• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

MARDİN - Güneydoğu`nun en hızlı gelişen kentlerinden olan Mardin, hükümetin Güneydoğu`ya yönelik başlattığı ekonomik açılımdan en çok kar eden illeri arasına girdi. Huzur ve istikrarı yakalayan Mardin`de yatırımcılar, hem turizm hem sanayide yatırım yapmak için sıraya girdi. 2013 yılında Mardin`e yatırım yapmak isteyen 185 yatırımcı sırada bekliyor.

 

Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB)`nde doluluk oranının yüzde 100`ü aşmasının ardından, 220 dönümlük bir arsa tahsisi ile yeni gelen müteşebbislere yer tahsisinde bulunulması hedefleniyor. Mardin Organize Sanayi Bölgesi`nde, şu ana kadar 185 yatırımcı fabrika açmak için sırada bekliyor.

 

Mardin`e yatırımın bugünkü şartlarda kayıp değil her zaman kazanç kapısı olduğunu belirten Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Mardin Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, Mardin`in Ortadoğu`ya açılan çok önemli bir kapı olduğunu söyledi.
Mardin`in hem inanç ve kültür turizmi, hem de sanayileşme alanında son 5 yılda önemli mesafeler yakaladığını söyleyen Duyan, Mardin OSB`de 108 fabrikanın tam kapasite ile çalıştığını, 4 binin üzerinde işçi çalıştığını ve bunun dolaylı yollarla 100 bine aşkın yöre esnafına, köylüsüne, çiftçisine, sanatkârına ve sade vatandaşına katkı sunduğunu dile getirdi.

 

2011 yılında sanayicilerin 826 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın 2012 yılında bir milyar dolara ulaştığına vurgu yapan Duyan, ihracatın büyük bir bölümünün tarıma dayalı gıda ürünlerinin olduğuna dikkat çekti. İhracatın büyük bir bölümünü Irak`a yaptıklarını da hatırlatan Duyan, sıkıntılarının özellikle nakliye, gümrük kapılarında geçen aşırı zaman kayıpları, Suriye`deki olaylar ve elektrik kesintileri olduğunun altını çizdi.

 

Irak`ın ihracatın olmazsa olmazı olduğuna da değinen Nasır Duyan, şunları söyledi:
\"Irak`a yaptığımız mal, hizmet ve ürünlerin parasını peşin alıyoruz. 20 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok ihracatı Irak`a yapıyoruz. Bu sanayicimiz için büyük bir avantaj. Birinci OSB`yi 108 fabrika ile doldurduk. Ancak, yer ve buna bağlı altyapı sorunumuz var. 2010 yılında hazırladığımız stratejik planımıza göre bir milyar dolar hedefini kendimize 2015 yılı için koymuştuk ama bu hedefimizi 2012 yılında yakaladık.\"Mardin artık kabuğuna sığmıyor. Bir yandan turizmin gelişti, bir yandan da sanayide önemli yatırımlar gerçekleşti. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dahil olmak üzere sanayi, turizm ve tarım alanında Mardin genelinde 2012 yıl sonu itibarı ile yaklaşık 3 milyar TL yatırım gerçekleştirildi. Bu da Mardin`in ekonomisinin gelişmesine ve işsizliğin azalmasına neden oldu. Mardin OSB`de daha önce de Çin`den, Hollanda`dan yatırım yapıldı. Alman firmasından, Suriyeli işadamlarına kadar birçok yerli ve yabancı şirket Mardin`e yatırım yapmak için geldi. Irak ile yapılan olumlu görüşme ve yapılan antlaşmaların ardından yatırımcıların Mardin`e olan ilgisi arttı. dedi.

 

MARSİAD Başkanı Duyan, ihracat rakamları ile ilgili olarak açıklama yaptığı esnada OSB`de yem sektörü üzerinde yatırım yapmak üzere Mardin`e gelen Abulkadir Boran ismindeki işadamı OSB yönetimine başvurdu. Boran`la yapacağı yatırım üzerinde bir süre sohbet eden Duyan, yatırımın bugün ki koşullarda kayıp değil her zaman kazanç kapısı olduğunu ifade ederek, müteşebbislere yatırım için çağrıda bulundu. Duyan, Mardin`in Ortadoğu`ya açılan çok önemli bir kapı olduğuna vurgu yaparak, Mardin OSB`de 108 fabrikanın tam kapasite ile çalıştığını, 4 binin üzerinde işçi çalıştığını ve bunun dolaylı yollarla 100 bine aşkın yöre esnafına, köylüsüne, çiftçisine, sanatkarına ve sade vatandaşa katkı sağladığını vurguladı.

 

MARSİD Başkanı Nasır Duyan, \"Şu anda Mardin`e fabrika açmak isteyen 185. İşadamımız da bizden arazi tahsisi bekliyor. Yoğun bir talep var. Dünyanın birçok ülkesinden yatırımcılar geliyor. Bizden yer tahsisi istiyor. Mardin OSB 1976 yılında kuruldu ve 2000 yılından bu yana da çok mükemmel bir gelişim ve değişim süreci yakaladı. Birçok memlekette 2001 ekonomik krizde zarar ederken kendi OSB`lerinin bundan kazançlı çıktı.\"dedi.

 

Boran da Mardin için geçerli olan teşvik paketlerinden faydalanmak için başvurduğunu belirterek, \"Mardin`de 1,5 milyon TL`ye mal olacak bir yatırım yapmak için buraya geldim. Yer imkanı verildiği takdirde 50 kişiyi istihdam edebileceği fabrikanın inşaatına hemen başlayabiliriz. Burada üreteceğimiz yemler için pazar payı hazır. Üretime geçmemiz halinde hemen Kuzey Irak`a ihracat yapacağız.\"dedi. (İLKHA)