• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Roboski Olayı Örtbas Edilmemeli`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Şırnak`ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyünde TSK`ya ait savaş uçaklarından atılan bombalarla 34 sivil insanın katledilmesinin 1. Yılı nedeniyle Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şube Başkanı Ferhan Dündar, yazılı basın açıklaması yaptı.

Dündar, insanlık dışı olayda hayatını kaybeden mazlum Roboski halkına Allah`tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diledi.

"Kürt halkına yapılan katliam ilk değildir" diyen Dündar, Yaklaşık yüz yıldır ülkeye hâkim olan sistem Kürt coğrafyasında mazlum Kürt halkına yönelik hukuk tanımaz bir mantıkla, her çeşit zulmü reva gördü. Katliamlar, talan edilen memleketler, sürgünler, tutsaklıklar, işkenceler ve daha nice olaylara imza atmıştır. Bu Kürt halkının kaderinin özetidir. Yapılan vahşetler hep devlet eliyle yapıldı. Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber, hâkim olan egemenler, devlet eliyle Kürt coğrafyasında büyük katliamlar gerçekleştirdi. 15 Ağustos 1992`de Şırnak 3 gün 3 gece Savaş uçakları haricinde tüm silahlarla bombalandı, tarandı. Resmi rakamlara göre 54 ölü, yüzlerce yaralı… Binlerce hayvan telef edildi, bir şehir göçe mahkûm edildi, ayakkabısını alan şehri terk etti. Hala da dönmeyen var. 20 Mart 1994 yılında Dönemin Başbakanı Tansu Çiller`in emriyle Şırnak Merkez`e bağlı Koçaklı köyü(basüke) ve Kuşkonar köyünde uçaklarla yapılan bombalı saldırıda köyleri başlarına yıkılıp saldırıda 38 ölü,13 yaralı vatandaşın mağduriyetine rağmen kimse ses çıkarmadı, hala da ses yok…" dedi.

AKP`nin Roboski katliamında takındığı tavrın ne yazık ki kutuplaşmayı artırdığını ifade eden Dündar, "Bu trajik olay örtbas edilmemelidir. Emir komuta zinciri içerisinde işlenmiş olan bu katliamın sorumlularının ve rol oynayanların mutlaka yargılanmaları ve cezalandırılmaları sağlanmalıdır ve halka yönelik, daha önceki katliamlar da dâhil olmak üzere halktan özür dilenmelidir" dedi. (Tahirhan Osal - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir