• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...
DEÜ Hastanesi Avrupa`da Bir İlki Başlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, gelişmiş ülkelerde çok yakın tarihlerde kullanılmaya başlanan bu uygulama için Kanada Merkezli firma \"Intelligent Hospital Systems`in (IHS) Türkiye Temsilcisi Hilmi Sunay ile bir ön protokol imzaladı. Hastane servislerinde günde 7 ila 15 bin arasında ilaç dağıtımının gerçekleştiği bin yataklı hastanede tüm birimleri kapsayacak şekilde işleyecek olan yeni sistem Türkiye ve Avrupa`da bir ilk olacak.

 

IHS Türkiye Sorumlusu Hilmi Sunay, \"1350 hastanenin bulunduğu Türkiye`de özel hastaneler, devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri olmak üzere üç grup hastane var. Biz Türkiye`de çalışmaya başlamak için üniversiteleri ön plana alarak harekete geçtik. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Füzün projemize olumlu yaklaştı. Kanada Konsolosluğu`nun da firmamız ile ilgili garantörlüğü sonrasında ilk adımlar atıldı. Sağlık çalışanlarının büyük yük ve sorumluluk altında oldukları hepimizin malumu. Hastaların tedavisi sürecinde eski ya da eksik teknoloji, geciken protokoller ya da yanlış uygulanan tedavilerden dolayı bazı medikasyon hatalar oluşabiliyor. Bu da kurumlara fazladan maliyet olarak yansıyor. Uluslararası çalışmalara bakıldığında yanlış bir medikasyonun maliyeti 4 ile 10 bin euro arasında değişiyor. Bu durumu düzeltmek için kriterler çok basit; doğru ilacı, doğru dozda, doğru hastaya, doğru zamanda vermeniz gerekiyor. Hastane içerisinde ilaç dolaşımını kontrol ettiğinizde sorun ortadan kalkıyor. Üniversite hastanelerinde mali açıdan son 5-10 yılda eksi hanesine doğru gidiş var. Biz, devletin bütçe ayırmadığı bir alanda finansal yükü üstlenmeye talip olduk. Dokuz Eylül Üniversitesi de know-how`ı ortaya koyarak ortaklığı tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi ile böyle bir çalışma yapmaktan mutluyuz. Diğer sağlık kuruluşlarından da uygulamalarımıza ilgi büyük\" dedi.

 

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas da üç aylık bir ön protokol ardından yeni sisteme geçileceğini belirterek şöyle konuştu: \"Üç ayın sonundaki verilerin değerlendirilmesini bekliyoruz. Daha sonra kurumsal kararımızı vereceğiz. Bu sisteme geçiş bizim için çok önemli, çünkü ülkemizde benzer bir sistem yok. Yönetici arkadaşlarımızın da çabaları ile üniversitemizin böyle bir gereksinimi olduğu yönünde karar verdik. Hastanemizde hem malzeme hem de ilaç kontrol sürecinin daha iyi yönetilebilmesi için mevcut sistemin yenilenmesi gerekliliği üzerinde duruyoruz. Dünyada örnekleri var, fakat bir bütün halinde tek bir firmanın bunu yapıyor olmasını önemsiyoruz. Üç ayın sonunda IHS firması yetkilileri bize son raporlamalarını verecekler ve sonra Sayın Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün hocamız ile birlikte nihai kararımızı vereceğiz.\"

 

IHS (Intelligent Hospital Systems) Nedir?
2006`da kurulan IHS (Intelligent Hospital Systems) hastane ortamları için otomatikleştirilmiş çözümlerin tasarım ve geliştirilmesi üzerine odaklı bir tıbbi cihaz şirketidir. Merkezi Winnipeg, Manitoba`da olan IHS, eczanelerde serum şırınga ve torbalarını güvenli ve doğru olarak hazırlayan ileri teknoloji bir tam otomatik serum hazırlama sistemi olan RIVA`yı üretmektedir. Hastaneler RIVA ile ilaç sarfiyatlarını azaltmakta, ilaçların doz maliyetini düşürmekte ve en önemlisi hasta güvenliğini arttırmaktadırlar. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir