• DOLAR 32.609
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2496.512
  • ...
İşten çıkarılan belediye işçilerinden açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

HDP'li Batman Belediyesinin, "ekonomik durum"u gerekçe göstererek işten çıkardığı 67 işçi basın açıklaması düzenledi. İşten çıkarılmalarının tamamen siyasi olduğunu belirten işçiler, tüm hukuki yollara başvuracaklarını ifade ettiler.

Memur-Sen Batman Şube Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına; Memur-Sen Batman Şube Başkanlığı ile Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM BİR-SEN) İl Başkanlığı destek verdi.

Basın açıklamasını BEM BİR-SEN İl Başkanı Diyaddin Demirhan okudu.

 

İşten çıkartılan sözleşmeli personellerin 2017 yılında başlayan 36 kişi, 2018 yılında başlayan 30 kişi ve 2019 yılında başlayan bir kişi olmak üzere toplamda 67 kişi olduğunu aktaran Demirhan, “Bu personellerin tamamı mühendis, mimar, peyzaj mimarı, şehir plancısı, sosyolog, psikolog, eğitmen, diyetisyen, ekonomist, biyolog, veteriner hekim ve teknikerlerden oluşmaktadır. Batman Belediyesi, içinde bulunduğu mali sorunları gerekçe göstererek 67 personelin sözleşmesini yenilememe kararı almıştır. Diğer taraftan 1 Nisan 2019 tarihinden bugüne 11 sözleşmeli personel ve 2020 yılının ilk haftası 2 sözleşmeli personel olmak üzere toplamda 13 sözleşmeli personel alımı gerçekleştirmiştir. Bununla birlikte 2016 yılı ve öncesinde sözleşmeleri devam eden 12 personelin de dâhil olduğu, toplamda 25 kişinin sözleşmesi meclis kararıyla onaylanmış ve sözleşmeli memur olarak görevlerine devam etmişlerdir.” dedi.

“Tasarruf tedbiri adı altında işten çıkarıldık”

İşçilerin içinde bulunduğu durumun maddi kaynaklarla veya maaş beğenmemekle hiçbir ilgisinin olmadığını vurgulayan Demirhan, “Yazılı hiçbir gerekçe gösterilmeden sadece sözlü ifade ile tasarruf tedbiri adı altında işten çıkarıldık. Kamuoyuna deklare edildiği gibi 8-10 bin civarında yüksek maaşlarda ücret aldığımız, bunun Batman Belediyesine büyük yük getirdiği gerçeği yansıtmamaktadır. Herkesin bildiği gibi sözleşmeli personele ödenecek ücretler belirlenirken çalıştırıldığı pozisyondaki unvanı, eğitim düzeyi ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan ücreti geçmeyecek şekilde belirlenmektedir. Bu noktada belediyenin yüzde 0 ile yüzde 25 arasında artırım tasarrufu bulunmaktadır. Bizler, belediyemize bu artırım oranından feragat ettiğimizi, maaşlarımızı ödeyebilecekleri düzeye çekmelerini, maaş ödemelerimizi ileri tarihlere öteleyebileceklerini ve hatta hibe ederek, belediyemizin sözde mali sıkıntılar içinde bulunduğu duruma yardımcı olmak adına gönüllü olarak bir müddet maaşsız çalışmayı kabul edebileceğimizi dile getirdik.” diye konuştu.

“Personel A.Ş.’ye geçmek demek tüm özlük haklarımızdan feragat etmek demektir”

Açıklamasının devamında Demirhan şunları söyledi: “Yönetim teklifimize cevaben Personel A.Ş.’ye geçmemizi ve orada sözü edilen 4 bin TL ile 4 bin 500 TL arası maaşa razı olmamızı aksi halde iş akitlerimizin son bulacağını dile getirdi. Personel A.Ş.’ye geçmek demek tüm özlük ve yasal haklarımızdan feragat etmek demektir. Yani her an biz sizlerle çalışmak istemiyoruz deyip cüzi bir miktar tazminatla işlerimize son verebilme yetkisi demektir. Bizler yıllarca emek vererek dirsek çürüttüğümüz ve bugün elde ettiğimiz özlük haklarımızdan vazgeçmek istemiyoruz. İleriki dönemlerde hükümetin sözleşmeli personelleri kadroya geçirme durumundan mahrum kalmak istemiyoruz. Yani asıl mesele sözü edildiği gibi maaş beğenmemek değil, tamamen yasal özlük haklarımızın korunması mevzusudur.”

“Batman Belediyesinin açıklamaları gerçeği yansıtmamaktadır”

İşten çıkarmaların tamamen siyasi olduğunun altını çizen Demirhan, “Belli bir yıl aralığında çalışan kişilerin seçilmiş olması, işin siyasi yönünü de ortaya koymaktadır. Uygulanan sözde bu tasarruf tedbiri neden bütün belediye çalışanları ve belediye işlerine değil de sadece 2017 ve 2018 yılları arasında sözleşmeli memur olarak işe alınan teknik personele mal edilmektedir, bu vicdanen kabul edilebilir değildir. Batman Belediyesinin maaşları ödeyemeyecek durumda olduğuna dair açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Görevimizin başına geçmek istiyoruz”

Tüm hukuksal yollara başvuracaklarını kaydeden Demirhan, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Yaşanan bu durum bizleri derinden üzmüş ve sarsmıştır. Bizler bugün itibari ile sahip olduğumuz tüm hukuksal yollara başvuracağımızın ve ayrıca işimizin başına dönmek için elimizden her ne geliyorsa yapacağımızın bilinmesini istemekteyiz. Tüm çaba ve gayretimiz bir an önce görevlerimizin başına geçip memleketimiz için gerekli özveriyle çalışmaya devam etmekten ibarettir. Yaşanan bu elzem durumun bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz ve tüm bu süreçte de toplumla sadece doğruları paylaşmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir