• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Bir insan oksijen, su, yiyecek veya uyku olmadan ne kadar süre hayatta kalabilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsanın hayatta kalması için 3'lük gayri resmi bir yasa vardır. Oksijensiz üç dakika, susuz üç gün, yemeksiz üç hafta yaşayabilir. Ama durum tam olarak böyle değil ...

Oksijen, su, yiyecek, güneş veya uyku olmadan ne kadar dayanabiliriz?

OKSİJEN

Genel kural, kimsenin nefesini asla 3 dakikadan fazla tutmaması gerektiğidir. Aksi takdirde kişi, ciddi beyin hasarı riski altındadır. Tabii ki bir kişinin dayanıklılığı uygun eğitim ile artırılabilir. Örneğin dalgıçlar su altında 3 dakikadan fazla dayanabilirler.

Stéphane Mifsud'un 2009 yılından beri tuttuğu statik apne dünya rekoru 11 dakika 35 saniyedir. Apne ile ilgili bir başka ilginç unsur, diğer tüm memeliler gibi, bazı gizemli nedenlerden dolayı su altındayken daha fazla dayanıklılığa sahip olmasıdır.

SU

Vücudumuz üçte iki sudan oluşur. Su olmadan uzun süre hayatta kalmak imkansızdır. Su olmadan üç gün geçirmek büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Bununla birlikte, herhangi bir insanın susuz olarak yaşayabileceği kesin uzunluk hesaplanamaz.

İyi koşullar altında, bir kişi tek bir yudum olmadan bir hafta veya daha uzun süre dayanabilir. Öte yandan, olumsuz koşullarda ise, 24 saatlik bir süre tamamlanmadan su alınması gereklidir. Örneğin, kişi güneşin altında koşuyorsa, bir saat içinde yaklaşık bir buçuk litre ter üretir. Böylece stokları çok daha hızlı kurur.

GIDA

Gıda dışı hayatta kalma sınırlarının belirlenmesi sudakinden daha zordur.

Vücut, yiyeceklerden yoksun olduğunda korkunç bir süreçten geçer. Glikoz üretmek için karaciğer ve kastan glikojen kullanır. Açlık devam ederse, vücut yağ ve protein rezervlerini işler ve tüketir.
Bu durumda sahip olduğumuz tek veri açlık grevleridir.
En büyük kayıt, 1920'de ölmeden önce 74 gün yemeksiz kalan siyasi mahkum Terence MacSwiney.

GÜNEŞ

İnsan tamamen karanlıkta hayatta kalabilir mi? Cevap "evet" ve maalesef bunu tüyler ürpertici bir hikayeden biliyoruz. Paranoyak bir Rus, bir grup çocuğu yıllarca bodrumda tuttu. 19 yaşındaki çocuklar da dahil olmak üzere çoğu çocuk hiç güneş ışığı görmemişti.

D vitamini seviyeleri güneş dışındaki kaynaklarla doldurulduğu sürece yaşam kaybı riski yoktur. Önemli ölçüde etkilenen şey, vücuttan eksik olduğunda uyku ve ruh halini bozan serotonindir.

UYKU

İnsanların uykusuzluktan öldüğü çok az vaka var. Genellikle, bir kişi çok geç olmadan uykuya dalmanın bir yolunu bulur. Uygulamada, uyku eksikliğinin ölüme yol açması birkaç ay alır. Bu sadece çok nadir görülen bir beyin hasarından kaynaklanabilir (Ölümcül Ailesel Uykusuzluk).

Randy Gardner uykusuzluk kaydına sahip olanıdır, çünkü 1965'te 17 yaşında gözlerini 11 gün boyunca açık tutmayı başardı. Bir kişi ne kadar denerse denesin, sonunda kendisine zarar vermeden önce uykuya dalacaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir