• DOLAR 32.37
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2325.351
  • ...
Bu Evrende Ne Kadar da Küçükmüşüz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hayatımızı gözden geçirirken evrende ne kadar küçük olduğumuzu hatırlamak gibisi yok. Belki de 2020’ye başlarken yapmamız gereken de budur.

NASA’nın ünlü Hubble Uzay Teleskobu yeni yılın eşiğinde, ESO 021-G004 olarak bilinen bir sarmal gökada yakaladı. Ortaya çıkan büyüleyici görüntü, evimizin aslında ne kadar küçük ve kırılgan olduğunu hatırlattı.

Güney Bukalemun takımyıldızındaki gökadanın 130 milyon ışık yılı uzakta bulunduğu ve orta derecede parlak olduğu belirtildi.


ScienceAlert’te yer alan habere göre bu komşu galaksi, halesindeki ışık oyunlarından sonra dikkatleri merkezindeki “parıltıya” çekiyor. Çoğu kara delik sessiz ve görünmez. Ancak bu karanlıktaki süper kütleli kara delik, tamamen uyanık. Bilim insanlarına göre galaksinin merkezini bu denli parlatan da onun doyumsuz iştahı.

NASA’nın internet sitesindeki açıklamada, söz konusu gökadanın “aktif galaktik çekirdek” diye bilinen şeye sahip olduğu belirtildi. Bu karmaşık görünen tanım, galaksinin merkezinden gelen tüm dalga boylarında çok fazla radyasyon ölçüldüğü anlamına geliyor. Bu radyasyon da galaksinin merkezine çekilen malzemeler tarafından üretiliyor.

Malzeme kara deliğe çekildikçe toplanma diskinin parçası olarak yörüngeye sürükleniyor. Etrafında döndükçe aşırı ısınıyor ve yüksek enerjili radyasyon salıyor. Bazı bilim insanlarına göre bu, süper kütleli kara deliklerin varlığının en güçlü kanıtı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir