• DOLAR 32.355
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2308.135
  • ...
İRAN ABD ÜSLERİNİ VURDU, GERİLİM HAD SAFHADA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

İran, günlerdir beklenen saldırıları sonunda gerçekleştirdi. Irak’ın Erbil kentindeki Harir Hava Üssü ve Anbar vilayetindeki Ayn el-Esed Hava Üssü’nü 22 füzeyle vuran İran, saldırılarda 80 civarında işgalci ABD askerinin öldürüldüğünü açıkladı. İşgalci ABD tarafı ise iki üsse yönelik saldırıyı doğrularken can kaybının yaşanmadığını savundu. İran Devrim Muhafızlarından yapılan açıklamada, ABD'nin yanıt vermesi halinde, "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği belirtildi.

İRAN: 80 ABD ASKERİ ÖLDÜ

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusu kaynaklarına dayandırdığı haberinde füzelerin üsteki hassas ve hayati noktalara isabet ettiği, en az 80 işgalci ABD askerinin öldürüldüğü, birçok insansız hava uçağının, helikopterin ve askeri teçhizatın ciddi hasar aldığını belirtti.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, General Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, işgalci ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

Haberde ayrıca işgalci ABD'ye ait 104 noktanın da İran'ın hedefinde olduğu ve Washington'ın yeni bir adım atması durumunda buralara saldırı düzenleneceği kaydedildi.

İran Devrim Muhafızları'nın Telegram kanalı üzerinden yapılan açıklamada ise, İran topraklarının vurulması durumunda Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve siyonist rejimin hedef alınacağına dikkat çekildi.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ise yaptığı yazılı açıklamada, saldırıların, İran silahlı kuvvetlerinin gücünün küçük bir göstergesi olduğunu belirterek, "ABD'nin her türlü yeni adımına daha ezici ve kesin bir karşılık vereceğiz." ifadelerini kullandı.

HAMANEY: ABD'NİN BÖLGEDEKİ VARLIĞI SON BULMALIDIR

İran lideri Ali Hamaney, Tahran'daki konuşmasında, "Gece bunlara bir tokat atıldı ama bu yeterli değildir. ABD'nin bu bölgedeki varlığı son bulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, işgalci ABD’nin suikast düzenlediği Süleymani'den övgüyle söz eden Hamaney, şunları kaydetti: "Halkın görevi düşmanı doğru tanımaktır. ABD, siyonistler ve dünya emperyalizmi İran'ın düşmanlarıdırlar. Irak Meclisi'nin ABD'yi ülkeden çıkartma kararını memnuniyetle karşılıyoruz."

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de benzer açıklamalarda bulundu.

Saldırılar sonrası başkent Tahran'daki kabine toplantısında konuşan Ruhani, işgalci ABD üslerine yönelik füze saldırısıyla ilgili, "Karadan karaya onlarca füzeyle terörist ABD ordusuna ait Ayn el-Esed üssü vuruldu. Onlar, Süleymani'nin elini kestiler. Bunun intikamı, onların ayaklarını bölgeden kesmemiz olacaktır." dedi.

İRAN'DAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE: SAVAŞ PEŞİNDE DEĞİLİZ

İran yönetimi, saldırıların ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, "savaş peşinde olmadıklarını" bildirdi.

Mektupta, "Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

ZARİF: SALDIRILAR ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif de benzer bir açıklamada bulundu. Zarif, ABD'nin Irak'taki üslerine düzenlenen saldırılara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız." dedi.

Gerçekleştirdikleri saldırıların uluslararası yasalara uygun olduğunu savunan Zarif, "İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51'inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.

ABD ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, Irak'taki işgalci ABD üslerine saldırı konusunda Donald Trump'ın bilgilendirildiğini ve durumun yakından takip edildiğini açıkladı.

Grisham, saldırıların ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Irak'taki ABD tesislerine yönelik saldırı haberlerinin farkındayız. Başkan konuyla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor ve ulusal güvenlik ekibiyle temas halinde." ifadelerini kullandı.

Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedildi. Toplantıya Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper'in katıldığı bildirildi.

TRUMP'IN İLK AÇIKLAMASI: HER ŞEY YOLUNDA

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Amerikan üslerini vurmasının ardından Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamasında "Her şey yolunda. İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz." İfadelerine yer verdi.

IKBY SALDIRIDA CAN KAYBI OLMADIĞINI AÇIKLADI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Erbil’deki ABD üssüne yönelik İran tarafından fırlatılan füze saldırısı nedeniyle herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı belirtilirken kayıplarla ilgili detaylı bilgi verilmedi.

IRAK'TAN 'SALDIRIDA CAN KAYBIMIZ YOK' AÇIKLAMASI

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, "Irak toprakları, 01.45 - 02.15 saatlerinde 22 füzeli saldırıya maruz kaldı. Söz konusu füzelerden 17'si Ayn el-Esed Hava Üssü'ne, 5'i ise Erbil'e (ABD üssüne) isabet etti." ifadesi kullanıldı.

Füzelerin tümünün koalisyon güçlerinin (ABD) karargahlarına düştüğü kaydedilen açıklamada, Irak güçlerinden ise herhangi bir can kaybı ya da yaralananın olmadığı bildirildi.

SÜLEYMANİ'NİN CENAZESİ SALDIRILARIN ARDINDAN TOPRAĞA VERİLDİ

Öte yandan önceki gün yaşanan izdiham nedeniyle iki defa ertelenen Süleymani’nin defni, saldırıların ardından gerçekleşti.

Haberde, işgalci ABD'nin Irak'taki üslerine yapılan saldırıyla Süleymani'nin intikamının alınmasının ardından cenazenin defnedildiği vurgulandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir