• DOLAR 32.377
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.811
  • ...
​"Babam kızını genç yaşta evlendirdiği için cezaevine atıldı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kız kardeşinin yaklaşık 10 yıl önce kendi rızasıyla genç yaşta evlendirildiği gerekçesiyle babası hakkında dava açıldığını ve bu nedenle tutuklandığını belirten Bedri Carık, Siirt Valiliğinin basına servis ettiği açıklamasına tepki gösterdi.

Babasının "cinsel istismar" suçundan cezaevine konulmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Carık, babasının 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarpıtıldığını ifade etti.

Türkiye’nin birçok yerinde genç yaşta evlendikleri için haklarında açılan kamu davaları sonucunda binlerce kişi "istismar" suçlamasıyla cezaevinde atılıyor.

Bir yandan mağdur edilerek ağır eczalar verilen babalar, bir yandan da hayatın bütün yükünü ve çilesini çekmek zorunda bırakılan anne ve çocuklar, bir an önce bu zulmün son bulmasını istiyorlar.

Özellikle yerel medyada babasıyla ilgili atılı "cinsel istismar" suçlamasına yanıt vermek istediğini belirten Carık, "Babamla ilgili bazı haber ajanslarının attıkları başlıklar kendilerinin utanmalarını gerektiren bir durumdur. Sormadan soruşturmadan yapılan haberleri kınıyorum." dedi.

Bir haberi yapmak için ilk önce haberin doğruluğunu araştırılması gerektiğini belirten Carık,  "Babam cinsel istismardan dolayı değil kızını genç yaşta evlendirdiğinden dolayı cezaevine atıldı. Daha önce de eniştem resmi nikâhı ve 4 çocuğu olmasına rağmen bu suçtan dolayı 3 yıldır cezaevinde bulunuyor. Onun babası da cezaevine aynı suçtan dolayı girip çıktı. Babamın teslim olmamasının sebebi belki af çıkar umuduydu. Benim babamın ve eniştemin durumunda binlerce aile, bu affın çıkmasını bekliyor. 10 binlerce insan bu mağduriyeti yaşıyor ve bunu herkes te çok iyi biliyor." dedi.

"60 yaşından sonra babamın cezaevine atması normal bir durum mu?"

Bu haberlerin kendilerini çok rencide ettiğini ve haber ajansları bilip bilmeden veya araştırmadan bu tür haberleri yapmasının çok incitici bir durum olduğunu vurgulayan Carık, "Babam 60 yaşına girdi ama devlet 60 yaşından sonra onu alıp ceza evine atması normal bir durum mu? Üzerinden baya bir zaman geçti 60 yaşında bir insan genç yaşta evlilikten dolayı caza yemesi çok kötü bir durumdur. Devletin bu mağduriyeti yaşayan ailelere karşı bir yasa çıkarması gerekiyor. Meselenin çözüleceği ile ilgili yasa çıkacağı gündeme geldi ama her seferinde kulak arkası yapıldı." diye konuştu.

"Binlerce mağdur var bunlardan biri de biziz"

"Türkiye’de bu suçla yargılanan binlerce mağdur aile var bunlardan biri de biziz." diyen Carık, "Eniştem de cezaevinde, çocuklarına biz bakmaya çalışıyoruz. Kız kardeşim oldukça mağdur durumda 4 çocuğu var. Devlet, çocukların babasını cezaevine atmakla kız kardeşim ve çocuklarını cezalandırmış oldu, çocuklar baba özlemini nasıl giderecek? Çocuklar babasız büyüyorlar. 3-4 yıldır cezaevine gidip babalarını görüyorlar. İnsan babasını bu şekilde ne kadar tanıyabilir ki? Bu büyük bir mağduriyettir." ifadelerini kullandı.

"Devlet anne baba ve çocuklarını bu şekilde cezalandırıyor"

Babanın cezaevine atılmakla sadece kendisinin cezalandırılmadığını bu şekilde ortada kalan eş ve çocuklarının da cezalandırıldığını ifade eden Carlık, "Devlet çocukların okul ve benzeri ihtiyaçlarına nasıl bir destek veriyor? Bırakın aileye destek olmayı mağdur ediyor. Kız kardeşim 18 yaşını doldurmamıştı ama 5-6 ay sonra resmi nikâhını yaptılar. Tabi daha sonra çoluk çocuğa karıştı, evlilikleri de devam ediyor ama devletin bunları 'cinsel istismar ve tecavüzcülerle' aynı kefeye koyması çok büyük bir yanlıştır. İnsanlar ancak bu kadar rencide olabilir. 60 yaşında bir babayı kızını sadece genç yaşta evlendirdiği için cezaevine atılıyor. İnsan kabullenemiyor ve bu büyük bir mağduriyettir. İnsanın psikolojisi bozuluyor." şeklinde konuştu.

"Bu ceza devletin aileye bıraktığı bir lekedir"

60 yaşında bir babanın tecavüzcüler ile istismarcılarla aynı kefeye konulması ve onlarla aynı koğuşta tutulmasının uygun olmadığını belirten Carık, devletin bu şekilde verdiği ceza ailenin üzerinde kara bir leke olarak kaldığını söyledi.

Carlık, "Bu bölgede normal bir evlilik nasıl yapılıyorsa bizde aynı şekilde yapmışız. İsteme merasimi, nişan, düğün her şey yapıldı. Bunların bizimle yakın bir akrabalık bağı da yok. Gelip Allah’ın emri ile istediler nasip oldu ve evlendiler çoluk çocuk sahibi oldular. O dönemlerde bundan dolayı kimse cezaevine atılmıyordu, böyle bir kanun da çıkmamıştı. İnsanların bu konuda hiçbir bilgileri de yoktu ama maalesef bugün geçmişte genç yaşta evlendikleri için binlerce insan cezaevlerinde." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)  



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir