• DOLAR 32.596
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.215
  • ...
İşgalci ABD Afganistan'da 5 bin 400 sivili katletti 102 camiyi yıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Taliban tarafından yapılan açıklamada, Afganistan'da ABD ve kukla Kabil hükümeti güçlerinin geçtiğimiz sene içerisinde 5 bin 400'den fazla sivili öldürdüğü ifade edildi. Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada 102 cami ve birçok dini mekânın da ABD ve hükümet güçlerince tahrip edilip yıkıldığı belirtildi. Mücahid tarafından yapılan açıklamada "2019 yılında ABD ve Kabil hükümeti güçleri Afganistan'da 5 bin 423 sivili öldürdü, 3 bin 284 sivili yaraladı, 102 cami, 11 dini mekan, 18 okul, 20 klinik, 1650 ev, 1719 dükkan ve 881 aracı tahrip etti." ifadeleri kullanıldı.

"En fazla sivili ABD ve hükümet güçleri öldürdü"

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz sene yayınlanan rapora göre, ABD ve kukla Kabil hükümeti güçleri ülkedeki sivil ölümlerinin baş sorumlusu olarak gösteriliyor. 2019 yılının ilk 3 ayını kapsayan BM raporuna göre, ABD ve desteklediği güçler Afganistan'daki sivil ölümlerinde en büyük paya sahip.

Son 10 yılda 41 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti

11 Eylül saldırılarını bahane eden ABD, 2001 yılında Afganistan işgalini başlattı. ABD'nin en uzun savaşı olarak tarihe geçen işgal bugün hala devam ederken binlerce sivil katledildi. 1979 Sovyet işgalinin bıraktığı yaralar henüz sarılıp iyileşmeden, 2001'de bu kez ABD'nin askeri müdahalesine maruz kalan Afganistan, uzun yıllardır işgalden dış müdahaleye, örgüt çatışmalarından kukla yönetimlerin zulümleriyle savrulup duruyor. Afganistan'da sadece son 10 yılda 41 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Kayıp rakamlarının yüzde 7,5'ini kadınlar, yüzde 17,9'unu ise çocuklar oluşturuyor. BM raporuna göre, Afganistan'da sadece 2018 yılının başından haziran ayına kadar (ilk 6 ay) 3 bin 812 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, 2012'den bu yana ölümlerin en az olduğu dönem olarak gösteriliyor.

ABD'nin "yanlışlıkla" yaptığı katliamlar!

Afganistan'ın Kunduz vilayetinde hafızlık mezuniyet töreni sırasında bir medreseye hava saldırısı düzenleyen işgalci ABD, 100’ün üzerinde eğitmen, öğrenci ve sivili şehit etmişti. Bölgede ABD ile birlikte çalışan bir Afgan yetkili, saldırının Taliban'a yönelik olarak gerçekleştirildiğini öne sürse de bölgedeki bir hastaneye bir dizi yaralı çocuğun getirilmesi, sivillerin hedef alındığını ortaya çıkarmıştı. Sivillerin Korunması Savunma Grubu (CPAG) adlı bir kuruluşun raporuna göre, Afganistan’da 2018 yılının mart ayı içerisinde meydana gelen olaylarda en az 121 sivil hayatını kaybetti, 322 sivil ise yaralandı. 4 Mayıs 2009'da Afganistan'a B-1 bombalarıyla saldırı düzenleyen ABD, Taliban'ın üyelerinin öldürüldüğünü iddia etmişti. Ancak ABD askeri yetkilileri sivil katliam yapıldığını kabul etmek zorunda kalarak, "Söz konusu saldırıda çok sıkı olan kurallara uyulmadı ve bu da sivil kayıplara yol açmış olabilir" şeklinde skandal bir açıklama yapılmıştı. Bu saldırıda da en az 140 sivil hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Kukla yönetiminden barış bakanlığı hamlesi

Öte yandan işgalci ABD kuklası Afgan yönetimi Taliban ile barış görüşmelerini hızlandırmak için Barış Bakanlığı kurdu. Afganistan'da Meclisin onayından da geçen Barış Bakanlığı barış süreciyle ilgili ilk toplantısını başkent Kabil'de gerçekleştirdi. Barış Bakan Yardımcısı Gulam Yahya Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlığın, barış görüşmelerini daha iyi koordine etmek, tüm kurum ve kuruluşları barış konusunda istişarede bulunabilecekleri bir şemsiye altında toplamak için çalışacağını söyledi. Yüksek Barış Şurasının da kendilerine Taliban ile barış konusunda yardım edeceğini dile getiren Abbas, Şuranın barış konusundaki deneyimlerinden yararlanacaklarını belirtti. Abbas, Taliban ile barış görüşmelerinin başlaması için ciddi çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Afganistan Yüksek Barış Şurası, eski Cumhurbaşkanı Hamit Karzai tarafından 2010 yılında kurulmuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir