• DOLAR 32.512
  • EURO 34.746
  • ALTIN 2483.776
  • ...
ROBOSKİ ANNELERİ: Yetkililerden Şikayetçiyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DOĞRUHABER/ Şırnak

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyünde TSK’ya ait savaş uçaklarından atılan bombalarla 34 sivil insanın katledilmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Bu uzun süre zarfında çok şey konuşuldu, yazıldı, çizildi, ancak bir arpa boyu yol kat edilmedi.
Olayın yıldönümü nedeniyle evlatlarının mezarı başında toplanarak dua eden Roboski anneleri Doğruhaber’e konuştu.
Mehmet Ali Tosun’un Annesi Fadile Tosun:
Biz adalet istiyoruz. Benim 7 tane çocuğum var. Sağ olduğumuz sürece davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz sadece adalet ve barış istiyoruz.
Şervan Encü’nün Annesi Leyla Encü:
Çocuklarımız terörist değildir, bizim çocuklarımız öğrenciydi. Bunu dünya âlem biliyor. Sınıra sadece ekmek parası kazanmak için gidiyorlardı. Ayrıca Kaymakam, köyümüze ziyarete gelince ona saldıran 7 kişi nezarete atıldı. Neden bizim çocuklarımızın failleri yakalanmıyor.
Selam Encü`nün Annesi Semire Encü:
Başbakan sadece gülsün, başka da bir şey demiyorum. Önceki gece konuşmalarını dinledim, öyle olmadığını kendisi de biliyor… Eşini buraya gönderdi, biz onu ağırladık ve elini göğsüne koydu ve ‘Ben de anayım, o failleri bulacağım’ dedi. Hani nerede failler…
Nadir Alma’nın kız kardeşi Selma Alma:
Hiçbir şekilde failler belli olmadı, hiç kimse cezalandırılmadı. Zaten buradan da anlaşılıyor ki Türkiye’de adalette çifte standart uygulanıyor. Bizim acılarımız ilk günkü gibi taze. Failler cezalandırılana kadar davamızdan vazgeçmeyeceğiz.
Cemal Encü’nün Annesi Hazal Encü: Neden 34 kişinin katileri bulunmuyor. Başbakan ne zaman konuşursa yaramızı deşiyor.
Yaramızdan kan akıyor.
Osman Kaplan’ın oğlu Özkan Kaplan: 1 yıl oldu, ama failleri bulunmadı. Biz 5 kardeşle yetim kaldık. En büyüğü benim, 11 yaşındayım. 6. Sınıfa gidiyorum. Amcalarım bizlere bakıyor.


FAİLLER BİR AN ÖNCE BULUNSUN
34 kişinin katledilmesinin ardından hala faillerin bulunamamasına Sivil Toplum Kuruluşlarından da tepki geldi. Yapılan açıklamalarda faillerin bir an önce bulunması istendi.
Memur-Sen Batman Şube Başkanı M. Şafi Özperk, Roboski katliamının tarihte kara bir gün olarak kaldığını ve bu tür katliamlarının aydınlatılmamasının hükümetin sicil notunda büyük bir eksi olarak yer alacağını söyledi. Roboski Katliamının faillerinin bulunmadığına dikkat çeken Özperk, bu katliamı gerçekleştirenlerin bir an önce yargılanması gerektiğini belirtti.
Roboski’de 34 kişinin katledilmesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Batman Demokrasi Platformu, olayı aydınlatarak sorumluları ortaya çıkartamayan bir devletin inandırıcılığının kalmadığını belirtti.
Özgür Der Batman Şube Başkanı Mustafa Sevinçer de, “Bu yaşananlar büyük bir insanlık dramıdır. Bu katliamın yıl dönümü münasebetiyle ölenlere Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır diliyoruz. Umuyor ve istiyoruz ki bu ülkede hiçbir zaman ve hiçbir şekilde masum insanların haksız bir şekilde ölmemesidir. Roboski katliamını şiddetle kınıyoruz ve Özgür Eğitim-Sen olarak bu katliamın gerçekleştiren insanların acilen yargılanması ve hak ettikleri cezaya çarptırılmasını istiyoruz” dedi.
ADALET ARAYIŞI DEVAM EDİYOR
Van’ın Cumhuriyet Caddesi Sanat sokağında gerçekleştirilen basın açıklamasına Mazlum-Der üye ve gönüllüleri katıldı. Açıklamayı okuyan Mazlum-Der Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Bozkurt, katliamın 360. Gününe girdiğini hatırlatarak, Roboski için adalet arayışlarının devam ettiğini belirtti.
ÖNCE ÖZÜR DİLENMELİ
Roboski katliamı yıldönümü nedeniyle Batman Ehmedê Xanî (Ahmedi Hani) Derneği Başkanı Avukat Nuri Mehmetoğlu, yazılı basın açıklaması yaptı. Mehmetoğlu, “Soruşturmadan nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın, vatandaşının hayatını korumakla yükümlü bir devletin kendi koruma görevine aykırı olarak vatandaşını bombalatarak hunharca öldürmesi her şeyden önce özür dilemeyi gerektirir. Ancak özür dilenmediği gibi olay sonrasında öldürülenlerin aileleri için yeterli düzeyde psikolojik, sosyal ve ekonomik yardım yapılmamış” dedi.
ROBOSKİ 34
Roboski köyünü ziyaret eden Özgür Eğitim Sen üyeleri, TSK’ya ait uçaklarla gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren vatandaşların mezarları başında basın açıklaması yaptıktan sonra resmi adı Gölyazı olan Roboski köyüne Kürtçe isminin verilmesi ve katliamın unutulmaması amacıyla “Roboski 34” yazılı tabelayı köy merkezine astılar. Yaptıkları eylem ile ilgili kısa bir açıklamada bulunan Özgür Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Av. Serdar Bülent Yılmaz, “Roboski 34, hem bir ismin iadesi hem de yapılan bir katliamın bir daha unutulmamak üzere zihinlere kazınması amacıyla yapılmış bir eylemdir” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir