• DOLAR 32.385
  • EURO 35.417
  • ALTIN 2326.88
  • ...
Davutoğlu’nun kurucuları arasında olduğu Bilim ve Sanat Vakfı'na kayyum kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfınca kurulan İstanbul Şehir Üniversitesinin, Yükseköğretim Kurulu kararıyla 1 yıl geçici süreyle faaliyetinin durdurulup, idaresinin Marmara Üniversitesine bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Bilim ve Sanat Vakfının teslim alınarak komisyonca yönetimi işlemi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ek 11'inci maddesinin 10. fıkrası gereğince (Mahkeme tarafından kayyum atanıncaya kadar kurucu vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilir) yerine getirilmiştir."

Yapılan işlemin yasanın amir hükmünün ifasından ibaret olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İvedilikle teslim alınarak vakfın hukuku korunmuş ve yönetimi hukukçu, gayrimenkul ve finans uzmanları olmak üzere üç kişilik komisyonca ifa edilecektir. Bu bir kayyum ataması değildir. Bu eylem, Bilim ve Sanat Vakfının tüzel kişiliğinin korunması, maddi varlıklarına ve kuruluş amaçlarına sahip çıkılması eylemidir."


VAKIF'TAN AÇIKLAMA

Kayyum kararı nedeniyle vakfın sosyal medya hesaplarından paylaşılamayan ve Bilim ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti adına Kurucu Başkan Mustafa Özel imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Daha önce 19.12.2019 tarihinde YÖK Genel Kurulu kararıyla İstanbul Şehir Üniversitesi yönetimi hami üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devredilmişti. Bu haksız uygulamanın devamı mahiyetinde, kırk yıldır ülkemizin eğitim ve kültür hayatına hizmet etmekte olan vakfımıza böyle bir muamelenin reva görülmesi hiçbir şekilde hakka ve adalete uygun değildir. Bu keyfi tutum yüzlerce yıllık vakıf geleneğimizde büyük bir tahribata yol açabilecek vahim bir adım; sadece Bilim ve Sanat Vakfı'nı değil ülkemizdeki bütün vakıfları ilgilendiren tehlikeli bir girişimdir. Vakıf kurumunu ve ruhunu oluşturan ve yaşatan, her yaş ve kuşaktan gönüllüler ve vakıf-insanlardır. Bilim ve Sanat Vakfı her hal ve şartta yaşamaya devam edecektir.”

ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ KARARI

1986 yılında Mustafa Özel, Murat Ülker ve Fikri Gökbörü Kançal ve Ahmet Davutoğlu gibi isimler tarafından kurulan BİSAV, öğrencilere burs ve seminerler veriyordu. Daha önce de vakfa ait İstanbul Şehir Üniversitesi'nin yönetimine el konulmuş, üniversiteye tahsis edilen arazinin tahsisinin durdurulması sonrası devam eden süreçte üniversite yönetimi garantör üniversite sıfatıyla Marmara Üniversitesi'ne devredilmişti.

Birçok üniversite öğretim üyesi, sanatçı ve yazarın verdiği seminerler, devam ettirdiği okuma grupları ve akademik çalışmalar nedeniyle birçok kişi tarafından “Açık Üniversite” olarak nitelendirilen Bilim ve Sanat Vakfı'nın seminerlerinden bir dönem ağırlıkla, başörtüsü yasağı nedeniyle üniversite eğitimi göremeyenler faydalanmıştı. Araştırma merkezleri kuran vakıf çeşitli alanlarda yayınlar da yapıyordu.


 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir