• DOLAR 32.503
  • EURO 34.611
  • ALTIN 2480.433
  • ...
Anayasa Mahkemesi'nden Mümtazer Türköne kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), 668 Sayılı KHK ile kapatılan Zaman Gazetesi yazarı Mümtazer Türköne’nin yaptığı başvuruyu karara bağladı. Yüksek mahkeme, FETÖ tutuklusu Mümtazer Türköne'nin başvurusunda hak ihlali olmadığına karar verdi.

Türköne, tutuklamanın hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması, tutukluluk incelemelerinin hâkim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması, sulh ceza hâkimliklerinin bağımsız ve tarafsız olmaması, tutukluluğun gözden geçirilmesi kararlarının tebliğ edilmemesi ve tutukluluğa itirazın incelenmemesi, tutukluluğa etkili itiraz hakkının kullanılamaması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, mal varlığına tedbir konulması nedeniyle çeşitli anayasal hakların, ceza infaz kurumundaki kısıtlamalar nedeniyle haberleşme hürriyetinin, siyasetçilerin açıklamaları nedeniyle masumiyet karinesinin, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle de ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini iddia ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

AYM: İhlal yok
Mahkeme, sadece kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkı ihlal edildiği yönündeki başvuruları kabul edilebilir buldu. Diğer 9 başvuru için 'kabul edilemez' değerlendirmesi yapıldı. Mahkeme, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkı üzerine yaptığı değerlendirmede hak ihlali olmadığına karar verdi.

Ne olmuştu?
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Türköne hakkında FETÖ/PDY'nin medya yapılanmasıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle soruşturma başlatıldı ve bu doğrultuda 27 Temmuz 2016’da gözaltına alındı.

4 Ağustos 2016’da İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nce silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme suçundan tutuklandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir