• DOLAR 32.836
  • EURO 35.453
  • ALTIN 2515.035
  • ...
​'450 kadında kansere sebep olan virüs tespit edildi'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından 2019 yılı içinde 16 bin kadına rahim ağzı kanseri taraması yapıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, 450 kadında rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsünün erken evrede tespit edilerek tedavilerinin ücretsiz yapıldığını belirtti.

Pamukçu, "2019 yılında Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 30-65 yaş aralığındaki 16 bin kadına rahim ağzı kanseri taraması yapıldı. Yapılan taramalarla Batman'da yaşayan 450 kadında rahim ağzı kanserine sebep olacak HPV erken evrede tespit edilerek tedavileri ücretsiz yapıldı. Rahim ağzı kanserinin yanı sıra meme kanseri ve bağırsak kanserlerinin erken evrede tespitine yönelik taramalar da yapılmaktadır. Meme kanserinin erken tanısına yönelik 8 bin 300 mamografi çekimi, kalın barsak kanserinin erken tanısına yönelik ise 13 bin 400 kişi tarandı. Tarananalar arasında pozitif tespit edilenlerin ikinci basamak hastanelerimiz tarafından tedavileri gerçekleştirilip takipleri yapılmaktadır." dedi.

"Erken tanı önemlidir"

Pamukçu, 2020 yılında da Batman Bölge Devlet Hastanesinde, 19 Mayıs Sağlıklı Hayat Merkezinde,  KETEM'lerde ve Mobil Kanser Tarama Aracında rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri taramalarına devam edileceğini kaydetti.

Pamukçu, konuşmasına şöyle devam etti: "Rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, meme kanseri taraması için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar ve kolon kanseri taraması için 50-70 yaş aralığındaki kadınlar ve erkekler faydalanabilecekler. Daha çok kişiye ulaşmak adına ayrıca müdürlüğümüz tarafından oluşturulan Mobil Kanser Tarama Aracı her hafta bir sağlık ocağında rahim ağzı, meme ve kolon kanserini ücretsiz taramak üzere hizmet vermektedir. Ayrıca rahim ağzı kanseri taraması sağlık ocaklarımızda da ücretsiz yapılmaktadır. Sağlıklı yaşamak için taramalarınızı yapmak üzere merkezlerimize bekliyoruz." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir