• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Irak alev alev yanıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Irak, bugün adeta yangın yerine döndü. Irak'ta Kasım Süleymani'ye ABD tarafından düzenlenen suikasten sonra duran hükümet karşıtı protesto gösterileri bugün yeniden başladı.

Başkent Bağdat olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde düzenlenen hükümet karşıtı protesto gösterilerinde 2'si polis 10 kişinin hayatını kaybettiği, aralarında polislerin de bulunduğu çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi.

Ölü sayısının artmasından endişe edilirken başkent Bağdat adeta yangın yerine döndü. Protestocuların, yaktığı lastiklerin çıkardığı siyah dumanların Bağdat'ı adeta kuşattığı bildirildi.

Göstercilerin gün boyu güvenlik güçleriyle çatıştığı, çatışmanın gece boyunca devam ettiği gelen haberler arasında.

Güvenlik güçlerinin protestocuları dağıtmak için kullandığı göz yaşartıcı gaz ve canlı mühimmattan çok sayıda etkilenen Iraklı'nın hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

 

Bağdat'taki Havacılık Meydanı'nda meydana gelen çatışmada, güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açması sonucu, 3 göstercinin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kerbela şehrinde de bir protestocunun güvenlik güçlerinin açtığı ateşte öldüğü açıklandı. Protestocuların, güvenlik güçlerine molotof kokteylleri ve taşlar atarak karşılık verdiği bildirildi.

Bu arada Reuters'in bildirdiğine göre, güneydeki petrol zengini Basra şehrinde, protestolar sırasında iki polis memuru sivil bir arabada öldürüldü.

Güney Irak'ın başka yerlerinde, yüzlerce protestocunun başta Nasiriyah, Kerbela ve Amara gibi çeşitli şehirlerde lastikler yakarak ana yolları kapattığı öğrenildi.

Üç aydır Iraklılar, yolsuzluk gördükleri siyasi sistemin elden geçirilmesi çağrısında bulunuyorlar. 13 Ocak'ta protestocular hükümeti, kapsamlı siyasi reform taleplerini yerine getirmeleri için bir hafta süre verdi.

Protestocular, geçen Kasım ayında istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi'nin Iraklılar için kabul edilebilir yeni bir hükümet ilan etmek de dahil olmak üzere önemli vaatlerde bulunmadığına inanıyorlar.

Protesto hareketinin Ekim ayı başlarında başlamasından bu yana çok fazla ölü ve binlerce kişi yaralandı.

Bu arada Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, protesto hareketinin merkez üssü Tahrir Meydanı'na giriş güvence altına alınmaya çalışırken, 14 dört güvenlik görevlisinin, bir grubun taşlı saldırısı sonucu yaralandığı belirtildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir