• DOLAR 32.345
  • EURO 35.123
  • ALTIN 2240.766
  • ...
“TSK’da Bazı Subaylar Rahatsız!”  “Türkiye’de Darbe Olabilir!”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yusuf Can – Haber Yorum

CIA’ya yakınlığıyla bilinen Rand Corporatıon adlı düşünce ve analiz kuruluşu 2020’de basınla paylaştığı ilk raporunda Türkiye ile ilgili çok önemli noktalara değinmiş.

Türkiye ile ilgili çok uzun analizler ve hedefler ortaya koysa da dikkatleri çeken iki tespit bulunuyor ki bunları es geçmek mümkün değil.

Hatta bu iki meselenin Türkiye kamuoyunda yeterince konuşulmaması, gündem yapılmaması biraz garip denilebilir.

Bu iki konu kısaca:

   “1- Güvenilir bir stratejik ortaklık için “demokratik muhalefet” ile işbirliği yapılmalıdır. Rapor, bu muhalefetin 2023 yılında iktidara gelebileceğini ve ABD, NATO ve AB ilişkilerinde daha uzlaşmacı olabileceğini de ifade etmektedir.

   2- ABD ordusu ile TSK liderliği arasındaki diyalog, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın artan önemi dikkate alınarak derinleştirilmelidir. Raporda, TSK’nın orta düzeydeki rütbelilerinin mevcut komuta kademesinden memnun olmadıkları ve darbe yapabilecekleri de vurgulanmaktadır.”

Bu kuruluşun analizleri genel itibariyle ABD Federal Hükümetine akıl verme ve yol gösterme olarak şekilleniyor.

Hal böyle iken bu raporun “Demokratik Muhalefet” ile kimi veya hangi koalisyonu kast ettiği önemlidir. En az bunun kadar “Bu muhalefetin iktidar olması için de bir şeyler yapılmalı mı, yapılmalıysa bunlar nelerdir, mesela muhalefet cephesini genişletmek ve hepsini en uygun adayın çatısı altında toplamak bunlardan olabilir mi?

İkincisinin birincisinden aşağı kalır yanı yok. Raporda bir yandan Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın pozisyonunun gelişmesinden bahsediliyor diğer yandan TSK’nın “ORTA DÜZEYDEKİ RÜTBELİLERİNİN KOMUTA KADEMESİNDEN MEMNUN OLMADIKLARI” vurgulanarak “DARBE YAPABİLECEKLERİ” tespiti yapılmakta.

Hatırlanacağı gibi Türkiye daha önce “Genç Subaylar Rahatsız!” manşeti atılan dönemler yaşadı.

Bu manşetleri atanlar içeriden insanlardı (Tabii bir yerlerden talimat almadıylarsa).

Şimdi ise aynı tespit dışarıdan birileri tarafından yapılıyor. Bunun iki ilginç yönü var:

1-      TSK içerisinde orta düzeydeki komuta kademesinin memnun olmadığı gerçeği varsa ve bu şirket bunu bilecek kadar TSK içinden istihbarat alabiliyorsa gariptir.

2-      Bu tespit doğru ise yani rahatsız bir subay kesimi varsa Askeri istihbarat ve MİT bundan haberdar mı, haberdar değillerse büyük bir açık var demektir. Ama haberdarlarsa bununla ilgili ne yapıyorlar? Bu konuda hiçbir açıklamanın olmaması da ayrıca kafaları karıştırmaktadır.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir