• DOLAR 32.527
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.374
  • ...
Koronavirüs bulaşıcı mıdır? Corona virüs nedir, belirtileri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 
Corona virüs nedir, belirtileri neler? sorusu arama motorunda araştırılmaya başladı. Çin'in Wuhan kentinde tanımlanamayan virüs dünya çapında paniğe yol açmasının ardından Türkiye’de de gerekli önlemler alınmaya başlandı. İstanbul Havalimanı Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri Çin’den yolcu taşıyan veya bu havayolu şirketlerine yer hizmeti veren şirketleri uyardı.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

 

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda incelenmesi sonucu Çinli Yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun Coronavirüs olduğu sonucuna vardı.

Coronavirüsler solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir grup virüs. Daha önceki Coranavirüslerin ortak belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkıyor.

Bazı hastalarda ishal, bulantı kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik ediyor.

Birçok hastada Zatürre, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişiyor. Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Mark Woolhouse " Bu virüs daha çok soğuk algınlığı benzeri bulgulara yol açıyor ve bu da endişe verici ancak SARS kadar ciddi değil diyor. Ancak Hong Kong'lu uzmanlar virüsün genetik yapısının SARS (Şiddetli akut solunum yolu sendromu ile yüzde 80 örtüştüğünü belitmişti.

 

İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR 

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre elde edilen ön veriler ışığında, virüsün insandan insana bulaşan fakat şimdilik grip gibi kolayca yayılıp dağılan bir özellik göstermediğini dile getiren Akgül, “Çin hükümetine seyahat veya ticaret kısıtlaması yönüne bir uygulama yapılmadı. Dolayısıyla henüz küresel ölçekte panik oluşturacak bir durum söz konusu değil. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre virüsün, Çin’in Wuhan kentinde bulunan bir deniz ürünleri pazarından kaynaklı olması muhtemel. Çin hükümeti 1 Ocak 2020 itibarıyla bu pazarın kapatıldığını, 7 Ocak 2020’de ise virüsün izole edildiğini duyurdu. Yine bu açıklamaya göre söz konusu ‘gizemli virüs’ Coronavirus ailesinden, ama SARS, grip, adenovirus veya MERS değil” şeklinde konuştu.

 
CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YOLLARI

ABD'li Uzman Dr. William Schaffner, ölümcül Corona virüsünden korunmanın yollarını şöyle açıkladı;

* Öksüren ve hapşıran insanlardan uzak durun.

* Hastalıktan korunmak için maske kullanın.

* Özellikle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde hayvanlarla temas etmeyin.

* Hijyen kurallarına dikkat edin.

* İnsandan insana da bulaşabilen virüsün semptonlarını görürseniz en yakın hastaneye başvurun.

Dünya Sağlık Örgütü, canlı hayvanlarla “korunmasız/açık” temastan sakınılmasını, etlerin ve yumurtaların iyice pişirilmesini ve soğuk algınlığı ya da nezle türü belirtiler gösteren insanlarla yakın temastan kaçınılmasını tavsiye ediyor. Solunumla ilgili semptomlar, ateş, öksürük, nefes darlığı ve güç nefes alma enfeksiyon belirtilerinden bazıları olarak dikkat çekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir