• DOLAR 32.552
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2497.523
  • ...
EYY Modeli İle Yapılan Köy Evleri Sahiplerini Buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van`da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde evleri yıkılan merkeze bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar için Başbakanlık AFAD ve TOKİ tarafından inşa edilen konutlardan 112`si daha tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

 

\"Köylerde EYY kapsamında Şimdiye Kadar 85 Milyon Lira Kredi Kullandırıldı\"
Van merkeze bağlı Halkalı köyünde, Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle inşa edilen 60 konutun anahtarını hak sahiplerine teslim eden Vali Karaloğlu, \"2011 yılı, sizin içinde, bizim içinde zor bir yıl oldu sıkıntıları hep beraber yaşadık. Köylerde evini yapan vatandaşlara şimdiye kadar 85 milyon lira kredi kullandırttık. Bu rakam, 9 bin 500 hak sahibinin bulunduğu köylerde evlerin tamamlanmasıyla 400 milyon liraya çıkacak.\" dedi.

 

EYY modelinde inşa edilen evler için 40 bin, ahırlar için 15 bin lira ödeme yapıldığını anlatan Karaloğlu, iki yıl sonra ödeme yapmaya başlayacak vatandaşların, borcunu 18 yıl boyunca faizsiz ve vade farksız ödeyeceğini ifade etti.

 

Karaloğlu, evlerde kullanılan tüm malzemelerin kentteki esnaftan alındığına, işçilerin ise köylerdeki gençlerden oluştuğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
\"Şu anda Van`daki bankalara sordum. Deprem günü ile bugün arasındaki mevduat farkı iki kat. Birileri edebiyat yapıyor, `Van`da ekonomi durdu` diye. Onlara inanmayın. Mevduatın iki katına çıkması demek iki kat daha fazla para var demektir. Halkalı köyünde 95 hak sahibinden, 83`ü inşaatına başladı ve bunlardan 60`ının evi tamamlanmıştır. Evler için bu köyümüze 2,5 milyon lira kredi kullandırıldı.\"

 

\"Van İçin Her Şeyin En İyisini Yaptık\"
Depremden sonraki süreçte her şeyin en iyisini Vanlılar için yaptıklarını ifade eden Vali Karaloğlu , \"Deprem yıktı canlar yitirdik onları geri getirme şansımız yok, yitirdiğimiz canların dışında yıkılanların yerine daha iyisini yaptık, yapıyoruz ve yapacağız. Konutlarımız yıkıldı daha iyisini yaptık. Okullarımız yıkıldı daha iyisini yaptık yapıyoruz. Hastanelerimiz yıkıldı daha iyisini yapıyoruz. Şuanda 92 Milyon Liralık yatırımla 500 yataklı hastanenin ihalesi yapıldı ve inşaatı başladı. Sağlık ocakları yıkıldı daha iyisini yaptık, Şehrin alt yapısı depremden öncede sorunlu idi, Yıllardan beridir Van`ın içme suyu sorunu vardı depremden sonra şamran suyundan 46 km`lik 2 metre çapında çelik borularla 115 milyona mal olacak suyu devlet getiriyor tamamlandığında Van önümüzdeki 50 yıl boyunca su sorunu yaşamayacak.\" Şeklinde konuştu.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir