• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2324.906
  • ...
SARSILDIK! YARDIM SEFERBERLİĞİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ / DOĞRUHABER

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Twitter hesabından yapılan bilgilendirmede, Sivrice ilçesinde saat 20.55'te 6,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin 6.5 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. 39 AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri ile çeşitli illerin UMKE ve itfaiye ekiplerinden toplam 1167 arama kurtarma personeli ve 235 aracın bölgeye sevk edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Çalışmalara destek amacıyla 18 arama kurtarma köpeği bölgeye gönderilmiştir. İhtiyaç durumunda kullanılacak iş makinaları AFAD koordinasyonunda görevlendirilmektedir. Bölgede AFAD koordinasyonu dışında herhangi bir iş makinası çalışmayacaktır. AFAD Başkanlığı, bölgeye 6 bin 65 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 11 bin 532 yatak ve 18 bin 720 battaniye sevk etmiştir. Türk Kızılay, bölgeye 202 personel, 35 araç, 7 ikram aracı ve 4 mobil mutfak ile 2 sahra mutfak kiti, 15 bin 747 battaniye, 5 bin 656 yatak, 1563 ısıtıcı, 2 bin 500 çadır, 193 bin 420 kilogram un ve 3 bin 200 gıda kolisi sevk etmiştir." Deprem sonrasında tüm illerin ve birliklerin teyakkuza geçirildiği, Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezlerinin (AADYM) aktif hale getirildiği vurgulanan açıklamada, "Acil ihtiyaçlar nedeniyle barınma, beslenme, enerji, haberleşme, hasar tespit ve psikososyal çalışma gruplarından ekipler bölgeye sevk edilmeye başlamıştır. Bu kapsamda 143 personel ve 47 araç bölgeye yönlendirilmiştir. " ifadesi kullanıldı. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama kurtarma ve sağlık destek çalışmalarının kesintisiz yürütülmesi amacıyla AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun "7 gün 24 saat" çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği belirtildi.

BAKAN SOYLU: MALATYA'DA 4, ELAZIĞ'DA 18 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremle ilgili Valilik'teki koordinasyon merkezinde basın toplantısı düzenledi. İçişleri Bakanı Soylu, "Malatya Doğanyol'da 4 vatandaşımız, Elazığ'da 18 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti." dedi.

"39 KİŞİYİ GÖÇÜK ALTINDAN SAĞ OLARAK ÇIKARDIK"

Şu anda ellerindeki temel veriler çerçevesinde hayati fonksiyonlarıyla ilgili tedirginlik yaşanabilecek bir hastanın olmadığını belirten Soylu, "Depremin olduğu ilk andan itibaren toplam 39 kişiyi göçük altından sağ olarak çıkardık. Doğanyol'da göçük altında kimse kalmadı." ifadelerini kullandı. Soylu, hasar nedeniyle Adıyaman Cezaevi'nin boşaltılmasının doğru olabileceği yönünde karar alındığını söyledi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR: 11 KİŞİ ENKAZDAN KURTARILDI

Elazığ merkezde Mustafa Paşa Mahallesi'nde 1 kişi, Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde çöken binadan 2 kişi sağ çıkarıldı. Malatya'nın Doğanyol ilçe merkezindeki Gökçe Mahallesi'nde yıkılan iki katlı kerpiç evin enkazından ise 2 kişi kurtarıldı. Elazığ'da biri kent merkezinde biri Mustafa Paşa Mahallesi’nde, ikisi Maden ilçesine bağlı Gezin'de olmak üzere 4 kişi daha enkaz altından kurtarıldı. Mustafa Paşa Mahallesi'nde çöken binanın enkazından 14 saat sonra 2 kişi daha sağ çıkarıldı.

ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ

Deprem; Adana, Hatay, Osmaniye, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Mardin, Samsun, Tokat, Çorum, Mardin, Kayseri ile Suriye'nin kuzeyinde de hissedildi. AFAD, Türk Kızılay, UMKE, itfaiye, sağlık ekipleri ve yardım malzemeleri ile bazı belediyelerin arama kurtarma ekipleri süratle bölgeye yönlendirildi.

BİR BABA ÇOCUKLARI İÇİN KENDİNİ SİPER ETTİ

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin ardından insanların içini burkan çok acı görüntüler de ortaya çıktı. Sosyal medyada yer alan bir görüntüde, yıkılan bir binada babanın, deprem sırasında çocuklarını korumak için kendini siper ettiği ve bu şekilde hayatını kaybettiği görüldü

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEPREM BÖLGESİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanlar ile Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreme ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a geldi. Daha önce, Bingöl, Van, Simav, Düzce, Sakarya ve Bolu gibi depremlerin yaşandığını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Geçmişten bu yana birçok depremler yaşadık ama bu millet bütün bu depremlerde sabırla bunları aşmasını bildi, başardı. Şimdi yine bir imtihandayız. Elaziz, malum Erzincan'la komşu ve Erzincan'da da ne tür depremler yaşadığımızı hep biliyorsunuz. Şunu özellikle ifade etmek isterim; biz hakkında surenin de bulunduğu bu deprem olayları hakkında teslimiyetin en güzelini hep verdik, veriyoruz. Şimdi de böyle bir imtihanla karşı karşıyayız. Az önce Diyanet İşleri Başkanımız bunu kıyametin adeta bir tefsiri olarak, yani insanın ölümünün bir küçük kıyamet olduğunu bilenlerdeniz ve bunu böylece yaşadık."

"KİMSENİN OLUMSUZ, MENFİ PROPAGANDALARINA KULAK ASMAYIN"

"Bu kardeşlerimiz, inanıyorum ki Rabbimin cennet müjdesine kavuşanlardan." ifadesini kullanan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Sabi, zaten o günahsız. Anne hakeza öyle. Biz devlet olarak, millet olarak elimizden geleni sonuna kadar inşallah yapıyoruz, yapacağız. Bütün bu enkazlardaki çalışmalarımız devam edecek ve bunun yanında da tabii ki bu enkazları kaldırarak, bir diğer taraftan da inşallah gerek köylerde gerek mahallelerdeki bu yıkımların yerine de süratle TOKİ olarak hemen adımlarımızı atıp, yapılması gerekenleri yapacak ve kimseyi de aç, açıkta inşallah bırakmayacağız. Ben sizden şunu rica ediyorum; hiç dedikodulara kulak asmayın. Kimsenin olumsuz, menfi propagandalarına kulak asmayın. Bilin ki bizler sizlerin hizmetkarıyız ve bu millete hizmet etmenin ne denli ecri büyük bir şeref olduğunu bilenlerdeniz."  Erdoğan, konuşmasının sonunda vefat eden tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyerek, ruhlarına Fatiha okunmasını istedi.

HÜDA PAR: DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZE ENSAR OLMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR

HÜDA PAR Genel Merkezi, Elazığ'da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonrası paylaşımda bulundu. HÜDA PAR Genel Merkezi'nin resmi hesabından yapılan paylaşımda, "Merkez üssü #Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve çevre illerde de şiddetli bir şekilde hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremde vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Bugün deprem nedeniyle yardıma muhtaç kardeşlerimize Ensar olmak hepimizin görevidir." ifadeleri kullanıldı.

MALATYA UMUT KERVANI, DEPREM BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Deprem bölgesinde bulunan Malatya Umut Kervanı yetkilileri en çok zayiatın Doğanyol ilçesinde olduğunu ve vatandaşların geceyi öğretmen evi ve okullarda geçirdiklerini belirttiler. Konuyla ilgili olarak Umut Kervanı Malatya Temsilcisi Mehmet Emin Yıldız, "İlk önce depremde vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan (Celle Celaluhu) rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Malatya Umut Kervanı olarak dün akşam depremin ardından bir ekiple zararın çok olduğu Doğanyol ilçesine gittik. Çok sayıda ev yıkılmış ve ahırlarda telef olan hayvanlar var. Evleri yıkılan vatandaşlar, geceyi dışarıda geçirmemeleri için kaymakamlık tarafından öğretmen evi ile okullara yerleştirildi.  Artçı sarsıntılar sık sık devam ediyor. Bundan dolayı vatandaşlar tedirgin. Rabbim bir daha böyle bir acıyı bizlere yaşatmasın."

YETİMLER VAKFI VE ELAZIĞ UMUT KERVANI DEPREM BÖLGESİNDE

Depremin yaşanmasının hemen ardından Yetimler Vakfı Diyarbakır'dan 20 kişilik ekibiyle birlikte gece Elazığ'a doğru yola çıktı. Vakıf Başkanı Fikri Karavil de gruba eşlik etti. Elazığ Umut Kervanı ile organizeli çalışma yapan Yetimler Vakfı, deprem bölgesinde yardımlarına başladı. Vakıf, bu sabah saatlerinde mağdur vatandaşlara çorba dağıttı. Vakfın ayrıca, sıcak yemek çadırı kurup halka üç öğün sıcak aş dağıtacağı belirtildi. Vakıf Başkanı Karavil, "Deprem nedeniyle geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan vatandaşlarımıza yardım elini uzattık. Depremzedelerimize yardım çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

İHH, DEPREM BÖLGESİNE ACİL YARDIM EKİPLERİ VE AŞEVİ GÖNDERDİ

İHH'dan yapılan açıklamaya göre, Elazığ'da merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından tüm Türkiye'nin kalbi depremzedeler için attı. Bu kapsamda, İHH Genel Merkezi'nde kurulan Afet Yönetim Masası'nda son durum değerlendirildi.  Harekete geçen arama ve kurtarma ekiplerinden ilk etapta 244 kişi bölgeye gönderildi. Daha sonra ise yeni takviyelerle bu sayı 314'e yükseldi. Arama kurtarma personeli ile gönüllülerden oluşan ekipler, 31 ilden bölgeye hareket etti.  Depremin ardından, Elazığ ve Malatya'dan İHH sistemine kayıtlı 2 bin 958 bağışçı, gönüllü ve depremzede, İHH Çağrı Merkezi'nce aranarak herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığı tespit edildi. 4 tır acil yardım, 2 tır mobil aşevi, Hatay ve Kilis'ten deprem bölgesine geçti. Acil yardım tırlarında battaniye, çadır, ekmek, su, gıda kolisi, bebek bezi, bebek maması, konserve, soba ve kahvaltılık bulunuyor. Gün içerisinde mobil aşevleri, sıcak yemek dağıtımlarına başlayacak.

ÇADIRLAR KURULDU

Sabah saatlerinde Elazığ ve Malatya'ya ulaşan ekipler, hem arama kurtarma hem de acil yardım malzemesi dağıtımlarına başladı. Evleri yıkılan ya da hasar gören vatandaşlar için çadır kurulumlarına başlandı.

DAYANIŞMA VE BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Elazığ'da meydana gelen deprem dolayısıyla bazı ülkeler başsağlığı mesajı yayımladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mesajında, Türkiye'de meydana gelen Elazığ merkezli depremde can kayıpları ve yaralıların olduğunu öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, "Şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah'tan rahmet, geride kalanlarına ve tüm Türk ulusuna başsağlığı ve sabırlar dilerim." ifadesini kullandı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, depremin ardından Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Türkiye'yi vuran yıkıcı depremin ardından Başkan Erdoğan ve Türk halkı ile canı gönülden dayanışma içindeyiz. Arama ve kurtarma ekiplerimiz yardım etmeye hazır." ifadelerini kullandı.

IKBY'DEN DEPREM MESAJI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Elazığ’da yaşanan ve 22 kişinin ölümüne, 1031 kişinin de yaralanmasına yol açan depremle ilgili ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dilendi. Başkan Mesud Barzani'nin Ofisi, merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 şiddetindeki depremle ilgili bir mesaj yayımladı. Mesajda şu ifadeler kullanıldı: “Maalesef dün akşam Kuzey Kürdistan ve Türkiye’deki Kürt nüfusun yaşadığı bölgelerde yaşanan depremde hayatını kaybeden ve yaralananlar oldu. Bu yürek sızlatan olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz. En kısa zamanda depremzedelere gerekli yardımların ulaştırılmasını umut ediyoruz.” Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, kalplerinin Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılarla birlikte olduğunu kaydetti. Thaçi, "Kosova bu trajik anlarda Türkiye Hükümeti ve halkının yanındadır. Kosova acil operasyonel yardım göndermeye hazırdır." ifadelerini kullandı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, sosyal medya hesabı Twitter'dan Türkiye'deki depremle ilgili yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da etiketledi. Dost ülke Türkiye'de ağır bir depremden kaynaklanan korkunç bir felaket meydana geldiğini belirten Rama, söz konusu depremde hayatını kaybedenlerin olduğunu hatırlattı. Paylaşımında Rama, "Türk halkının yanındayız. Allah'tan, ülke yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu trajediyle başa çıkmak için güç vermesine dua ediyorum." ifadelerini kullandı.

MALEZYA: MALEZYA HALKI HER TÜRLÜ YARDIMI YAPMAYA HAZIRDIR

Malezya Başbakan Yardımcısı Wan Azizah Wan İsmail, yayımladığı açıklamasında depremden ötürü derin üzüntülerini belirterek, "Malezya halkı, bu zor zamanında Türkiye halkının yanındadır ve her türlü yardımı yapmaya hazırdır." ifadesini kullandı. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Wan Azizah, "Dualarımız yaralılar ve kurban yakınları içindir." açıklamasında bulundu.

KANADA: SİZLER BU GECE DUALARIMIZDASINIZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal medya platformu Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye'den yıkıcı haberler geldiğini" belirterek, "Kalplerimiz bugünkü depremde yaralanan veya sevdiklerini kaybeden herkesle beraber. Sizler bu gece dualarımızdasınız." ifadelerini kullandı.

MEKSİKA VE AND PARLAMENTOSUNDAN TÜRKİYE'YE TAZİYE MESAJI

Meksika hükümeti ile Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Peru ve Şili'nin oluşturduğu AND Parlamentosu, depremde hayatını kaybedenler için Türkiye'ye taziye mesajı iletti. Meksika Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Meksika hükümeti, depremde hayatını kaybedenler için Türk halkı ve hükümetine başsağlığı diliyor, Afetzedelerle dayanışma içinde olduğunu vurguluyor." ifadeleri kullanıldı. Güney Amerika'da Bolivya, Ekvador, Kolombiya, Peru ve Şili'nin oluşturduğu AND Parlamentosu da sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamayla Türkiye'ye desteklerini sundu. Açıklamada, AND Parlamentosu Başkanı Victor Rolando Sousa ve Genel Sekreter Eduardo Chiliquinga Mazon'un, tüm parlamenterler adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dilediği aktarıldı.

DEPREMLE İLGİLİ PROVOKATİF PAYLAŞIMLARA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Elazığ'daki depremle ilgili sosyal medyadaki provokatif paylaşımlara yönelik soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, dün Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremle ilgili sosyal medyada yer alan provokatif içerikli paylaşımlara ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.

'AZİZE' ENKAZ ALTINDAN 17 SAAT SONRA KURTARILDI

Elazığ merkezdeki Mustafa Paşa Mahallesi'ndeki çöken binada, AFAD, UMKE ve Jandarma başta olmak üzere ekiplerin yürüttüğü çalışmalarda, bir kadın 17 saat sonra yaralı kurtarıldı. Yaralı kadın, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Kurtarılan kadının, UMKE personelinin telefonla görüştüğü Azize Çelik olduğu öğrenildi. Azize'yi diğer enkaz altında kalan kişilere moral vermesi için Kürtçe yönlendiren UMKE'nin sağlık personeli, Azize'nin yanında bulunan ve enkaz altında kalan diğer kişilerin de durumunu sormuştu. Elazığ'daki depremde sağlık personelinin telefonla görüştüğü "Azize" isimli kadın, enkaz altından 17 saat sonra kurtarıldı.

ENKAZ ALTINDAN BİR KADIN 19 SAAT SONRA SAĞ ÇIKARILDI

Elazığ'da merkez Mustafa Paşa Mahallesi'nde çöken binada, AFAD ve UMKE başta olmak üzere ekiplerin yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarında, bir kadına 19 saat sonra ulaşıldı. Enkazdan çıkarılan kadın, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

“ELAZIĞ VE MALATYA'DA 3 AY SÜREYLE MÜCBİR SEBEP İLAN EDİLDİ”

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, "Deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da vergi kanunlarının uygulaması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep ilan edildi." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Elazığ ve Malatya'da bulunan vergi mükelleflerinin mücbir sebep süresince vermesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlerin verilme süreleri, bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, depremden önce tahakkuk etmiş ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, motorlu taşıtlar vergisi taksit ödemeleri süreleri 3 ay uzatıldı."

RTÜK DEPREME İLİŞKİN PROVOKATİF YAYINLAR İÇİN İNCELEME BAŞLATTI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK), Elazığ'daki deprem sonrası radyo ve televizyonlardaki provokatif yorum ve haberlere yönelik inceleme başlattığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından radyo ve televizyonlarda yer alan provokatif yorum ve haberler için RTÜK tarafından inceleme başlatıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir