• DOLAR 32.541
  • EURO 34.9
  • ALTIN 2438.17
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kasım ayında Malezya’da yapılan İslam Ülkeleri zirvesinde dijital paranın piyasadaki Dolar hâkimiyetinin azalmasına yardımcı olacağını ve bu paraların gözlemlenebilir olmaması ve ABD Merkez Bankasının denetimi dışında kalması sebebiyle, yaptırımlara karşılık verilmesi bakımından faydalı olacağını belirtmişti.

Bu önerinin zirvede bulunan ülkeler tarafından olumlu karşılanmış, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed İslam Ülkeleri arasında dijital ekonomi alanında bir ortak pazarın açılmasına hazır olduklarını belirtmişti.

İran Milli Bankası Genel Müdürü Muhammed Reza Hüseyinzade de IRNA’ya yaptığı açıklamada, günümüzde ihracat ve ithalatta para transferinin mecburen bankalar üzerinden yapıldığını ancak dijital para kullanımına geçilirse yaptırımlardan kaynaklı bazı sorunların ortadan kalkacağını söyledi.

Hüseyinzade İran’ın bu alanda iyi teknik bilgiye sahip olduğunu ve 4 bankanın işbirliğiyle Milli Gognus (Anka) Dijital Para projesini tasarladıklarını ifade etti.