• DOLAR 32.331
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2299.603
  • ...
BU KONFERANS HAFTER’İ DURDURUR MU?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YUSUF CAN – HABER YORUM

“Bu oturumlar neden yine Batılı başkentlerde yapılıyor?” diye sormayacağım

Ya da “Tam Türkiye, Libya konusunda ön almaya başlamışken Batılı ülkeler neden devreye girdi?” diye de sormayacağım.

Asıl sorulması gereken;

-Türkiye bu konferanstan istediğini aldı mı?

-BAE-Mısır-Suudi-ABD-Rusya-Fransa ve Hafter bloğu ne oldu da bu konferansa razı geldiler?

- Hafter buradan çıkan anlaşmaya rağmen ilk ihlalini yaparak güç gösterisinde bulunarak başkentin güneyindeki Selahaddin bölgesine havan topuyla saldırdı. Acaba Hafter sıkıştı(rıldı)ğı için mi, yani kerhen bu masaya oturtulduğu mesajını mı vermek istiyor?

Eğer böyleyse Hafter yarın bu darlıktan kurtulduğu anda yarım kalan işini tamamlamak için tekrar saldırmayacak mı?

Eğer Hafter yarın tekar saldırır ve bir başarı elde ederse arkasındaki bu büyük güce rağmen onu kim dizginleyecek veya kim geriletecek?

-UMH (Serrac Hükümeti) bu kadar zayıf mıydı?

Şunlar cevap yerine geçer mi?

-UMH sahada zayıf olduğu kadar çevre ülkelerle “Diplomasi trafiği” geliştirmede de zayıf olduğunu gösterdi. Kendisinin yapması gereken diplomasiyi başkaları üstlenmiş görünüyor.

- Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, “Libya Temsilciler Meclisi'nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasının desteklendiği belirtilirken, Libya Siyasi Anlaşması'nın siyasi çözüm için önemli bir yol haritası olduğu kaydedildi.” Bu maddeye bakmak bile bu işin 10-15 yıl süreceğini söylemek için yeterli.

Libya’ya fitne tohumunu ekenler önce Hafter’i UMH ile çarpıştıracak, olay burada durursa UMH denetimindeki Trablus ile Misrata arasında bir iç çatışma ayrıca Hafter güçleri - Tvareg Kabilesi ve Selefi Gruplar arasında yeni çatışmaların yaşanacağı farklı senaryoları devreye koyacak şekilde A-B-C…planlamışlardır.

-Berlin Konferansında alınan aşağıdaki kararın “Katılan tüm tarafların ve uluslararası örgütlerin dahil olacağı Komitenin BM öncülüğünde koordinasyonu sağlayacağı belirtilen bildirgede, üst düzey yetkililerin katılımıyla aylık toplanacak Komitenin uzmanlar düzeyinde de 4 teknik çalışma grubu içereceği aktarıldı.” Bu işi uzatmaya matuf olduğu anlaşılıyor.

Konferansın gayesi sanki ateşkesi sağlamaktan ziyade çözüm merkezi olarak BATILI BAŞKENTLERİ göstermek gibi görünüyor. Tabii Türkiye’yi ve kazançlarını saf dışı bırakmak ta cabası.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir