• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Adalet Siyasete Kurban Edilmiştir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Şırnak`ın Uludere İlçesine bağlı Roboski`de 28 Aralık 2011 tarihinde TSK`ye ait savaş uçakları tarafından çoğunluğu çocuk, 34 sivil insanın katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Roboski katliamının yıldönümü nedeniyle sivil toplum kuruluşları art arda basın açıklaması yapıyor. Katliamın yıldönümü nedeniyle bir açıklamada Batman Barosundan geldi.
 
28 Aralık 2011 tarihinde çoğunluğu çocuk Roboskili 34 sivilin savaş uçakları ile öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçtiği ve toplumun tüm kesimlerinde yarattığı ciddi tepkilere rağmen başından itibaren olayın özellikle örtülmek istendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Olanca ağırlığına ve vahametine karşın sorumlular ortaya çıkarılıp cezalandırılmamış mesele tazminatla geçiştirilmek istenmiştir. Roboskili ailelerin adalet arayışları hapis ve idari ceza tehdidi ile karşılaşmış, konuyu işleyen gazeteciler işinden olmuş ve toplum bir bütün olarak susturulmaya çalışılmıştır" denildi.
 
Toplum `Ankara`nın Dehlizleri` Gerçeği İle Bir Kez Daha Yüzleşmiştir
Meydana gelen olay ve etrafında yapılan tartışmalar ile yaşam hakkından, hak arama hürriyetine, fikir hürriyetine kadar neredeyse ihlal edilmeyen hakkın kalmadığının vurgulandığı açıklamada "Bir tek olay ile adalete inanç çökertilmiştir. Toplumsal barış arayışları bu olaydaki tutumları nedeniyle bizzat yetkililer eliyle maalesef ciddi zayıflatılmıştır" denildi.
Meclis bünyesinde Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonlarının kurulduğu ve faili meçhul cinayetlerin olmadığı ile övünülen bir dönemde, olaya ilişkin bilgilerin Meclis Araştırma Komisyonuyla bile paylaşılmadığının ifade edildiği açıklamada "Meclisin üstünde bir `güç` ve `yarar` olduğu ortaya konmuştur. Toplum, Meclisin bile kaybolacağı `Ankara`nın dehlizleri` gerçeği ile bir kez daha yüzleşmiştir" ifadeleri kullanıldı.
 
Siyasi irade ortaya konarak sorumluları hemen bulmanın mümkün olduğunun ve özür dilemek gerekir iken tüm demode ve yeni taktiklerin bir kez daha dolaşıma sokulduğunun dile getirildiği açıklamada, "Basit tartışmalarla ve gündem değişiklikler çabaları ile olay karanlıkta bırakılmıştır. Ancak bu karanlığın geleceğe taşınması mümkün değildir. Çünkü adalet duygusunun yerine hiçbir duygu, değer ve inanç ikame edilemez. Vicdan bir konuda hüküm vermek için mahkeme kararlarına ihtiyaç duymaz. Bu nedenle bilinmelidir ki, toplum vicdanı bu olayda hükmünü vermiş ve sorumluları mahkûm etmiştir" denildi.
 
Açıklamanın sonunda, Roboski katliamındaki açıklanmayan gerçeklerin yanında apaçık olarak 34 masum sivil insanın ölümü olduğuna değinilen açıklamada, "Bu ölümlerin vebaline bir de gerçekleri örtme ve sorumluluları gizleme vebali eklenmiştir. Batman Barosu olarak, olayın üstü örtülerek korunmak istenen hiçbir yararın, yaşam hakkından ve toplumun gerçekleri öğrenme hakkından üstün olmadığını bir kez daha vurguluyor, gerçeklerin ilelebet gizlenemeyeceğini hatırlatıyor, olayda sorumluluğu olanları ve tüm suç ortaklarını şiddetle kınıyoruz" şeklinde tepki gösterildi.
(Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir