• DOLAR 32.368
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kasım Süleymani'nin katledilmesinin ardından ABD ve İran arasında yaşanan gerilimin altın piyasasındaki yansımalarını değerlendiren Batmanlı kuyumcular, ihtiyaç dışında kimsenin altın alamaz hale geldiğini belirttiler.

Altın fiyatlarındaki yükselişin piyasayı olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan kuyumcular, altının rekor bir yükseliş gösterdiğini, bunun da piyasada durgunluğa neden olduğunu kaydettiler.

Altın fiyatının 350 liraya kadar yükselebilme ihtimalinin olabileceğini ifade eden kuyumcular, vatandaşların düğünlerde bile çeyrek almaya çekinir hale geldiğini dile getirdiler.

“Şu anda kimse altın almıyor”

Altın fiyatlarındaki dalgalanmanın vatandaşı altın almada bekleyişe götürdüğünü belirten Kuyumcu İsmet Koç, “Altın yükseliştedir. İran ile Amerika’nın arasındaki gerilimden dolayı altın fiyatları yükseldi. Bu birkaç gündür altın, tarihte rekor kırdı. Bundan bir ay önce 22 ayar gram altın fiyatı 255 lirayken 288 liraya kadar çıktı. Külçe altın 270 lirayken dün 305 liraya yükseldi. Durum şu an iyi değil, altın çok yükseliyor. Çeyrek fiyatı rekor kırdı, 515 liraya kadar çıktı. Bu gidişle altın fiyatı 350 liraya kadar çıkabilir. Bu şekilde olursa millet çocuğunu evlendiremez. 100-150 bin liraya, evlilik için altın almak çok zordur. Şu anda kimse altın almıyor, elindekini satıyor. Bazıları da beklemededir.” dedi.

“Piyasa tamamıyla durgundur”

Son zamanlarda istikrar diye bir şeyin kalmadığını söyleyen Hüseyin Değer, “Altın piyasası da almış başını gidiyor. Daha önceleri altının geleceği hakkında bir yorum yapabiliyorduk, yorumlarımız da çıkıyordu ama şimdi hiçbir yorum yapamıyoruz. Çünkü altının yarın fiyatının ne olacağı belli değildir. Fiyatların artmasıyla kişilerin alım gücü de azalıyor. Kimse altın alamıyor. Piyasa tamamıyla durgundur. Amerika’nın yaptığı bu planlar, Müslümanları birbirlerine düşürmeleri daha fazla etki yapıyor. Altın da genellikle savaş kokusuna bağlıdır. Savaşlarda altın uçar gider. Kâğıt paralar değerlerini yitiriyor, değer sadece altına bağlanıyor. Vatandaş yapılacak düğünlerde bir çeyrek almaya çekiniyor artık. 4 tane çeyrek asgari ücreti geçmiş. Çok zaruri olmasa millet altın almıyor. Daha da yükselecek diye kişi elindekini de bozamıyor. Bu da piyasayı etkiliyor. Ne alım var, ne satım var. Piyasa olduğu gibi durmuş. Eğer ortalık kızışmaya devam ederse altının gramı 350 liraya kadar çıkar.” diye konuştu.

“Önümüzü göremiyoruz”

Sattıkları altının yerine yenilerini koyamadıklarını vurgulayan Kuyumcu Şehmus Kaplan ise şunları söyledi: “Gerçekten çok zor durumdayız. Bütün esnaflar o şekildedir. Altını satıyoruz, yerine alamıyoruz. Bazen günlük altının üzerine 5 lira geliyor veya 5 lira düşüyor. Hakikaten bu kötü bir şeydir. Altının yükselmesi iyi bir şey değil, piyasayı altüst ediyor. Eskiden düğünlere giderken bir çeyrek takabiliyorduk. Arkadaşlarımız sattıkları altını yerine bırakamıyor. Bizler önümüzü göremiyoruz.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız