• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye’de "güvenli liman" özelliğinden dolayı en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olan gram altının fiyatı, İranlı komutan Kasım Süleymani'nin katledilmesinin ardından ABD ve İran arasında son günlerde artan gerilim ve İran'ın, Irak'taki ABD’nin üslerine saldırması sonrası altın fiyatları, 308 TL ile tarihi zirvesini gördü.

Altında değer artışı uzun zamandır sürüyor. Özellikle dünyadaki olağan dışı gelişmeler ve ülkeler arası gerilimden çok çabuk etkilenen altın fiyatı son olarak ise ABD ile İran arasındaki gerilimle hızlı bir tırmanışa geçti.

Piyasanın altın fiyatındaki yükselişi beklediğini belirten Gaziantep’teki kuyumcular, bu gerilim ile altın fiyatlarındaki artışın daha hızlı yaşandığını belirterek, yaşanan yükselişle gram altın fiyatının 308 TL ve çeyrek altının yaklaşık 500 TL olduğunu söylediler.

Altın fiyatının son 16 yılın en yüksek rakamlarına ulaştığını belirten kuyumcular, ABD ile İran arasında yaşanan gerilimin devam etmesi durumunda altındaki rekor yükselişin önümüzdeki günlerde devam edeceğine dikkat çektiler.

Altın almak için doğru zamanın olduğunu ve imkanı olan vatandaşların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten kuyumcular, bu süreçten sonra altın fiyatının düşmeyeceğini ifade ettiler.

"Çeyrek altın 500 TL oldu"

ABD ile İran arasında yaşanan gerilimin ardından altın fiyatlarının yüzde 7 civarında arttığını belirten kuyumcu Kasım Öztürkmen, "Bu gerilim daha tırmanacak gibi gözüküyor. Altın fiyatları bir anda tavan yaptı. Biz daha da yükselmesini bekliyoruz. Şu an gram altında en düşük fiyat 320 TL gibi görünüyor. Bundan dolayı vatandaşların şu anda altına yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Şu an tam altın alma zamanıdır. Altında yaklaşık yüzde 10 civarında bir yükselme oldu. Ama bu yükselme gelecek yükselme karşısında yok denecek kadar az. Çünkü altının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Altın fiyatının yükselmesinin mutlaka bizi olumsuz etkisi vardır. Çünkü psikolojikmen insanlar altın alımını durdurur ve bir süre satışlarımız düşer. Altın fiyatı sürekli değişkendir. Çünkü artık dakikası ve saniyesi birbirini tutmuyor. En son yüzde 7 gibi bir artış oldu. Çeyrek altını ortalama 470 TL'ye satıyorduk. Şu anda 495 TL oldu. Altının gramı 285 TL ile civarında iken şu an 300 TL oldu." dedi.

"Bu süreçten sonra altın fiyatının düşeceğini tahmin etmiyorum"

Altının fiyatının yüksek olduğunu ancak son günlerde rekor seviyede bir yükselme olduğunu belirten Enver Babaoğlu ise, "İran ile Amerika'nın arasında yaşanan bu gerilimden sonra altın ani bir yükselişe geçti. Şu anda gram altının 340 TL'yi görme ihtimali var. Bu süreçten sonra altın fiyatının düşeceğini tahmin etmiyorum. Çünkü gram altının 340 TL'yi görmesi bekleniyor. Şu anda has altının fiyatı 302 TL ve bu yükseliş devam edecek gibi görünüyor. Biz şu anda oturuyoruz. Altın 500 TL'de olsa bizim alıp sattığımız miktar bellidir. Ancak biz kendimizi koruyacağız. Bugün daha siftah bile yapmadık. Bununla birlikte vatandaşların büyük çoğunluğu ev, araba ve bankaya borçlandığından dolayı altın alamıyor." ifadelerini kullandı.

"Altının 340 TL’ye kadar yükselmesi bekleniyor"

Dolar ve altının bayağı bir yükselişe geçtiğini belirten Burak Babaoğlu da "Şu an Ortadoğu'da mevcut durumdan dolayı altın fiyatları yükseldi. Bu da bizim işlerimizi oldukça kötü etkiliyor. Çünkü satışımız duruyor, vatandaş tedirgin davranıyor. Altın alıp almama konusunda vatandaş karamsar davranıyor. Ama bu gelişmelere rağmen altının güvenilir liman olduğunu her zaman söylüyoruz ve bu fiyatta bile söylüyoruz. Çünkü altının 340 TL’ye kadar yükselmesi bekleniyor. Altın her zaman yükseliş trendinde olan bir yatırım aracıdır. Bu tür durumlarda altın sürekli bir şekilde yükselir. Ortadoğu'da yaşanan bu gelişmelere oranla altın ve dolar yükseliyor. Bunlar birbiriyle bağlantılı olarak altının fiyatını etkiliyor. 440-450 TL'ye verdiğimiz çeyrek altın yaklaşık 500 TL oldu. Altının fiyatı 370 TL idi. şu anda 300 TL’yi aştı." şeklinde konuştu.

"Jeopolitik problemler olduğu zaman altın fiyatları yükseliyor"

Altın fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesinin ana nedeninin bölge ülkelerindeki iç karışıkların ve politik krizlerin etkileri olduğuna dikkat çeken İbrahim Kocaardıç, "Bölgemizdeki jeopolitik sıkıntılar ve sorunlar, İran ile ABD arasında yaşanan gerilim, Irak'ta yaşanan olaylardan dolayı altın fiyatları bayağı yükseldi. Bu şekilde jeopolitik problemler olduğu zaman altın fiyatları yükseliyor. Tüm coğrafyamızın etrafında savaş var. Böyle devam ettiği sürece de altın fiyatları yükselecektir." diye konuştu.

(İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız