• DOLAR 32.51
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2434.749
  • ...
Keriman Halis’ten Filenin Sultanlarına
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri MHP'li Düzce Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin’in paylaşımıydı.

Şahin paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Allahu Teala'nın örtünün vücut hatlarınız belli olmasın emrine karşı çıkarak, açılıp saçılacaksın, kendini teşhir edeceksin sonra da Tokyo'ya gidiyoruz diye sevineceksin. Dünya şampiyonu olsan ne yazar. Müslüman kadın adap ve haya sahibidir. Yaptığı her işte Allah rızası gözetir. Dinimize göre kadınlar kendi aralarında spor yapabilirler. Erkekler huzurunda açık saçık olarak değil."  

Sonrasında MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz "Milletçe haklı gururumuz olan Filenin Sultanları hakkında, yapmış olduğu çirkin paylaşımı nedeniyle; Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli beyin talimatlarıyla, Kaynaşlı Belediye Başkanı Birol Şahin, belediye başkanları listemizden düşürülmüştür. Kamuoyuna saygıyla duyurulur..."  ifadeleri ile Şahin’in partileri ile bir bağı kalmadığını söyledi.

KERİMAN HALİS NASIL GÜZELLİK KRALİÇESİ OLDU BİLİR MİSİNİZ?

Bu açıklama bir anda 1932 yılındaki güzellik yarışmasına götürdü bizi...

1932 yılı… Cumhuriyet gazetesi bir güzellik yarışması düzenliyor. Kazanan Keriman Halis…

Halis, artık tüm dünyada Türkiye’yi temsil edecek… Ne büyük gurur! Ne büyük gurur!

Aynı yıl Halis, 28 ülkenin katıldığı Belçika'nın Spa şehrinde düzenlenen dünya güzellik yarışmasına Türkiye'yi temsilen gönderilir.

Bu bir ilktir.

Müslüman Türk kızı ilk kez adına “güzellik yarışması” denilen bir rezalete katılacaktır

Derken yarışma günü gelir ve ülkelerini temsil eden kızlar jürinin önüne sırayla gelip, puan toplamaya çalışırlar. Bütün katılımcıları izleyen jüri üyeleri puan değerlendirmesi yapmak üzere başka bir salonda toplanırlar. Başkan kürsüye gelir ve jüri üyelerine şu konuşmayı yapar:

"Sayın jüri üyeleri, bugün Avrupa'nın zaferini kutluyoruz. Yüzyıllardır dünya üzerinde hâkimiyetini sürdüren Osmanlı imparatorluğu artık bitmiştir. Onu Avrupa bitirmiştir. Bir zamanlar sokağı bile, pencere arkasından seyredebilen Müslüman kadınların temsilcisi olan Türk güzeli Keriman Halis, karşımıza mayo ile çıkıp kendini bize beğendirmeye çalışmıştır.  Bu Türk kızını kendi zaferimizin tacı kabul edeceğiz ve onu kraliçe seçeceğiz. Bu sene güzellik kraliçesi seçmiyoruz. Bu sene İslam'ı ve Türkleri yenmenin zaferini kutluyoruz. Avrupa'nın zaferini kutluyoruz. Bundan dolayı Türk güzelini dünya güzeli olarak seçeceğiz. Fakat kadehlerimizi Avrupa'nın zaferi için kaldıracağız."

Bu konuşmadan sonra jüri üyeleri toplandıkları salondan çıkarlar ve Türkiye'yi temsilen dünya güzellik yarışmasına katılan Keriman Halis'i dünya güzeli olarak seçtiklerini açıklarlar.

Jüri Başkanının bu sözleri elbette resmî kaynaklarda yer almaz. Ancak yarışmanın yapıldığı mekânda bulunan Halit Turhan Bey, kendi yayınladığı hatıralarında bu olaydan bahsettiğinde ilgili kişilerden hiçbir yalanlama gelmez.

Batı basını bu olayı Türk modernleşmesinin başarısı olarak değerlendirir.

İşte delili!

1934’te Soyadı Kanunu ilan edilir ve M. Kemal, Keriman Halis’e Kraliçe anlamına gelen “Ece” soyadını verir.

Gelelim Filenin Sultanları meselesine…

“Kanımız aksa da zafer İslam’ın” diyen, “Tanrı Dağı kadar Türk Hira Dağı kadar Müslümanız” diyen MHP’liler “Bu şekilde giyinmek doğru değil” diyen belediye başkanlarını hem de kendini savunma hakkı bile vermeden partiden atabiliyorlar.

Evet, bu bir Keriman Halis vak’asıdır

Bu haberler de ilginizi çekebilir