• DOLAR 32.437
  • EURO 34.469
  • ALTIN 2486.785
  • ...

Bir otelde düzenlenen Diyarbakır Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentte yapılacak olan projeleri mülki amirleri ve STK temsilcileriyle ele aldıklarını ifade etti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 50 bin sosyal konut kampanyası kapsamında 800 konutun yapımına başladıklarını söyleyen Kurum, "İnşaatlarımız da başlamış durumdadır. Açıklanan 100 bin sosyal konut projesi kapsamında da Diyarbakır'da yapılacak 2 bin konuta başvuru sayısı 22 bindir. En kısa zamanda kuraları çekip yeni sosyal konutlarımızın inşasını gerçekleştirmiş olacağız." dedi.

Kentsel dönüşüm projeleri

Sanayi ve Peyas mahallelerinde, deprem riski taşıyan 2 bin 500 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm projesinin bir an önce başlayacağını söyleyen Kurum, "Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ister kendi yerinde ve isterse Kayapınar ilçesi Talaytepe mevkiinde kültürümüzü yansıtacak bir master plan çerçevesinde, yeni bir uydu kent diyebileceğimiz bir kentsel tasarım projesi hazırlıyoruz. Hazırlanan proje kapsamında içinde millet bahçesinin de bulunduğu bin adet rezerv konut üreteceğiz. Bu konutlarda Sanayi ve Peyas mahallelerindeki vatandaşlarımız için kullanacağız. Bu anlamda Diyarbakır yeni bir uydu kent kazanacak" şeklinde konuştu.   

Sanayi sitesine de değinen Kurum, "Bağlar ilçesinde 6 milyon metrekarelik alanımız var. Bu alanı da şehrin içerisindeki küçük sanayi sitelerinin taşınması amacıyla rezerv sanayi alanı yapıyoruz. Bu çerçevede küçük sanayi sitelerinin dönüşümü sağlanacak ve şehir içerisinde modern sanayi sitelerinin yapımı için tahsis edilecektir. Altyapı noktasında hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de Büyükşehir Belediyesi gerekli desteği verecektir." ifadelerini kullandı.

"Çöpten enerji üreteceğiz"

Bakan Kurum sözlerini söyle sürdürdü: "Tarım sektöründe istihdamın arttırılması adına lojistik OSB yapımı için Kayapınar ilçesinde 2 bin metrekarelik yer tahsisi yapacağız. Bu alanın hem tren yolu ve Elâzığ yolu güzergahı üzerinde olması sebebiyle bu bölge şehir adına önemli bir katkı sağlayacak. Karacadağ keşiştepe alanında Diyarbakır'a yakışmayan vahşi depolama sahası var. Bu depolama sahasından vatandaşlarımız oldukça rahatsızlar. Vahşi depolamaya son vererek, çöpten enerji elde ederek şehrin ekonomisine katkı sağlayacak bir projeyi yürüteceğiz."

"Dağkapı Meydanı kentsel yenileme projesini gerçekleştireceğiz"

"Daha önce iyileştirmelerin yapıldığı Melik Ahmet Caddesi'nde bozulan yol ve altyapıların yenilenmesi içinde Büyükşehir Belediyemize kaynak aktarıyoruz." diyen Bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır için çok önemli gördüğümüz Dağkapı Meydanı kentsel yenileme projesini gerçekleştireceğiz. Bu proje kapsamında tarihi Diyarbakır'a girişte Dağkapı Meydanı'nın düzenlenmesi, meydana bakan cephelerin iyileştirilmesi, silueti bozan yapıların kamulaştırılması, Dilan Sinemasının bir kültür merkezi haline getirilmesi, şehirde yaşayanların vakit geçirebilecekleri kentsel yenileme projesini gerçekleştirmiş olacağız. Kültürel yenileme projeleri kapsamında Ulu Camii meydanı etrafında, caminin tarihi güzelliğine zarar verecek yapıların kamulaştırma, iyileştirme, yenileme projeleri kapsamında bir proje gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 31 Mart seçimlerinde 11 maddelik manifesto yayınladığını hatırlatan Bakan Kurum, daha sonra şöyle konuştu:  

8 maddesi bakanlığımızı ilgilendiriyor. Diyarbakır'da 2 adet millet bahçemizi tamamladık. Biri Sur bölgesinde diğeri de Dicle Vadisi Millet Bahçesi Projesi. Diyarbakır'ımıza yakışacak yeni millet bahçeleri kararları aldık. Biri mevcut stadın bulunduğu yerde, şubat ayında ihalesi yapılacak. 56 bin metrekarelik proje ile şehrin merkezinde bir millet bahçesi inşası yapıyoruz. Bağlar ilçesinde 98 bin metrekare, Kayapınar Alay Tepede 100 bin metrekare millet bahçesi yapıyoruz. Kayapınar ve Diyarbakırlı vatandaşların faydalanacağı bir millet bahçesi yapıyoruz.

İlçelerde yapılacak çalışmalar

İlçelerde yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kurum, "Çermik ve Hani ilçelerimizde de yine millet bahçeleri çalışmalarımız devam ediyor. Bismil şehir merkezinde, kent merkezi meydan düzenlemesi projemizi gerçekleştireceğiz kaymakamlık konutunu kaldırmak sureti ile yapacağımız düzenleme çerçevesinde kapalı oto parkın olduğu meydanda vatandaşlarımızın bir araya geldiği bu projeye maddi destek sağlayacağız. Bu süreci Bismil Belediyemizle yürüteceğiz.  Yine Bismil'de çok önemli bir proje yürütüyoruz. İlçe merkezindeki atık su şebekesini ve atık su arıtma tesisi dahil 10 milyon Euro'luk bir projeyi bu yıl içerisinde başlatıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllar Bismil ilçemizin atık su tesisi yapımı ve atık su şebekesinin yenilenmesi projesini de gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

"Sur'da 7 bin bağımsız bölüme zarar verildi"

Yaşanan çatışmalar nedeniyle Sur ilçesinde yaklaşık 7 bin bağımsız bölümün zarar gördüğünü belirten Kurum, son olarak şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Sur'u yeniden ihya ve inşa etmek amacıyla büyük bir proje başlattık. Bu proje çerçevesinde de yaklaşık 5 bin rezerv konut ürettik ve bu çerçevede vatandaşlarımız ister Sur içerisinde ister rezerv konutlardan almak suretiyle anlaşma sürecine gittik. Sur içerisinde 9 otel, 108 ticaret merkezi, 500'e yakın konut inşası ve yenilenmesi gereken tescilli eserlerimizin inşasıyla birlikte bunlar da 400'e yakın inşallah yılsonuna kadar bütün ihaleleri sağlanacak. Sur'u 24 saat yaşayacak Diyarbakır'ın kültürünün ve tüm değerlerin burada yaşatıldığı gençlerimizin, kadınlarımızın burada vakit geçireceği millet kıraathanelerinin, müzelerin, butik otellerin olduğu önemli bir projeyi hayata geçireceğiz." (Ramazan Zeren, Cebrail Temur- İLKHA)