aile yaşıyor. Binanın hali ortada, kardeşlerimin psikolojileri bozulmuş ben de destek amaçlı geldim. Deprem cuma günü oldu, gereken kurumlara ulaşıyoruz. 'Yardım geliyor' deniliyor ama nereye geliyor? Direk Doğanyol'a mı gidiyor, artık orada da dağıtılıyor mu?  Oda şüpheli! Çadır verdiler oda kendi imkânlarımızla kurduk." diye konuştu.

Yetkilerinin kendilerini sormadığını ileri süren Öztürk, "Biri gelip demiyor ki; 'Arkadaşlar siz burada yaşıyorsunuz, ne oldu size, öldünüz mü, kaldınız mı?' diye. Hiçbiri gelmiyor. Hani Nerede buranın kaymakamı, nerede belediye başkanı? Kimseyi gördüğümüz yok. Cumhurbaşkanımız Ankara'dan buraya geliyor, 5 kilometrelik yoldan belediye başkanı ile kaymakam gelmiyor. Biz de insanız. Birileri artık sesimizi duysun gelsin. Biz yemek istemiyoruz, para da istemiyoruz sadece gelsin evimizi görsünler, ev ne halde bize yardımcı olsunlar. Bu kadar insan dışarıda kalacak hali yok! Bir çözüm üretilmesi lazım. Biz evle ilgili bir çözüm istiyoruz, 'biz sıcak yemek getirin' demiyoruz. Biz bunu kendi imkânlarımızla iyi kötü bir şekilde yapıyoruz." diye konuştu.

"Ne soran var ne de soruşturan, kimse bizi sormuyor!"

Evlerinde hasar oluştuğu için çadırda kaldıklarını ve kimsenin kendilerini sormadığını söyleyen Lütfüye Öztürk ise "Ne soran var ne de soruşturan. Kimse gelip bizi sormuyor! Bakın kaç kişi sokaklarda, ateşin önündeler, kendi gözünüzle görünüz. Gelsinler (Yetkililer) baksınlar, bu çoluk çocuk ne olacak, ufak çocuklar var, kadınlar var. Yazık, günahtır böyle olmaz." diye mağduriyetlerini dile getirdi.

"Yardımların gönderilmesi konusunda eksiklik yok ama yardımların doğru dağıtılması konusunda bir takım koordinasyon eksiklikleri var"

Deprem bölgelerinde incelemelerde bulunduktan sonra açıklamada bulunan HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Mehmet İlker Dönmezer, devletin gerekli yardımları gönderdiğini ama yaptıkları tespitlerde yardımların dağıtılması konusunda koordinasyon eksikliğinin olduğunu söyledi.

Dönmezer, "Doğanyol'da, Pütürge yol ayrımındaki Çermik bölgesinde ve şu anda bulunduğumuz Bakımlı Mahallesinde, koordinasyon eksikliklerini gördük. Yardımların gönderilmesi konusunda eksiklik yok ama yardımların doğru dağıtılması konusunda bir takım koordinasyon eksiklikleri var. Son olarak geldiğimiz burada dört katlı binaları kullanılamaz halde, bina arkaya doğru kaymış durumda. 'Dört beş gündür yetkililerden gelip kendileriyle görüşüp bilgi alan yok' diyorlar. Bu insanlar zorla üç tane çadır alabilmişler. Şu anda bu ailelerin ciddi mağduriyetleri var. İnşallah yetkililer, buradaki eksiklikleri görürler ve buradaki kardeşlerimize yardımcı olmak için ellerinden geleni yaparlar." ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir