• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Dışişleri Bakanlığı'ndan "Yavuz Sondaj Gemisi" açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığından Doğu Akdeniz'deki görevine devam eden 'Yavuz' sondaj gemisi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Yavuz sondaj gemimiz geçtiğimiz Cuma günü Doğu Akdeniz'de üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere, adanın güneyindeki G ruhsat sahasına intikal etmiştir." bilgisini paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yavuz Sondaj gemisi KKTC ruhsat sahalarındaki 3. sondaj faaliyetine ilişkin AB tarafından yapılan açıklama hakkındaki soruya şu cevabı verdi;

"Yavuz sondaj gemimiz, geçtiğimiz Cuma günü KKTC Hükümeti'nin 2011 yılında Türkiye Petrolleri'ne verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere, Ada'nın güneyindeki "G" ruhsat sahasına intikal etmiştir.

Bu sahada Ada'nın ortak sahibi olarak Kıbrıs Türklerinin de, en az Kıbrıs Rumları kadar hakları vardır. Burada petrol ve doğal gaz bulunması halinde, iki taraf da gelirleri birlikte paylaşacaktır.

Bu çerçevede Kıbrıs Türk makamlarının hidrokarbon kaynaklarının ve gelirlerinin hakça paylaşımına yönelik 13 Temmuz 2019 tarihinde yaptığı öneri halen geçerlidir ve çözüm için önemli bir fırsattır.

AB, ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin Doğu Akdeniz'deki haklarının gasp edilmesine 2003'ten beri sessiz kalmıştır. Yaptığı hiçbir açıklamada Kıbrıs Türklerine değinmemiş, Kıbrıs Türklerinin varlığını ve haklarını yok saymıştır.

Avrupa Birliği öncelikle birlik dayanışması kisvesiyle bu gerçeklikten uzak, önyargılı, çifte standartlı politikalarını sona erdirmelidir.

Kıbrıs Türklerinin Ada'nın doğal kaynakları üzerindeki hakları garanti altına alınıncaya ve 13 Temmuz 2019 önerisi çerçevesinde bir işbirliği mekanizması kurulana değin, Ada'nın güneyinde de Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya devam edeceğimizden kimse şüphe duymamalıdır."

Bu haberler de ilginizi çekebilir