• DOLAR 32.337
  • EURO 35.179
  • ALTIN 2241.18
  • ...
Çiftçi yardımcısı robot
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Taze bir İngiliz girişimi olan Small Robot Company, tarım konusunda hem maliyetleri düşüren hem de sürdürülebilirliği olan çözümler sunuyor. Şirket geçtiğimiz sene iki minyatür robotu tanıtmıştı: Tom ve Harry. Bu yıl onlara bir yenisi eklendi: Dick.

HARRY İSE TOHUMLARI TOPRAĞA TEK TEK EKEN BİR ROBOT

Robotlardan Tom, ot haritalandırması yapıyor. Yani her gün 20 hektar büyüklüğünde ekili alanı bir sürücüye ihtiyaç duymaksızın dolaşıyor ve yabani otları, tarlada biten ve ayıklanması gereken otları bir milimetrenin dahi altındaki bir hassasiyet ile tespit ediyor. Harry ise tohumları toprağa tek tek eken bir robot. Üstelik tohumların ekimi sırasında nereye ne ektiğini asla unutmuyor, hepsini kaydediyor. Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan robot Dick ise tarlada bulunan ayrık otlarını her birine elektrik vermek suretiyle yok ediyor. Rootwave isimli firma tarafından geliştirilmiş bir yöntemi kullanan Dick, zararlı bitkilerin köklerine elektrik vererek onların aşağıdan yukarı doğru yanmasını sağlıyor. Bu yöntemin kullanılmasının en önemli avantajı kimyasal kullanımını ortadan kaldırması.

ÇİFTLİKTE ÇALIŞACAK

Şirketin kurucularından Sam Watson-Jones bunun dünyada bir ilk olduğunu söylüyor. Jones “İlk defa tarladaki irili ufaklı tüm bitkileri bir robot aracılığıyla görebiliyoruz. Her birini takip edebiliyoruz. Tüm tarlaya ilaç sıkmaktansa istenmeyen otların her birine tek tek ateş edebileceğiz” diyor. Bu robotlar bu yıl İngiltere’deki 20 çiftlikte çalışacak. Ticari olarak üretimlerine ise gelecek sene başlanması bekleniyor.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir