• DOLAR 32.511
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2432.432
  • ...
YKS Tercih Nasıl Yapılır? Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TYT ve AYT sınavı sonrasında, almış olduğunuz puana göre bölüm seçmeniz ve üniversite tercihi yapmanız gerekmektedir. Sınavların isimleri değişiyor olsa da, dünyanın her yerinde üniversiteye giriş sınavları yapılmaktadır. Ülkemizde de bu sınavlar yapılmakta ve buradan alınan puanlara göre bölüm tercihi yapılmaktadır. İyi bir puan almak her adayın hayali olsa da, alınan puanın gerçekliğini bilmeli ve bu gerçeklik doğrultusunda başvurunun yapılması gerekmektedir. İstediğiniz bir bölüme puanınızın yetmemesi durumunda, özel üniversiteleri de tercih edebilirsiniz.

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ilk oturumda yapılan sınavdır. Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ise ikinci oturumda yapılmaktadır. 2 yıllık ön lisans eğitimi almak isteyenlerin AYT sınavına girmelerine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca Yabancı Dil Sınavına (YDT) gireceklerin AYT sınavına girmeleri de gerekmez. Yani lisans eğitimi alacaksanız eğer, AYT sınavına girmeniz gerekmektedir. Lisans eğitimini yabancı dil üzerine alacaklar için AYT sınavı yerine YDT sınavına girmeleri gerekiyor.

Başarı Sıralaması Nedir?

Artık TYT ve AYT sınav puanlarının yanı sıra artık sınavlarda kaçıncı olduğunuz yani başarı sıralaması da üniversiteye giriş için gereklidir. Bu nedenle hangi branşta başarılı olduğunuz da bölüm seçimlerinde etkin bir rol oynuyor. Her yıl üniversiteye giren kişi sayısı, sınava girenlere oranla %30 civarında olurken, birçok üniversite adayının yanlış tercih nedeni ile üniversiteye kabul edilmediklerini söyleyelim. YKS tercih kılavuzunu dikkatlice incelemek ve tabii ki bölüm ve üniversite tercihinizi doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir.

Özel Üniversiteler Neden Tercih Edilir?

Eğer istediğiniz bölüm için puanınız yetmiyorsa, özel üniversiteleri tercih edebilirsiniz. Taban puanları daha az olmakla birlikte, yüksek puan alanlar için burslu olarak eğitim görmeleri de mümkün olmaktadır. YÖK Atlas programı üzerinden de İstanbul Üniversiteleri üzerine incelemeler yaparak, tercihlerinizi bu sayede daha kolay yapabilirsiniz.

YÖK Atlas programı geçmiş yıllarda, üniversite adaylarının almış oldukları puanlara göre hangi bölümlere yerleştiklerini gösteriyor. Kısacası sizde almış olduğunuz puana göre bölümü ve üniversiteyi inceleyerek, hangi bölümlere kabul edilebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Özel Üniversite Ücretleri

İyi bir eğitim için özel üniversiteler tercih ediliyor olsa da, üniversite ücret yüksekliği, uzun bir eğitim süreci olmasından dolayı aileleri tedirgin edebiliyor. Bu durum burs alacak öğrenciler için çok bir şey ifade etmese de, ücretli öğrenciler için de mesleki olarak alacakları eğitim sayesinde, iyi bir mesleğe sahip olmalarının da bu sayede mümkün olacağını söyleyelim. Özel üniversitelerde bölüm kontenjanının açıklanması ile birlikte, burslu alınacak öğrenci sayısı da açıklanmaktadır. YKS tercih döneminde bunların tamamını internet sitelerinden de görebiliyorsunuz.

Artık daha kolay bir şekilde İstanbul Üniversiteleri ve bölümlerini inceleme şansına sahip olduğumuz için, uygun bölümleri seçmenin de kolay olduğunu söyleyebiliriz. Önemli olan bunu nasıl yapacağınızı bilmek ve doğru üniversiteden, iyi bir eğitim almak olacaktır.

Akredite Nedir? Akredite Edilmiş Bölümlerde Eğitim Görmek

Amerika'da ki bir üniversitede öğrencilerin görmüş olduğu eğitimleri, Türkiye'de de görmek istiyorsanız, bunun için uluslararası akredite edilmiş bölümleri tercih etmelisiniz. Akredite edilen bölümler, eğitim kurumları tarafından incelenerek, bu bölümlerin uygun görülmesi durumunda artık dünyanın birçok yerinde ki kaliteli eğitimler veren üniversiteler ile aynı eğitimi bu üniversiteden de alabileceğinizi gösterir.

İstanbul Gelişim Üniversitesi, bu konuda en iyi eğitimleri sunarak ve 57 uluslar arası akredite edilmiş bölümü ile uluslararası eğitim görmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Ayrıca üniversitenin başarılı öğrencilere kesintisiz burs, %75 burs, %50 burs ve %25 burs sağlıyor olması, üniversite adaylarının iyi bir eğitim için İstanbul Gelişim Üniversitesini tercih etmelerine neden oluyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir