• DOLAR 32.597
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2497.122
  • ...
Yerli "kaya kamyonu" seri üretime geçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'da iş adamı Şuayp Demirel, 22 yıllık hayali olan kaya taşıma kamyonunu üretmeyi başardı. Motor ve şanzımanı hariç tamamı yerli üretim olan ve "Deve" ismi verilen kaya kamyonu, 30 ton yük taşıyabiliyor. Kamyonun seri üretime geçebilmesi için yürütülen çalışmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destek veriyor.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir süre önce Afyonkarahisar'daki fabrikada incelemelerde bulunarak, kamyonu test etti.

Bakan Varank, şunları kaydetti: "Oturmuşlar bunu tasarlamışlar ve üretmişler. Şu anda aktif olarak kendi madenlerinde kullanıyorlar. Bu araçların tamamı ithal ediliyor normalde ama kendileri oturup bunu üretmişler. Bu firma 'Biz bunu yaparız. Türk insanı bunu yapar' demiş, oturup üretmişler ve tabii ki ucuza mal etmişler hatta şöyle, bunun ekonomisi olmasa bile bu girişimcimiz bunu üretmek istiyor. 'Ben her halükarda bundan senede 20 tane üreteceğim. Satarsam satarım, satamazsam dursun' diyor. Kullanılan araçlar oldukça güçlü ve heybetli araçlar. Şu anda test aşamasında."

BU MEMLEKETİN İNSANIYLA YAPTIK

Şuayp Demirel Demmak Demireller Makine Sanayi ve Ticaret AŞ'yi kurdu. İthal edilen kaya kamyonlarını Türkiye'de üretme hayali kuran ve 1997'den itibaren bunun üzerinde çalışmalar yapan Demirel, 2019 yılında bu hayalini gerçekleştirdi. İş adamı Demirel şunları kaydetti: "1997 yılından bu yana bu kamyonun üzerinde çalışıyorum, 2011'den beri de ciddi manada yedek parçalarını yapmaya başladım. 2019 yılının ocak ayında kamyonu yapmaya karar verdim ve 29 Ekim 2019'da bu kamyonu, kendi imkanlarımla yaptım. İnsan kaynağı aynı, kullandığım teknolojik kaynaklarım aynı. Diğer klasik kamyonlara göre arızası olmayan bir araç. Karda, yağmurda, çamurda ve eğimli arazide çalışabiliyor. Çok ihtiyaç duyulan stratejik bir araç olduğu için bunu yapmaya karar verdim. Bunda da Allah'ın izniyle başarılı olduk. Bu memleketin insanıyla yaptık."

FULL OTOMATİK 6 İLERİ ŞANZIMANLI

Demirel, yerli kaya taşıma kamyonunun büyük heyecan yarattığını ve seri üretime geçilmesi için çalışmaların hızlandığını söyledi. Kamyonun, full otomatik 6 ileri şanzımana sahip olduğunu anlatan Demirel, sürücü kısmında da her türlü konforun düşünüldüğünü ifade etti.

Kaynak, AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir