• DOLAR 32.339
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2245.85
  • ...
Siirt'te Kısa süreli kar yağışı bile Siirtlileri sevindirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son yıllarda, özellikle son 15 yıl içerisinde tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Siirt'te de çok sayıda barajın tamamlanıp faaliyete geçmesi iklim değişikliğine neden oldu

Su havzası oluşturan barajların, yakın çevresinde yağışlarla ilgili oluşturduğu etki biliniyor. Buna en bariz örnek olarak yanı başımızdaki barajları gösterebiliriz. Barajlar yapılmadan önce Siirt çok sık bir şekilde kar yağışı alırdı. Fakat Al Kumru ve Kirazlı Barajı'ndan sonra bu bölgelere kar düşmez oldu.

Hem çocukların karne alması hem de uzun süredir beklenen karın yağmasıyla büyük bir sevinç yaşadığını ifade den vatandaşlardan Mahut Kahraman, karın toprağın mayası olduğunu ve çiftçilerin dört gözle kar yağışını beklediğini kaydetti.

 

"Tarımla uğraşan çiftçilerin dört gözle beklediği bir kardı"

Kahraman, "Kar yağışı Rabbimizin takdiridir, bizim hesabımız ayrıdır, O'nun hesabı ayrı. Beklediğimiz bir kar yağışıydı. Özellikle tarımla ilgilenen çiftçilerin dört gözle beklediği bir kardı. Siirtlilerin eski bir lafı vardır; 'Rabbim kışımızı kış, yazımızı yaz eylesin.' derlerdi. Kar toprağın mayasıdır. Kar olmadan hiçbir şey olmaz. Karın yağmasını bekliyorduk ve çok özlemiştik. Özellikle ben çiftçilikle uğraştığım için biz bu karın yağışını dört gözle bekliyorduk." ifadelerini kullandı

"Yağan kar hastalıkları silip süpürecek"

Bu kar vesilesiyle hastalanan insanların tekrar sağlığına kavuşacağını, yağan karın da oluşan hastalıkları silip süpüreceğini dile getiren Kahraman, kuru soğuktan dolayı insanların hasta düştüğünü, bu nedenle de hastaneye akın ettiğini söyledi.

Kahraman, "Çiftçilikle severek uğraşıyorum ama karın yağması Rabbimin takdiridir. Çünkü Rabbimiz bilir, biz bilmeyiz. Bundan 4 gün önce Siirt Devlet Hastanesine gittim, kuyruk diz boyu ve herkes… özellikle çocuklar ve gençler hastaydı. Kuru bir öksürük ve boğaz enfeksiyonu şikâyetleri oldukça artış gösteriyordu. İnşallah karın yağışıyla bu hastalıklar bitecek." dedi.

"Eskiden Siirt'te 2 metre kar yağardı"

Kar yağmadığı için insanların biraz umutsuzluğa kapıldığını belirten Çetin Çelik, karın yağmasına oldukça sevindiğini söyledi.

"Biz Müslümanların, Allah'a olan inancı zayıfladığı için umutsuz düşüncelere kapılabiliyoruz." diyen Çelik, "Ama Allah'a şükürler olsun ki kar yağışını görebildik. Çok memnunuz, inşallah daha fazla yağar. Çünkü kar rahmet ve berekettir. Hastalığı yok eder, keşke bir ay boyunca sürekli yağsa. Siirt'in iklimi baraj dolayısıyla biraz değişti. Hayırlısını Allah'tan diliyorum. Eskiden Siirt'te 2 metre kar yağardı. Damdaki karları attığımızda mahalleden geçemezdik. Yollar kapandığı için şehrin girişine ve otogarlara otobüsler giremezdi. Mutluyuz, sonuçta Allah'ın takdiri ne ise o olacaktır." şeklinde duygularını dile getirdi.

"Kar yağmadığı için üzülüyorduk ama kimse Allah'ın işine karışamaz"

Daha önceleri otobüs şoförlüğü yaptığını belirten Hacı Yılmaz, "Kar yağdığı için çok sevinçliyiz. Hiç olmazsa bu hastalık ve mikropları öldürecek. Kar yağmadığı için üzülüyorduk. Kimse Allah'ın işine karışamaz çünkü bu O'nun takdiri. Eskiden Siirt'e metrelerce kar yağardı ama eski kışlar kalmadı. Bu durum barajlardan mı yoksa iklim değişikliğinden mi kaynaklanıyor bilemiyorum. Kar yağması nedeniyle havalar soğuyor Allah fakir fukaraya yardım etsin ama bir yandan karın yağması çok iyi oldu. Çünkü kar, bereket ve rahmettir. Kar yağışından dolayı sevinçliyim." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir