• DOLAR 32.377
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.71
  • ...
İNŞALLAH BU ATEŞKES SÜRER!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Önceki gece, iç savaştan yıpranan Suriye ve Libya’da ateşkes resmen başladı.

Rusya, geçen hafta Perşembe günü Suriye’nin İdlib vilayeti için ateşkes duyurusunda bulunmuş, ancak kendi ateşkesine bile uymayarak sivil katliamına devam etmişti. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise önceki gece saat 00.01 itibariyle bir ateşkesin başlayacağını duyurdu.

BAAS REJİMİ ATEŞKES DİNLEMİYOR

Rusların geçen haftaki ateşkes duyurusundan sonra, Baas rejimi yine Ruslarla beraber İdlib’deki sivil katliamına devam etmişti.

Baas rejimi, önceki gece İdlib ilindeki yerleşim yerlerine savaş uçaklarıyla düzenlediği hava saldırısında 17 sivili katletti.

Binneş beldesindeki bombardımanda can veren 6 kişiden 3’ü Tac Şeyh ailesinin çocuklarıydı. Enkaza dönen evde, Meram (2), Şehid (3) ve Mehe (5) adlı kız kardeşler ile halaları hayatlarını kaybetti.  Bombardıman sırasında evin yakınlarında olan çocukların anneleri ise yaralı kurtuldu. Katliamdan sonra eve koşan baba Nebil Tac Şeyh ve dedeleri Halid Abdurrahman, bombaların şiddetiyle betonlar arasında parçalanan yavrularına ulaşmak için uzun süre çaba gösterdi. Acılı aile, küçük çocukların bedenlerinden geriye kalanların enkaz altından güçlükle çıkarılmasının ardından cenazeleri defnetti.

MSB ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İdlib’de ateşkes uygulamasının, 12 Ocak saat 00.01'den itibaren başlatılacağını duyurmuştu. İlan ettikleri bir önceki ateşkese uymayan Baas rejiminin ve Rusya’nın bu ateşkese uyup uymayacağı merakla bekleniyor.

ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MUTABAKATINA UYMADILAR

Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin elindeki son kale niteliğinde olan İdlib kenti ve çevresi, 4 milyon insana ev sahipliği yapıyor. İdlib, Rusların hava desteğini arkasına alan rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran, Mayıs 2017'de Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginliği azaltma bölgesi oluşturulmuştu.

Ancak rejim ve destekçileri bu anlaşmaya uymadı. Bu bölgelerin tamamına saldıran rejim güçleri, İdlib hariç bütün anlaşmalı bölgeleri, binlerce sivili katlederek ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya ve Türkiye, Eylül 2018'de Soçi mutabakatı imzaladı ancak saldırılar bundan sonra da devam etti.

İdlib’deki saldırılar sonucu yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, en az 1 milyon 300 bin sivil göç etti. Bombardımanlarda 1600'den fazla sivil katledildi.

LİBYA’DA DA ATEŞKES SAĞLANDI

İç savaşın sürdüğü bir diğer ülke Libya’da da ateşkesin sağlandığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birlikte vardığı ateşkes anlaşmasına ilk etapta karşı çıkan muhalif güçlerin başındaki Halife Hafter, daha sonra kendisine yönelik baskılara dayanamayarak ateşkes çağrısını kabul ettiğini kaydetti.

Buna göre bu ülkede de 12 Ocak 00.00'da Türkiye saati ile 01.00'da ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.

Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki "operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini" belirtti.

Ateşkes, başkent Trablus'ta havai fişeklerle kutlandı. Ateşkesin hayata geçmesiyle gece yarısının ardından, son 48 saattir çatışmaların sesiyle yankılanan başkentte sükunet hakim oldu.

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip yönetimi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ulaştırma Bakanlığı, Halife Hafter'in saldırıları nedeniyle kapatılan başkent Trablus'un dünyaya açılan tek kapısı Mitiga Havalimanı'nın yeniden hava trafiğine açılacağını duyurdu.

İTALYA BAŞBAKANI TÜRKİYE’YE GELİYOR

Öte yandan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle bugün Türkiye'ye gelecek. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Conte'nin göreve gelmesinin ardından Türkiye'ye yapacağı ilk ziyarette, ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Görüşmelerde, Libya başta olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir