• DOLAR 32.515
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2437.413
  • ...
Taliban Afganistan İçin İslami Anayasa İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber-Dı Haberler Servisi-Riyad Makaev

Paris - Haberi duyuran Pajvak ajansına göre, görüşmelerin gündem konusu, 2014 yılında yabancı askeri güçlerinin ülkeden çıkmasını müteakip Afganistan`ın yapılanması var.

Görüşmelere iştirak sağlayan yasal "Ulusal Koalisyon” muhalif birliği basın sözcüsü Fazıl Rahman Ariya, görüşmeler konusunda şunu söyledi: "Taraflar herhangi bir deklarasyon kabul etmeyecek ve görüşme kararları medyaya ulaştırılmayacaktır” Ariya`nın sözlerine göre, görüşmelerde muhalif silahlı örgütlerin legal bir muhalefet statüsüne geçiş imkanları "yoklanacak” ve ayrıca, Afganistan Anayasa`sında ve Seçim mevzuatında değişiklerin yapılabilmesi görüşülecek.

Görüşmelerde Taliban`ın Katar`da bulunan Siyasi Büro temsilcileri Şahabeddin Delaver ve Naim Vardak; Afganistan İslam Partisi Başkanı Hayrat Bahir; Afganistan`ın yasal muhalefet temsilcileri, Hükümet ve Afganistan Yüksek Barış Kurulu temsilcileri katılım sağlayacak. Paris görüşmeleri Talibanların 2001 yılında iktidardan düşürülmesinden sonra silahlı muhalefet ve Kabil rejimi arasında ilk yasal ve doğrudan görüşme olacak.

Taliban temsilcileri Şahabeddin Delaver ve Naim Vardak, Afganistan`ın Anayasası İslam hukukuna göre değiştirilmesi gerekteğini açıkladı. Ve "Bu mevcut Anayasa işgal altında hazırlanmış bir Anayasa dır. Bizim için hiçbir anlamı taşımıyor” dedi.
Şahabeddin Delaver ve Naim Vardak`a göre, Afganistan`ın şeriata, ulusal çıkarlara, tarihsel başarılara ve sosyal adalete dayalı bir anayasaya ihtiyacı var. Anayasanın hiçbir hükmü, İslâm`ın hükümlerine aykırı olamaması gerekir, diye islammemo.cc sitesi bildiriyor.

Şahabeddin Delaver ve Naim Vardak, "İşgalcilerin ve onların arkadaşların Afganıstan`da barış için net bir planı yok." Karzai hükümetiyle de barış yapmadık o sadece ABD`nin elinde bir kukla” diye açıklama yaptılar...

Bu haberler de ilginizi çekebilir