• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlıkça verilen ihracata yönelik devlet destekleri için 2019’un tam anlamıyla 'altın yıl' olduğunu vurguladı. Pekcan, şunları kaydetti: "Destek ödemelerinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık ve 2,4 milyar lirası mal ihracatına yönelik olmak üzere toplam 3,2 milyar lira ile bugüne kadarki en yüksek ihracatta devlet desteğine ulaştık. 2020'de mal ve hizmet ihracatımız için toplam 3,8 milyar liralık destek bütçemiz var. Bunun 3,1 milyar lirası mal ihracatı için ayrıldı. Hedefimiz bu bütçenin tamamını kullanarak, ihracatçılarımızı desteklemek. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Düşün, Uygula, Neticelendir' düsturuyla paralel, aklında ihracat olan her girişimciye uygun bir desteğimiz var. 1 Ocak'tan itibaren ihracat destek başvurularını Destek Yönetim Sistemi üzerinden alıyoruz, destekler için ihracatçımız online başvuruda bulunabiliyor. Bu önemli bir kolaylık. Bakanlığın destekleri ile ilgili gerekli bilgiler "www.kolaydestek.gov.tr" internet sitesinde çok basit bir dilde, animasyonlarla anlatılıyor."

TÜRKİYE DEVLERİNE KÜRESEL PAZAR DESTEĞİ

İkinci olgunluk seviyesini de "Pazarda tutundurma" olarak tanımlayan Pekcan, bu doğrultuda da "Küresel Tedarik Zinciri" desteğiyle otomotiv, havacılık, makine gibi yüksek katma değerli sektörlerde faaliyet gösteren Türkiye firmalarının küresel şirketlerin tedarik havuzlarına girme sırasında karşılaştıkları makine, ekipman, donanım, yazılım, sertifikasyon ve müşteri ziyareti gibi giderleri yüzde 50 oranında desteklediklerinin altını çizdi. Pekcan, azami desteğin 1 milyon dolar olduğu bu programa 2019 yılında 30 projeyi dahil ettiklerini ve 29 farklı firmaya destek ödemesi yaptıklarını ifade ederek, "Küresel Tedarik Zinciri'nde her 1 dolar destek karşılığında 10 dolara yakın bir ihracat öngörüsü var." dedi.

FUAR DESTEKLERİ

Yurt dışı pazarlara girişte zorunlu olarak aranan belgeler ve sertifikasyonun elde edilmesi için verdikleri Pazara Giriş Belgeleri Desteği için 2019'da 2 bin 557 müracaat aldıklarını ve 56,8 milyon lira ödeme yaptıklarını belirten Pekcan, Yurtdışı Fuar Katılım Destekleri kapsamında da 2019'da 58 ülkede 280 milli organizasyon düzenlendiğini, 1821 fuarın da bireysel katılımın desteklendiği fuarlar olarak belirlendiğini kaydetti. Bu süreçte 6 bin 570 firmanın 13 bin 550 destek başvurusunu sonuçlandırdıklarını belirten Pekcan, 624,1 milyon lira ödeme yapıldığını vurguladı.

PAZAR VE SEKTÖR ARAŞTIRMALARINA DESTEK

Ayrıca, pazar araştırması kapsamında da firmaların iş maksatlı yurt dışı ziyaretlerin ulaşım ve konaklama masraflarını yüzde 60 oranında karşıladıklarına işaret eden Pekcan, 2019'da 3 bin 688 müracaat alındığını ve 17,7 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi. Firmaların ilgilendiği pazar veya sektör hakkında rapor satın alma maliyetlerinde yüzde 60, STK'lerin söz konusu satın almalarında da yüzde 75 destek verdiklerini dile getiren Pekcan, bu destek kalemine de 102 müracaatın geldiğini ve 7,7 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.